Από τη μια ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι συνεχίζονται «οι διπλωματικές και νομικές ενέργειες για να πετύχουμε αναχαίτιση τής χωρίς προηγούμενο συμπεριφοράς της Τουρκίας» και από την άλλη μιλά για δυναμική κίνηση της Γαλλίας προς κατευνασμό των ενεργειών της Τουρκίας.

Ο κ. Αναστασιάδης, ερωτηθείς αν αναμένουμε κάποια δυναμική κίνηση από τη Γαλλία, αφού πληροφορίες φέρουν την κάθοδο γαλλικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή λόγω των τουρκικών προκλήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «χωρίς αμφιβολία, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει (η Γαλλία) στις προσπάθειες που καταβάλλονται για κατευνασμό των ενεργειών της Τουρκίας ή αναχαίτιση. Δεν θέλω, όμως, να σχολιάσω κάτι άλλο». Παράλληλα, ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, αφού όσα είχαν ανακοινωθεί ως σήμερα δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις ή την εικόνα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοια μέτρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον».

Το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου, καταδικάζει απερίφραστα τη νέα τουρκική πρόκληση και καλεί τη διεθνή κοινότητα να βάλει φρένο στην Τουρκία και τις έκνομες ενέργειές της. Όπως σημειώνει, ο κυπριακός λαός διερωτάται γιατί δεν έχουν ακόμα επιβληθεί τα μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας που εκκρεμούν εδώ και μήνες. Ο Στ. Στεφάνου τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα της κατάστασης, να βγάλει συμπεράσματα για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας, να μην καλλιεργεί αυταπάτες και εφησυχασμό. Το ΑΚΕΛ είχε και έχει τη θέση ότι η ένταση και η κλιμάκωση δεν θα ευνοήσουν την Κύπρο, αλλά αντίθετα μπορεί να οδηγήσουν σε κρίση με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Εν κατακλείδι, τονίζει ότι ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, που μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη και διαρκή ειρήνη. Σε αυτό το δρόμο σταθμός-ορόσημο πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού, η οποία θα μας απαλλάξει από την τουρκική κατοχή και τη διαίρεση. Θα ανοίξει το δρόμο για επίλυση ευρύτερων ζητημάτων, με την πατρίδα μας να έχει στη φαρέτρα της τις σχετικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες σχετικά με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, για τις θαλάσσιες ζώνες, τους φυσικούς πόρους και την κατανομή των εσόδων.

Ταυτόχρονα, η λύση θα είναι και μια μεγάλη συμβολή στην υπόθεση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα της ΕΕ για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, συνεχίζει την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου». Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σημείωσε περαιτέρω πως ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι οι εργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων, είναι παντελώς αβάσιμος