Τέρμα οι ποινές-χάδι για παράνομη υλοτομία

Οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά αντί για εξώδικο συμβιβασμό

 

Η πολιτική των χαϊδευτικών ποινών και των εξώδικων συμβιβασμών για την παράνομη υλοτομία ενδέχεται να τερματιστεί, αφού την ερχόμενη Τετάρτη (8/3) η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής θα εξετάσει πρόταση νόμου ώστε τα συγκεκριμένα αδικήματα να διώκονται ποινικά.

Η συζήτηση έρχεται σε μια ευαίσθητη περίοδο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το θέμα με τον Ακάμα.

Η πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ, προνοεί τα ακόλουθα: «Να διαγραφεί η δυνατότητα για εξώδικη ρύθμιση των αδικημάτων που σχετίζονται με την παράνομη υλοτομία, αποκοπή ή πρόκληση ζημιάς σε δασικό προϊόν και την παράνομη μεταφορά στρογγυλής ξυλείας».

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ο διευθυντής του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα διώκει ποινικά τους παρανομούντες, χωρίς να του παρέχεται η δυνατότητα να προβεί σε εξώδικο συμβιβασμό των εν λόγω αδικημάτων».

Την πρόταση νόμου υπογράφουν εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ ο Νίκος Κέττηρος, ο Αντρέας Καυκαλιάς και η Μαρίνα Νικολάου και για τη συζήτηση κλήθηκαν στη Βουλή η Επίτροπος Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι των Υπουργείων Γεωργίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, καθώς επίσης εκπρόσωποι από τη Νομική Υπηρεσία, την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων, την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, την Terra Cypria, την ΚΟΚΔΑΖ, την BirdLife και τις αγροτικές οργανώσεις ΕΚΑ, ΠΕΚ, Νέα Αγροτική Κίνηση, Παναγροτικό, Ευρωαγροτικό.

Εν τω μεταξύ, στην ίδια συνεδρία θα συζητηθούν επίσης δύο προτάσεις νόμου, οι οποίες κατατέθηκαν από τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου εκ μέρους των Οικολόγων και αφορούν, η πρώτη την «απάλειψη της ρύθμισης βάσει της οποίας επιτρέπεται ορισμένους μήνες του έτους η καύση αποκλαδιών αμπελιών, ελαιόδεντρων και οπωροφόρων δέντρων, η καύση δέντρων ή φυτών που έχουν προσβληθεί από ασθένεια και η καύση αποκαλάμης σιτηρών και αύξηση των ποινών στις περιπτώσεις πρόκλησης φωτιάς» και η δεύτερη τη «θέσπιση αδικήματος που αφορά την πρόκληση πυρκαγιάς και παραχώρηση στον διευθυντή του Τμήματος Δασών δυνατότητας δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών εντός ιδιωτικών τεμαχίων».

Σημειώνεται ότι στην ίδια συνεδρία θα εξεταστεί επίσης «ο αντιπυρικός επιχειρησιακός σχεδιασμός του Τμήματος Δασών και τα προκατασταλτικά μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος».

 

Προκατασταλτικά μέτρα
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος σπεύδει να προλάβει ενόψει του καλοκαιριού. Στη συνεδρία της Τετάρτης θα εξεταστεί «ο αντιπυρικός επιχειρησιακός σχεδιασμός του Τμήματος Δασών και τα προκατασταλτικά μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος».

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.