Τεράστιος όγκος πλαστών προϊόντων με προορισμό την ΕΕ κατασχέθηκαν στην Ασία με συντονισμό του OLAFΠερί τα 200.000 τεμάχια πλαστών αρωμάτων, οδοντόκρεμες, καλλυντικά, 120 τόνοι πλαστών απορρυπαντικών, σαμπουάν, πάνες καθώς και περισσότερα από 4.2 εκατομμύρια άλλα προϊόντα απομίμησης (μπαταρίες, υποδήματα, παιχνίδια, μπάλες του τένις, ξυριστικές μηχανές, κ.λπ.), 77 εκατομμύρια τσιγάρα και 44 τόνοι καπνού και πλαστικών σωλήνων απομίμησης έχουν κατασχεθεί από τις τελωνειακές αρχές της ΕΕ σε μια επιχείρηση υπό την αιγίδα του ASEM, η οποία συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)

Η Κοινή Τελωνειακή Επιχείρηση, που ονομάζεται “HYGIEA” πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ASEM και των κοινών προσπαθειών των συμμετεχουσών χωρών για την καταπολέμηση των παραποιημένων αγαθών. Τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας, που συντονίστηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ανακοινώθηκαν στην 13η συνάντηση των Γενικών Διευθυντών της ASEM που πραγματοποιείται στο Ha Long Bay του Βιετνάμ στις 9-10 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, οι τελωνειακές αρχές πραγματοποίησαν στοχοθετημένους φυσικούς ή ακτινογραφικούς ελέγχους σε αρκετές εκατοντάδες επιλεγμένες αποστολές που μεταφέρθηκαν με θαλάσσια μέσα.

Κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής φάσης του HYGIEA, η OLAF διευκόλυνε τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών με την υποστήριξη μιας ομάδας δέκα αξιωματικών-συνδέσμων από το Μπαγκλαντές, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, Βρυξέλλες.

Ο Ville Itälä, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), δήλωσε σχετικά ότι “τα παραποιημένα εμπορεύματα εξαπατούν τους καταναλωτές, βλάπτουν τις νόμιμες επιχειρήσεις και προκαλούν τεράστιες απώλειες στα δημόσια έσοδα. Τα παραποιημένα εμπορεύματα υπονομεύουν επίσης τις πολιτικές δημόσιας υγείας. Όταν οι απομιμήσεις πλημμυρίζουν τις αγορές μας, οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι απατεώνες και οι εγκληματίες. Συγχαίρω θερμά όλους εκείνους που συμμετείχαν στην Επιχείρηση HYGIEA για τα εξαιρετικά αποτελέσματα”.