Τεράστιες οι καταστροφές που άφησε η πυρκαγιά στην περιοχή των κρασοχωριών της ΛεμεσούΤεράστιες είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά που μαινόταν για είκοσι περίπου ώρες στην περιοχή των κρασοχωριών της Λεμεσού, μετατρέποντας σε στάχτη δύο και πλέον τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες αγροτικών και άλλων περιουσιών που έχουν πληγεί, αναμένουν πλέον την ουσιαστική αρωγή του κράτους.

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται σε άγρια βλάστηση, αλλά και αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στην περιοχή των κοινοτήτων Κισσούσας και Μαλλιάς. Στο σύνολό τους οι δυνάμεις πυρόσβεσης εργάστηκαν σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας μέχρι και τις αυγινές ώρες χθες μέχρι να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις πολυμέτωπες εστίες φωτιάς. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις πυρόσβεσης για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων. Χθες το πρωί, επισκέφτηκαν την περιοχή οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Γεωργίας, καθώς και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, οι οποίοι διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, μετά από συνάντηση που είχε και με τους κοινοτάρχες της περιοχής, διαβεβαίωσε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα αποζημιώσεων που προβλέπονται στην περίπτωση καταστροφής αμπελώνων από πυρκαγιά. Μέσα στην επόμενη περίοδο, όπως ανέφερε, οι επιθεωρητές του Τμήματος Γεωργίας θα βρεθούν στην περιοχή για καταγραφή των ζημιών και προώθηση των διαδικασιών αποζημίωσης.

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκαν χθες και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και Άντρος Καυκαλιάς, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη τόσο με αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς όσο και με εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών στην οποία έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης που άφησε πίσω της η πυρκαγιά.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αρκετές ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες που πρέπει να καταγραφούν και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις, ο Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό.

Στο μεταξύ ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού οδηγήθηκε χθες 43χρονος, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας ως ύποπτος για εμπλοκή του στην πυρκαγιά, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

Η μαρτυρία που υπάρχει εναντίον του είναι ότι θεάθηκε να κινείται ύποπτα στην περιοχή την ώρα που εκδηλώθηκαν οι εστίες φωτιάς, κάτι που ο ίδιος δεν παραδέχεται.

Η Αστυνομία ζήτησε την κράτησή του για έξι ημέρες, ωστόσο το δικαστήριο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα κράτηση για περίοδο τεσσάρων ημέρων.

Χρήστος Χαραλάμπους