Τεράστιο χακάρισμα του Facebook – 50 εκατομμύρια λογαριασμοί παραβιάστηκαν

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Το Facebook ανακοίνωσε πριν από λίγο πως υπήρξε θύμα κυβερνοεπίθεσης και πως χακαρίστηκαν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών.


Η εταιρία παραδέχτηκε πως εντόπισε την επίθεση μόλις χθες και πως ξεκινά έρευνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν οι New York Times, το Facebook την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι μια επίθεση στο δίκτυο υπολογιστών της πλατφόρμας οδήγησε στην έκθεση πληροφοριών από σχεδόν 50 εκατομμύρια χρήστες.

Η εταιρεία ανακάλυψε την παραβίαση αυτή την εβδομάδα, διαπιστώνοντας ότι οι επιτιθέμενοι είχαν εκμεταλλευτεί μια λειτουργία στον κώδικα του Facebook που τους επέτρεψε να παραβιάσουν λογαριασμούς χρηστών. Το Facebook διέταξε έρευνα και ειδοποίησε τις αρχές και το FBI.


Το Facebook δήλωσε ότι δεν γνώριζε την προέλευση ή την ταυτότητα των επιτιθέμενων, ούτε είχε αξιολογήσει πλήρως το πεδίο της επίθεσης. Η εταιρεία βρίσκεται στα αρχικά στάδια της έρευνάς της.

Οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύτηκαν τα τρωτά σημεία του κώδικα για τη λειτουργία «Προβολή ως» (view as) του Facebook, επιτρέποντάς τους να διαφύγουν με δεδομένα τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την «πειρατεία» του λογαριασμού ενός χρήστη.

Το Facebook ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απενεργοποίησε το View As και επαναφέρει τους κωδικούς πρόσβασης για 50 εκατομμύρια λογαριασμούς που γνωρίζει ότι είχαν γίνει στόχος καθώς και 40 εκατομμύρια ακόμη που χρησιμοποίησαν το View As από την εφαρμογή του.


Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εάν η παραβίαση των δεδομένων σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με τις απειλές ενός χάκερ για τη διαγραφή του λογαριασμού του Ζούκερμπεργκ.

Η ανακάλυψη του χακαρίσματος έρχεται σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του Facebook καθώς η σκιά του σκανδάλου Cambridge Analytica και η παρέμβαση ρώσων στις αμερικανικές εκλογές είναι ακόμη βαριά.

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις του Facebook αυτή την περίοδο είναι να πείσει τους χρήστες του ότι είναι αρκετά υπεύθυνο για να χειριστεί τον απίστευτο πλούτο των δεδομένων που χειρίζεται η εταιρεία.


Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook κάθε μήνα και άλλα δύο δισεκατομμύρια χρησιμοποιούν ξεχωριστά το WhatsApp, μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στο Facebook και το Instagram, το δημοφιλές app για κοινή χρήση φωτογραφιών στο Facebook.

«Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας και αν δεν μπορούμε τότε δεν αξίζουμε να σας εξυπηρετούμε», δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ νωρίτερα αυτό το έτος. Τα σημερινά νέα δεν είναι

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.