Τεράστια κενά στη νομοθεσία των ακτινολογικών κέντρων – Συμβλήθηκαν με το ΓεΣΥ ωστόσο

Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με την απουσία νομοθεσίας και τα ακτινολογικά κέντρα ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ η πρόεδρος ακτινολογικής εταιρείας Χρύσω Τζιακούρη προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει νομοθεσία για ποιοτικό έλεγχο των εξοπλισμών στα ακτινολογικά κέντρα.

Πρέπει, είπε ακόμη, να αναγκαστούν όλα τα διαγνωστικά κέντρα να εφαρμόζουν τον αλγόριθμο που μειώνει την ακτινοβολία κατά 35% και να υπάρχει ποιοτικός έλεγχος των μηχανημάτων τους.

Το ίδιο πρόβλημα ανέφερε, υπάρχει και με το θέμα των υπερήχων όπου δεν υπάρχουν ούτε κριτήρια, ούτε εκπαίδευση ούτε διαπίστευση. Επισήμανε ότι ο ΠΙΣ δεν δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις όταν ερωτάται για το θέμα ενώ ο ΟΑΥ επικαλείται τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, είπε ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν την απουσία του νομοθετικού πλαισίου και διερωτήθηκε πως όλα αυτά τα διαγνωστικά κέντρα συμβλήθηκαν με το ΓΕΣΥ. Ερωτηθείς είπε ότι και σε αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να παρατηρηθούν αποκλίσεις.

Ο κύριος Κούμας τόνισε ότι ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ να υπάρχουν τόσο σοβαρά κενά στη νομοθεσία.

Διαγνωστικά κέντρα: Ξέφραγο αμπέλι – Χωρίς έλεγχο και νομοθετικό πλαίσιο

Καταγγελίες για ελλιπείς ελέγχους ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών από διαγνωστικά κέντρα, για εισαγωγές πεπαλαιωμένων και εκτός προδιαγραφών συστημάτων, για μίζες γιατρών που είναι μέτοχοι σε τέτοια κέντρα, καθώς και καταγγελίες για υπεραύξηση των παραπομπών και μη στοχευμένης διάγνωσης εις βάρος των ασθενών, ακούστηκαν την Πέμπτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το θέμα που αφορά στη λειτουργία διαγνωστικών κέντρων, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΓεΣΥ.

Βουλευτές και αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς τόνισαν πως είναι επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης της νομοθετικής ρύθμισης, που θα διέπει τη λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων, ώστε να διορθωθεί το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία με τη βελτίωση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του θέματος υποδείχθηκε στα μέλη της Επιτροπής ότι δεν υπάρχουν καθορισμένες προδιαγραφές για τα μηχανήματα που διαθέτει το κάθε κέντρο, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ο Επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του ΟΚΥπΥ, Πρόδρομος Καπλάνης, ανέφερε ότι σε κάθε διακόσιες ολόσωμες αξονικές τομογραφίες ένας ασθενής πεθαίνει, ενώ σημείωσε ότι πολλοί ασθενείς, που εκτίθενται στην ακτινοβολία προσβάλλονται από καρκίνο.

Σύμφωνα με τον κ. Καπλάνη δεν υπάρχουν καθορισμένες προδιαγραφές για τα μηχανήματα, με αποτέλεσμα -όπως σημείωσε- ένα μεταχειρισμένο μηχάνημα να στοιχίζει 80 χιλιάδες ευρώ και τα σύγχρονα καινούργια μηχανήματα, να στοιχίζουν ένα, δύο ή και περισσότερα εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανάλογα με την αξία είναι και η αποτελεσματικότητα ή και η επικινδυνότητα του κάποιου μηχανήματος.

Ο Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου Μαγνητικής Τομογραφίας «Άγιος Θέρισσος», Θύρσος Ποσπορής, κατήγγειλε πως υπάρχει σύστημα με μίζες στο χώρο της υγείας, κάνοντας λόγο για γιατρούς, οι οποίοι είναι μέτοχοι σε διαγνωστικά κέντρα και οι οποίοι στέλνουν ασθενείς για αχρείαστες εξετάσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ποσπορής είπε ότι απαγορεύεται γιατροί να είναι μέτοχοι σε διαγνωστικά κέντρα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι διενεργούνται και αχρείαστες εγχειρήσεις.

Εξήγησε ότι «με την εισαγωγή του ΓεΣΥ εισάχθηκαν πολλά μεταχειρισμένα μηχανήματα, χωρίς να ελεγχθεί η τεχνολογία», για να προσθέσει ότι «πρέπει επιτέλους να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα».

Έκανε λόγο για «εμπορικοποίηση» της υγείας, σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να δώσει στοιχεία για το ποιοι είναι οι μέτοχοι σε κάθε διαγνωστικό κέντρο, που στέλνουν τα περιστατικά τους, τι περιστατικά είναι (αν είναι παθολογικά ή μη) και ποια χειρουργούνται και από ποιους γίνονται.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.