ΤΕΠΑΚ/STEAM: Στόχος η ανάπτυξη του Λιμανιού της Λεμεσού

To 2021 ήταν μια πολύ επικοδομητική χρονιά για το STEAM αφού έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες και έρευνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την αποπεράτωση του πρότζεκτ που πλησιάζει όλο και πιο κοντά (Ιούνιος 2022). Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη δημοσίευση του τρίτου ετήσιου ενημερωτικού δελτίου το οποίο μπορείτε να διαβασετε εδώ https://steam.cut.ac.cy/steam-newsletter-march-2022/ .

Από τον Ιανουάριο του 2019 που ξεκίνησε το έργο με τη διεξαγωγή του πρώτου Living Lab, έχουν ακολουθήσει άλλα έξι (6) Living Labs στο λιμάνι της Λεμεσού, τα τρία (3) από αυτά με τηλεσυναντήσεις λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. Η βάση δεδομένων STEAM είναι πλήρως λειτουργική, αποθηκεύει δεδομένα κλήσεων λιμένων, AIS και περιβαλλοντικής παρακολούθησης, ενώ πληθώρα συστημάτων έχουν ωριμάσει και βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τους φορείς του Λιμένα Λεμεσού. Η πλατφόρμα PortCDM (Perseus) αξιολογείται για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας port call και port-to-port collaboration. Γίνονται επίσης συνεχείς προσπάθειες για την αξιολόγηση των υπηρεσιών του Limassol Shore Center από το VTS, παρέχοντας τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας και βελτιστοποίησης της πλοήγησης στη θαλάσσια κυκλοφορία. Η Πλατφόρμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης αξιολογείται για την ικανότητά της για πρόσβαση, εξαγωγή και ανάλυση δεδομένων που αφορούν την ποιότητα του αέρα, την ποιότητα του νερού, καθώς και τις μετεωρολογικές συνθήκες. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, οι αναφορές που δημιουργούνται από μια σειρά από πίνακες εργαλείων στο Power BI, αξιολογούνται για την ανάλυση των KPI με διάφορους τρόπους.

Το  STEAM (Sea Traffic Management in the Eastern Mediterranean)  είναι ένα έργο με τριετή διάρκεια που έχει ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019, έχοντας  προϋπολογισμό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Συντονιστής του έργου είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επιπλέον στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν η Αρχή Λιμένων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Ναυτιλιακών Πρακτόρων Κύπρου, οι ιδιωτικές εταιρείες Tototheo Maritime, A.T. DeLevant Business Solutions και Cyprus Subsea Consulting and Services, καθώς και το ερευνητικό Ινστιτούτο RISE από την Σουηδία ως Ερευνητικός Φορέας του Εξωτερικού. Επίσης, πολύ σημαντική θεωρείται η συμμετοχή στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων του έργου καταξιωμένων οργανισμών και εταιρειών από το χώρο της ναυτιλίας στην Κύπρο, όπως το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το Maritime Institute of Eastern Mediterranean (Mar.In.E.M.) και των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Λιμάνι της Λεμεσού: DP WORLD Limassol, EUROGATE Limassol Container Terminal και P&O Maritime.

O κύριος στόχος του προγράμματος STEAM είναι η αποτελεσματική διαχείριση της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνθήκες ασφάλειας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του Λιμανιού της Λεμεσού έτσι ώστε να αποτελέσει ένα σταθμό μεταφόρτωσης φορτίων και κέντρο πληροφοριών διεθνών προδιαγραφών, αξιοποιώντας μοντέρνες ψηφιακές τεχνολογίες που έχουν εισαχθεί στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς και ένα πόλο έλξης για θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε https://steam.cut.ac.cy/.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά  Διαρθρωτικά Ταμεία και την Κυπριακή Κυβέρνηση μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (Έργο STEAM: INTEGRATED/0916/0063).

Επικοινωνία: [email protected]

Μιχάλης Μιχαηλίδης, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

www.cut.ac.cy | Τηλ.: +357 2500 2409 | Ηλ. ∆ιεύθυνση: [email protected]

Facebook: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου | Twitter: CyprusUniversityTech @CyUniTech

Instagram: cyprusuniversitytechnology | YouTube: Cyprus University Technology

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy