Τεράστιες διαφορές στις τιμές φαρμάκων που αγοράζει ο ΟΑΥ μέχρι και 3.000%

Επείγουσα επιστολή – τελεσίγραφο με χρονοδιάγραμμα 14 ημερών απέστειλε χθες στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αναφορικά με το κόστος φαρμάκων και αναλωσίμων του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Πολίτης. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα σημειώνονται διαφορές της τάξης των 3.000% σχεδόν.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε επιστολή του ημερομηνίας 4 Μαΐου 2022, με την ένδειξη «επείγουσα», προς τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, και με θέμα «Επιστολές Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον Καταρτισμό Καταλόγου Ζ για την αποζημίωση από τον ΟΑΥ των ενδονοσοκομειακών αναλωσίμων» και για τη «Σύγκριση τιμών ενδονοσοκομειακών αναλωσίμων καταλόγου Ζ και Φαρμάκων της 1ης Φάσης του ΓεΣΥ με τις τιμές που αγοράζονταν τα αντίστοιχα είδη από το Υπουργείο Υγείας», ο κ. Χατζηπαντέλα ζητεί σχετικές εξηγήσεις.

«Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και στις δύο επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς εσάς [..] για να σας παρακαλέσω, όπως εντός 14 ημερών, μου αποστείλετε τις απόψεις, τα σχετικά στοιχεία/πληροφορίες και τις επεξηγήσεις σας ως προς τις μεγάλες αποκλίσεις που καταγράφονται στο κόστος αναλωσίμων και φαρμάκων, ως προς τις επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», γράφει συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας στην εν λόγω επιστολή του, με κοινοποίηση στον διευθυντή του Γραφείου τού Προέδρου της Δημοκρατίας.

2 1 1 1

Εντόπισε τις διαφορές η Ελεγκτική Υπηρεσία

Τις τεράστιες διαφορές εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία είχε αποστείλει στις 21 Μαρτίου του 2022 επιστολή στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΟΑΥ, με θέμα τη «Σύγκριση τιμών ενδονοσοκομειακών αναλωσίμων Καταλόγου Ζ και φαρμάκων της 1ης φάσης του ΓεΣΥ με τις τιμές του που αγοράζονταν τα αντίστοιχα είδη από το Υπουργείο Υγείας». Μαζί με την επιστολή, η Ελεγκτική Υπηρεσία επισύναψε και δύο πίνακες στους οποίους φαίνονται οι διαφορές στις τιμές αγοράς αναλωσίμων και φαρμάκων, και οι οποίες είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

«Παρακαλούμε όπως έχουμε τις απόψεις/σχόλιά σας σχετικά με το περιεχόμενο των πιο πάνω πινάκων και τις διαφορές που παρατηρούνται, μαζί με την πληροφόρηση η οποία ζητήθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα λειτουργού της υπηρεσίας μας, ημερ. 16/3/2022, σχετικά με την υποβολη στοιχείων για τις τιμές των φαρμάκων» προστίθεται στην επιστολή, στην οποία σημειώνεται ακόμη το εξής:

«Εκκρεμεί η απάντηση του ΟΑΥ στην ταυτάριθμη επιστολή μας, ημερομηνίας 1/3/2022, σχετικά με τον καταρτισμό του Καταλόγου Ζ για την αποζημίωση από τον Οργανισμό σας των ενδονοσοκομειακών αναλωσίμων, την οποία παρακαλούμε όπως επισπεύσετε, έτσι ώστε να δοθεί στην Υπηρεσία μας ολοκληρωμένη εικόνα προς ολοκλήρωση του ελέγχου που διεξάγουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.