Τεράστια η κυβερνητική ευθύνη για την απώλεια της ονομασίας του χαλλουμιού

Μόνο η κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ μπορεί να το προστατεύσει αποτελεσματικά

Τεράστια ευθύνη στην κυβέρνηση για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στη Μεγάλη Βρετανία, καταλογίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την ανάληψη πολιτικής ευθύνης χαρακτηρίζοντας το γεγονός “εγκληματικό”.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, Γιώργος Πέτρου, ανέφερε ότι “το Υπουργείο Εμπορίου παρέλειψε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Βρετανικού Δικαστηρίου και με λανθασμένους χειρισμούς απολέσαμε το εμπορικό σήμα στην Αγγλία”, σημειώνοντας ότι υπάρχει και το εμπορικό σήμα της ΕΕ το οποίο καλύπτει προς το παρόν και την Αγγλία. “Αν υπάρξει οποιοδήποτε σκληρό Brexit και δεν αναγνωρίζει ο ένας τα εμπορικά σήματα του άλλου, τότε εκεί θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα”, υπογράμμισε ο κ. Πέτρου, ανησυχώντας για την κατάληξη των ενστάσεων που υπάρχουν για το εμπορικό σήμα στην ΕΕ και την Κύπρο.

Για αυτό ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους εμπλεκομένους να καθίσουν σε ένα τραπέζι και “βάζοντας όλοι νερό στο κρασί μας να βρούμε τη χρυσή τομή στο πρόβλημα”. Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων, Σάββας Ευαγγέλου, χαρακτήρισε την εξέλιξη αρνητική σημειώνοντας ότι “δεν έχουμε καμιά σχέση ως Οργανισμός”, ενώ ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Επιπρόσθετα ο κ. Ευαγγέλου δήλωσε ότι για αυτό το πολύ αρνητικό συμβάν ευθύνεται η κυβέρνηση, καθώς δεν μπόρεσε να υπερασπίσει το προϊόν από την προσφυγή μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε και με τον τέως Υπουργό Γεωργίας, Νίκο Κουγιάλη, ο οποίος δήλωσε πως στη συγκεκριμένη υπόθεση, την οποία χειρίζεται το Υπουργείο Εμπορίου, όπως όλα τα εμπορικά σήματα, “φαίνεται ότι έγινε κάποιο λάθος και δεν ανταποκρίθηκε το Υπουργείο στα καλέσματα των αγγλικών Αρχών”, ενώ υπέδειξε ότι αυτοί που διαφωνούν με το φάκελο που κατατέθηκε στη Βουλή για την κατοχύρωση του χαλλουμιού “προσπαθούν κατά καιρούς να εγγράψουν εμπορικά σήματα, όμως δεν θεωρώ ότι εξαιτίας αυτού του ατυχούς συμβάντος μπορεί κάποιος να ασκήσει πίεση για να αποσυρθεί ο φάκελος”. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, πρόσθεσε, είναι “το Υπουργείο Εμπορίου να συνεργαστεί με τη Νομική Υπηρεσία του κράτους για να επανακτήσουμε το εμπορικό σήμα που χάσαμε και ταυτόχρονα να επιδιώξουμε την κατοχύρωση του χαλλουμιού.

Μόνο η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης μπορεί να αποτελεί αποτελεσματική προστασία εντός της ΕΕ, αλλά και εκτός μέσω των διαφόρων εμπορικών συμφωνιών που κάνει η ΕΕ”. Σε δηλώσεις του το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε πως “είμαστε στη διακυβέρνηση κατά την οποία κανένας δεν φταίει για τίποτε”, για να προσθέσει ότι “έχουμε υποστεί ένα βαρύτατο πλήγμα με το χαλλούμι”.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θεωρεί ότι οι ευθύνες για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαντλούνται σε συγκεκριμένους λειτουργούς και ότι θα πρέπει να γίνει διεξοδικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι ευθύνονται για την αρνητική αυτή εξέλιξη. Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρεται σε εγκληματική αμέλεια, προχειρότητα και επιπολαιότητα που επέδειξαν κάποιοι ζητώντας η έρευνα να ολοκληρωθεί άμεσα.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy