Βρυξέλλες: Τέρμα στα πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα

Το μήνυμα ότι Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα, αλλά αν έχει υπεραπόδοση καλό είναι να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα της στο εσωτερικό, αντί να δώσει κοινωνικό μέρισμα στέλνουν οι Βρυξέλλες, λίγες μέρες πριν την κάθοδο των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η τρόικα ετοιμάζεται για δύο αξιολογήσεις πριν το τέλος του προγράμματος, αναμένει συζητήσεις για το χρέος μέσα στο 2018 και θεωρεί εφικτή ακόμα και την έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική γραμμή υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τελευταίο έτος του προγράμματος του ESM, που λήγει στις 20 Αυγούστου του 2018. Η ΕΕ είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και πως δεν θα χρειαστεί χρηματοδότηση από τους εταίρους της μετά από αυτό το σημείο.

Ο λόγος είναι η κατάσταση της ρευστότητας, αλλά τα ποσά που θα πρέπει να βρει τα επόμενα δέκα χρόνια δεν ξεπερνούν το 5% του ΑΕΠ της. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά υπάρχουν πολλές από τις προϋποθέσεις.

Αν η Ελλάδα τελειώσει την 3η αξιολόγηση, τότε θα ακολουθήσει μόνο μια ακόμα τελική αξιολόγηση και αυτή θα ακολουθηθεί από την αναδιάρθρωση του χρέους.

Μετά την 20 Αυγούστου, ότι χρήματα είναι να εκταμιευθούν θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί. Αυτό σημαίνει ότι η τελική αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει ως τον Ιούνιο. Άρα και η 3η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου, ή τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο (δεν είναι το τέλος του κόσμου)

Έχει σημασία γιατί θα υπάρξει εκταμίευση, άρα θα υπάρχει ενίσχυση της ρευστότητας, δεύτερον γιατί στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές για επιστροφή στην κανονικότητα και τρίτων γιατί οι συζητήσεις για το χρέος θα είναι μακρές.

Περί τις 100 δράσεις  – προαπαιτούμενα που πρέπει να εκτελεστούν πριν το τέλος του Δεκέμβρη του 2017. Είναι πολλά, αλλά όχι τα περισσότερα. Ο κύριος όγκος τους έχει ήδη νομοθετηθεί, αλλά τώρα θα πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή τους. Οι Βρυξέλλες ξέρουν ότι αυτό είναι πάντα το αδύνατο σημείο της Ελλάδας, αλλά εκτιμούν ότι δεν είναι τα πλέον δύσκολα πολιτικά.

Συγκεκριμένα: σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει πρόσθετα μέτρα 4,5 % του ΑΕΠ ως το 2018 και τώρα θα πρέπει να δούμε αν θα ο προϋπολογισμός θα βγάλει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ο στόχος του 1,7% του ΑΕΠ καλύπτεται άνετα για το 2017, αλλά τώρα οι ελεγκτές πρέπει να δουν αν ο στόχος του 3,5% το 2018 καλύπτεται και αυτός. Υπάρχουν αλλού υπεραποδόσεις και αλλού υπο-αποδόσεις, αλλά χρειάζεται καλή ανάλυση για να διαπιστωθεί τι πρέπει να γίνει.

Σε ό,τι αφορά τη διαφορά των στόχων του ΔΝΤ και της ΕΕ, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι στη βάση των πολιτικών που έχουν ήδη αναληφθεί η Ελλάδα είναι στη σωστή τροχιά για να πετύχει τον στόχο του 3,5% και να παραμείνει εντός τροχιάς στη συνέχεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy