Τεράστια απαξίωση και εμπαιγμός των αναπήρων του ’74

Κέττηρος: Πίστωση 15 ημερών στο Υπ. Εργασίας για αύξηση χορηγίας προς ανάπηρους πολέμου

Απαξίωση και εμπαιγμό από την Πολιτεία κατήγγειλαν οι ανάπηροι πολέμου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, αφού δεν δίνονται λύσεις στα προβλήματά τους. Γι’ αυτό η Επιτροπή έδωσε στην κυβέρνηση πίστωση χρόνου 15 ημερών προκειμένου να επιστρέψει με πρόταση για αύξηση της χορηγίας προς τους ανάπηρους πολέμου.

Ο Γιώργος Γρουτίδης, πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων Αναπήρων Πολέμου ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι «ζούμε μια τεράστια απαξίωση και εμπαιγμό αναβολής για τα προβλήματά μας».

Όπως είπε, η Οργάνωση ζητά δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί με το ΓεΣΥ αναγκάζονται να καταβάλλουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ για να αγοράζουν τα φάρμακά τους. Επίσης ζητούν στήριξη για οικιακή βοηθό.

Αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις αναπήρων ακρωτηριασμένων που έχουν ζητήσει οικιακή βοηθό για να τους βοηθά, ο ένας γιατί υπεβλήθη σε εγχείρηση και ο δεύτερος λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει η σύζυγός του. Η απάντηση, όπως είπε, ήταν να κάνουν αίτηση στο πλαίσιο του ΕΕΕ για να πάρουν απάντηση σε 4 – 6 μήνες και αν η απάντηση είναι αρνητική να συμπληρώσουν άλλη φόρμα και η απάντηση σε άλλους 6 μήνες.

«Ευχαριστώ και αφήνω τα συμπεράσματα σε σας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ γίνεται αποκοπή 2,65% από την κοινωνική σύνταξη, ενώ οι ανάπηροι αναγκάζονται να πληρώνουν για φάρμακα που βρίσκονται εκτός ΓεΣΥ και τα οποία απορροφούν μέρος της χορηγίας που δίνεται στους ανάπηρους.

Ο κ. Γρουτίδης επεσήμανε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι εμείς δώσαμε το αίμα μας, σακατέψαμε το σώμα μας, τις ζωές μας, τα όνειρα και πρέπει να δώσουν αρωγή τώρα που είμαστε στα τελευταία έτη της ζωής μας και επιβαρύνονται οι καταστάσεις των ασθενών αναπήρων».

Οι κυβερνώντες δε σέβονται τους ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει στο κράτος ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου αιχμαλώτων Βάσος Χρίστου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ την Τετάρτη είπε ότι οι επιστολές τους καταχωνιάστηκαν στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι αρμόδιες υπηρεσίες δεν απαντούν ούτε στις επιστολές του συνδέσμου αλλά και αρχηγών κομμάτων, αλλά ούτε στα τηλέφωνα.

Ο κ. Χρίστου επισήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προσεγγίσει τον σύνδεσμο αιχμαλώτων για να λάβουν τις μαρτυρίες τους σχετικά με τους αγνοούμενους. Έκανε λόγο για απάθεια από πλευράς των αρμοδίων αρχών κατηγορώντας συγκεκριμένα το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και την ΔΕΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, του έλεγαν ότι είναι «σιασούρης» και ότι βιάζεται, με τον ίδιο να σημειώνει ότι υπάρχουν μανάδες που περιμένουν να θάψουν τα παιδιά τους και μετά να πεθάνουν.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Κέττηρος μίλησε για «παζάρια» μεταξύ του κράτους και των παθόντων.

Έκανε λόγο για «ιατροσυμβούλια με έκδηλα άδικες αποφάσεις, καθυστερήσεις στη σύσταση ιατροσυμβουλίων και ένα πρωτοφανές παζάρι από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την ανάγκη αύξησης του σχετικού επιδόματος».

Υπενθύμισε ότι σε προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες αυτών των ατόμων έχουν αυξηθεί και για αυτό τον λόγο η Επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας να εξετάσει την ανάγκη αύξησης του επιδόματος κατά 22%.

«Το Υπουργείο αντί να αξιολογήσει τις ανάγκες και να απαντήσει θετικά ή αρνητικά ή τέλος πάντων με ένα άλλο ποσοστό, θεώρησε ως καλύτερη αντίδραση να απαντήσει στην οργάνωση παθόντων ότι το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό και να επιστρέψουν οι παθόντες με αντιπρόταση, ωσάν να υπάρχει περιθώριο παζαριών μεταξύ του κράτους και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι πολέμου και της αντίστασης» είπε.

Σημείωσε τέλος ότι η επιτροπή έδωσε περιθώριο 15 ημερών για να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών και να επιστρέψουν στην επιτροπή μας με συγκεκριμένες προτάσεις και απαντήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy