ΤΕΠΑΚ, το νεαρότερο από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης

Ακόμη μια σημαντική διάκριση μετρά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη Times Higher Education World University Rankings 2016-17, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και είναι το νεαρότερο, μόλις 12 χρονών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση , το ΤΕΠΑΚ αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά “ανερχόμενο, δυναμικό και πρωτοποριακό, αφού αποτελεί το νεαρότερο πανεπιστήμιο στη λίστα με τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη Times Higher Education World University Rankings 2016-17”.

Η λίστα δημοσιεύεται για 13 συνεχόμενα έτη και θεωρείται μια από τις τρεις κατατάξεις με το μεγαλύτερο κύρος διεθνώς. Η φετινή λίστα κατάταξης περιλαμβάνει 980 ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα από 79 χώρες.

“Πρόκειται αναμφίβολα για αναγνώριση της αριστείας του Πανεπιστημίου, ειδικά αν προσμετρήσει κανείς μεταβλητές όπως ο χρόνος λειτουργίας, οι διαθέσιμοι πόροι και το μέγεθος της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα οποία διαθέτουν τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της λίστας, που έχουν εδραιωθεί στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη εδώ και πολλές δεκαετίες”, προστίθεται.

Με κριτήριο την κατάταξη των κορυφαίων Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων βάσει ηλικίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται πρώτο, με δεύτερο το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου. Υπενθυμίζεται δε ότι το ΤΕΠΑΚ ιδρύθηκε το 2004 και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές μόλις το 2007.

Το ΤΕΠΑΚ κατατάσσεται στην 202η θέση από τα 354 κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης με βάση 13 δείκτες απόδοσης στους τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας, της επίδρασης στην έρευνα (citations), τα έσοδα από έρευνα και καινοτομία και τη διεθνή εικόνα και προοπτική (international outlook).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το ΤΕΠΑΚ εμφανίζει υψηλή βαθμολογία (70,3 %) στο κριτήριο «Ετεροαναφορές» (κατατασσόμενο μεταξύ των πρώτων 300 πανεπιστημίων), “γεγονός το οποίο αναδεικνύει τη διεθνή απήχηση του επιστημονικού έργου που παράγει”.

Οι πιο πάνω διακρίσεις, προστίθεται, “αποτελούν εγγύηση για την αφοσίωση στην ποιότητα και την αριστεία του Πανεπιστημίου και είναι τιμητικές για τη χώρα μας και το ΤΕΠΑΚ, το οποίο κατάφερε σε ελάχιστα χρόνια λειτουργίας να βρεθεί ανάμεσα στους κορυφαίους οργανισμούς που υπηρετούν την επιστημονική και ερευνητική αριστεία”.

Επιπλέον, καταλήγει η ανακοίνωση, αναδεικνύεται ο πραγματικός χαρακτήρας του πανεπιστημίου ως ένα μικρού μεγέθους, αλλά δυναμικό και καινοτόμο Πανεπιστήμιο που προσβλέπει σε ακόμη υψηλότερες διακρίσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy