Τεράστιοι όγκοι λάσπης ρέουν στο φράγμα του Κούρη

Έντονη ανησυχία από κοινότητες και φορείς για τη διαδικασία καθαρισμού του φράγματος στον Σαϊττά

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις κοινότητες της περιοχής Σαϊττά από τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε πριν από δύο περίπου μήνες, και ακόμα συνεχίζεται, ο καθαρισμός της λεκάνης του ομώνυμου φράγματος και η διάθεση των τεράστιων ποσοτήτων λάσπης που ανασύρονται.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη μετά τις τελευταίες καταρρακτώδεις βροχές, όπου έχουν παρασυρθεί επιπρόσθετοι τόνοι λάσπης μέσα στο φράγμα.

Ιδιαίτερες ανησυχίες εκφράζονται από τις τοπικές Αρχές αλλά και τους κατοίκους της περιοχής για το γεγονός ότι η λάσπη, που ανασύρεται με ειδικά μηχανήματα, αρχικά στοιβαζόταν σε ανοικτό χώρο δίπλα από το φράγμα χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα, αλλά στη συνέχεια, λόγω του όγκου και της ρευστότητας του υλικού, άρχισαν να καλύπτονται με αυτή και δέντρα και άλλη βλάστηση στις όχθες του φράγματος και αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής, με ορατό πλέον τον κίνδυνο της αποξήρανσης και καταστροφής τους.

Κάποιες επισημάνσεις που, όπως πληροφορούμαστε, έγιναν από κάποιους οργανωμένους φορείς προς το Τμήμα Υδάτων και κάποιες άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, για τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί για το φυσικό περιβάλλον γύρω από το φράγμα, φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Αντίθετα, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ότι ο γερανός που ανασύρει τη λάσπη, την ρίχνει στις παρυφές της εξόδου του φράγματος, με αποτέλεσμα η λάσπη να ρέει μαζί με το νερό που υπερχειλίζει και να παρασύρεται καταλήγοντας στο φράγμα του Κούρη.

Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί έχει απασχολήσει έντονα το Κίνημα Οικολόγων που, αν και δεν διαφωνεί με τον καθαρισμό του φράγματος, ωστόσο θέτει επιτακτικά θέμα νομιμότητας της διαδικασίας που ακολουθείται. Ειδικότερα, τίθεται τα ερώτημα για το ποιος έχει αδειοδοτήσει την όλη διαδικασία εκκένωσης του φράγματος Σαϊττά και ποιος ελέγχει αν όλα γίνονται σύμφωνα με τις άδειες που έχουν εκδοθεί.

Αμφιβολίες εκφράζουν οι Οικολόγοι για το κατά πόσον έχει γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κι αν η απόρριψη της λάσπης στον ποταμό που οδηγεί στον Κούρη είναι σε γνώση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. «Εδώ και ένα μήνα απαιτούμε απαντήσεις, αλλά ουδείς δίνει ξεκάθαρη απάντηση», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Αναμένονται απαντήσεις τόσο για το βαθμό επηρεασμού του περιβάλλοντος στην περιοχή όσο και εάν έχει επηρεαστεί το νερό που βρίσκεται στο φράγμα του Κούρη.

Κίνδυνος για το περιβάλλον και τα δέντρα

Λόγω του όγκου και της ρευστότητας του υλικού της λάσπης, άρχισαν να καλύπτονται με αυτή και δέντρα και άλλη βλάστηση στις όχθες του φράγματος και αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής, με ορατό πλέον τον κίνδυνο της αποξήρανσης και καταστροφής τους.

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.