Τεράστιο το άμεσο πλήγμα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία – Ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΥΞΕ

Επίσπευση της διαδικασίας διαμόρφωσης του νέου “branding” της Κύπρου, ενδυνάμωση του πτητικού προγράμματος προς την Κύπρο, προώθηση μεταρρυθμίσεων και αξιοποίηση της τεχνολογίας, προτείνει ο ΠΑΣΥΞΕ για αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τουρισμό.

Σε δήλωσή του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμού ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης αναφέρει ότι «αναμφίβολα η τουριστική βιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, συμβάλλοντας και στην προσπάθεια για μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ενώ την πενταετία 2013 – 2018 η συνολική απασχόληση στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 9,6%, η απασχόληση στην τουριστική βιομηχανία αυξήθηκε κατά 20,7%.

Μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου 2019 που πτώχευσε ο Διοργανωτής Ταξιδιών Thomas Cook, η φετινή τουριστική χρονιά παρουσίαζε σημάδια σταθεροποίησης και αναμενόταν να κλείσει με μικρή μείωση αφίξεων και εσόδων, προσθέτει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ.

Εντούτοις, σημειώνει ο κ. Λοϊζίδης, «το άμεσο πλήγμα από την πτώχευση είναι ήδη τεράστιο για την ξενοδοχειακή βιομηχανία τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αφίξεων τουριστών, αφού έχουν απωλεσθεί οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος και περίπου 45.000 θέσεις, ενώ οι αρνητικές του επιπτώσεις θα προστεθούν στις υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τουρισμός, στα αμέσως επόμενα χρόνια».

Ανεξάρτητα των πιο πάνω, σημειώνει, καλούμαστε να επενδύσουμε στην ποιότητα, να διερευνήσουμε νέες αγορές για να πετύχουμε την περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να αναδείξουμε την Κύπρο ως ολόχρονο τουριστικό προορισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο «προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλουν καθοριστικά ενέργειες όπως η επίσπευση της διαδικασίας διαμόρφωσης του νέου branding της Κύπρου, η ενδυνάμωση του πτητικού προγράμματος προς την Κύπρο, η προώθηση μεταρρυθμίσεων και η αξιοποίηση της τεχνολογίας».

Απαιτείται συστηματική μελέτη των νέων τάσεων και συλλογική προσπάθεια, για να αποκομίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία ακόμη περισσότερα οφέλη, αναφέρει, προσθέτοντας ότι πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο ιδιωτικός τομέας, το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση, «ώστε να είμαστε πάντοτε πρωτοπόροι και διαμορφωτές των εξελίξεων».

Ενημερώνει επίσης ότι οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2019, υπό τον τίτλο «Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους», θα επικεντρωθούν στη διερεύνηση των ευκαιριών και των προκλήσεων που θα φέρουν το επόμενο διάστημα οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και στον τομέα της τεχνολογίας.

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού και τις εορταστικές εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει  η πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.