Τεράστια τα οικονομικά συμφέροντα πίσω από την πολεμική του ΓεΣΥ

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Είναι τεράστια τα οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας και η πολεμική εναντίον του μονοασφαλιστικού συστήματος δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι πολέμιοι του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ φαίνονται αποφασισμένοι με κάθε τρόπο και μέσο να επιτύχουν το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την κατάρρευση του συστήματος. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η «ξαφνική» υπόσκαψη και πολεμική εναντίον του προέδρου του ΟΑΥ, Θωμά Αντωνίου, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που ηγείται τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια της προσπάθειας να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, να επιλυθούν προβλήματα και εμπόδια, να αυτονομηθούν και να αναβαθμιστούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, να υπάρξει οικονομική αυτονόμηση και βιωσιμότητα του συστήματος. Κάποιοι προφανώς δεν χωνεύουν το γεγονός ότι το ΓεΣΥ, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες του, έχει αγκαλιαστεί από την κοινωνία των πολιτών και την ίδια στιγμή η οικονομική πίτα για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που επέλεξαν να μείνουν εκτός ΓεΣΥ έχει μικρύνει, εξού η λυσσαλέα αντίδρασή τους. Δεν αποδέχονται τη θέση του ΟΑΥ ότι δεν μπορούν τα άτομα που είναι εκτός του ΓεΣΥ να παρέχουν υπηρεσίες και να χρησιμοποιούν τις υποδομές των νοσηλευτηρίων που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Τα νοσηλευτήρια που είναι εκτός ΓεΣΥ ζητούν επίσης οικονομικό μερίδιο από τις παραπομπές ασθενών και ενοχλούνται από το γεγονός ότι αναβαθμίζονται τα δημόσια νοσηλευτήρια τόσο σε υποδομές όσο και σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ώστε οι ασθενείς να παραμένουν για περίθαλψη εντός των νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ.

Η υπόσκαψη και το ροκάνισμα του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι μια συνεχής διαδικασία και απλά τώρα ξεσκεπάζονται. Με τη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών δεν πέρασε το αίτημά τους για να διοριστεί ο κ. Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, ο οποίος είναι γνωστός πολέμιος του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ, οπότε οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι ιδιωτικές κλινικές εκτός ΓεΣΥ ξεκίνησαν την πολεμική εναντίον του προέδρου του ΟΑΥ. Θυμήθηκαν να εγείρουν θέμα ασυμβίβαστου για τον κ. Θωμά  Αντωνίου. Πότε; Μετά που δεν πέρασε το δικό τους για επιβολή του Δρος Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ.

Συνεπώς, το θέμα του ασυμβίβαστου είναι η αφορμή και το θέμα είναι εξόχως πολιτικό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να τοποθετηθεί. Είτε υπέρ των ανθρώπων και των συμφερόντων για ένα μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ, είτε υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και της πορείας για πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.