ΤΕΠΑΚ: Αυτά είναι τα ξενοδοχεία που ανταποκρίθηκαν για στέγαση φοιτητών – Πόσα είναι το ενοίκιο

Ενδιαφέρον για στέγαση φοιτητών του ΤΕΠΑΚ επέδειξαν μόλις τέσσερα ξενοδοχεία της Λεμεσού, διαθέτοντας συνολικά 162 κλίνες για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, με τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου, Κώστα Χόππα, να δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται για αντιμετώπιση του προβλήματος των αυξημένων ενοικίων και των μη διαθέσιμων υποστατικών για ενοικίαση στη Λεμεσό.

Διαβάστε επίσης: Προϊστάμενος Φοιτητικής Μέριμνας ΤΕΠΑΚ: «Οι ξενοδόχοι φίλοι του Αβέρωφ τον άφησαν σοβαρά εκτεθειμένο»

Συγκεκριμένα, ανταποκρίθηκαν το ξενοδοχείο Caravel με 96 δωμάτια και διαθέσιμη περίοδο 1/10/2022 μέχρι 30/6/2022, το ξενοδοχείο Navarria με 26 δωμάτια και διαθέσιμη περίοδο από 6/11/2022 μέχρι 31/5/2022, το Tsanos Hotel με 20 δωμάτια και διαθέσιμη περίοδο 1/10/2022 μέχρι 31/12/2022 και το Atlantica Gardens με επίσης 20 δωμάτια και διαθέσιμη περίοδο 2/11/2022 μέχρι 30/4/2022.

Αρχικά, όπως ανέφερε ο κ.Χόππας, οι ξενοδόχοι είχαν ζητήσει ως μηνιαία τιμή δωματίου τα 800 ευρώ, ωστόσο το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου αποφάσισε ομόφωνα ότι το κόστος δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 700 ευρώ το μήνα, τιμή στην οποίαν ανταποκρίθηκαν τα τέσσερα ξενοδοχεία. Στα 800 ευρώ μηνιαίως καθορίστηκε περιορισμένος αριθμός δίκλινων δωματίων.

Ως εκ τούτου, φοιτητές οι οποίοι συγκεντρώνουν 12 μόρια και άνω και δικαιούνται επίδομα ενοικίου, θα καταβάλλουν 387 ευρώ το μήνα για μονόκλινο δωμάτιο και 250 ευρώ το μήνα για δίκλινο δωμάτιο, με το ποσό που υπολείπεται να καλύπτεται από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

«Είχαμε αρχικά ανάγκη για στέγαση 134 φοιτητών και έχουμε διαθέσιμα 162 δωμάτια σε ξενοδοχεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι φοιτητές θα επιλέξουν τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, αφού έχουν δικαίωμα να επιλέξουν άλλου είδους ιδιωτικό κατάλυμα», ανέφερε ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι προς ενοικίαση χώροι στη Λεμεσό και αν υπάρχουν, οι τιμές είναι πολύ ψηλές.

Το ΤΕΠΑΚ χάνει τους εκτός Λεμεσού φοιτητές, οι οποίοι μπροστά στο κόστος ενοικίασης χώρου, προτιμούν να παραμείνουν στην πόλη τους ή ακόμη να σπουδάσουν με χαμηλότερο κόστος ενοικίου στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Χόππας.

Ως γνωστόν, λύση στο πρόβλημα θα φέρει η ανέγερση των φοιτητικών εστιών στον πρώην βρετανικό οικισμό «Βερεγγάρια», οι εργασίες του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2023.

Όπως είπε ο Κώστας Χόππάς, το έργο βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξης των προσφορών και «θα χρηματοδοτηθεί μέσω χαμηλότοκου δανείου από τις ευρωπαϊκές τράπεζες αναπτύξεως και κοινωνικής στήριξης, με εγγυητή το κράτος».

Το έργο αποτελείται από 500 φοιτητικά δωμάτια και μια σειρά από άλλες εγκαταστάσεις, ενώ σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025.

 

Στο μεταξύ, μιλώντας για το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας έκανε λόγο για εμβαλωματικές λύσεις.

Ο κ. Χριστόφιας επέκρινε την κυβέρνησης, της οποίας όπως είπε, θέλουν να είναι συνεχιστές συνεχιστές οι κ. Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης, ότι νίπτει τα χέρια της.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έριξε το βάρος της απάλμβυνσης του προβλήματος στα πανεπιστήμια χωρίς να λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο στήριξης των φοιτητών.

Τόνισε μάλιστα ότι το ΑΚΕΛ προτείνει μακροπρόθεσμα μέτρα για οικονομική στήριξη προς τον ΚΟΑΓ για συγκεκριμένα προγράμματα όπως και επίσπευση των διαδικασιών ανέγερσης νέων εστιών στο πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Βερεγγάρια για το ΤΕΠΑΚ.

«Όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου δίδει λύσεις ο μηδενισμός δεν ωφελεί», υποστήριξε από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας.

Η ΕΔΕΚ δια του Αντρέα Αποστόλου κατέθεσε την άποψη ώστε τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν τα ίδια ποιοτικά μέσα μεταφοράς που θα απευθύνονται μόνο στους φοιτητές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy