Τέρμα στις χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας

Παραδοχή ΥΠΟΙΚ-ΚΤ για υπερχρεώσεις - Ετοιμάζεται διάταγμα για πλαφόν

Τερματισμό των χρεώσεων στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας απ’ αυτή στην οποία βρίσκεται ο λογαριασμός του καταθέτη, αλλά και πλαφόν σε σειρά άλλων χρεώσεων τις οποίες επιβάλλουν οι τράπεζες για την παροχή βασικών υπηρεσιών σε καταναλωτές, προανήγγειλαν χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ συνεδρία πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της πίεσης την οποία ασκούν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (κυρίως μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού και των υποκαταστημάτων των τραπεζών σε δεκάδες κοινότητες) κόμματα και οργανώσεις, λόγω των υπερχρεώσεων των τραπεζών. Μάλιστα ο Κ. Πετρίδης επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε ουσιαστικά να προχωρήσει στη συζήτηση για επιβολή πλαφόν, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ακραίο μέτρο και κρατική παρέμβαση που ενδεχομένως να μη χρειαζόταν». Σημειώνεται ότι ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ήταν αντίθετος στην επιβολή πλαφόν στις χρεώσεις των τραπεζών, ενώ για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων ανέφερε ότι εάν ήταν στο χέρι του, θα έκλεινε και άλλα υποκαταστήματα.

Ειδικές ρυθμίσεις για ευάλωτες ομάδες

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μαρτίου θα εκδοθεί διάταγμα το οποίο θα περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα σημεία:

• Καθορισμό ανώτατων ορίων (πλαφόν) στις ετήσιες χρεώσεις τις οποίες επιβάλλουν οι τράπεζες στις βασικές υπηρεσίες τις οποίες παρέχουν στους καταναλωτές (π.χ. για την τήρηση λογαριασμού, την εκτέλεση πάγιας εντολής, την παροχή κάρτας κτλ).

• Διαφοροποίηση των χρεώσεων ανάλογα με τον αριθμό των πράξεων που πραγματοποιούνται κάθε μήνα για ορισμένες υπηρεσίες (π.χ. πιο χαμηλές ή/και μηδενικές χρεώσεις για μικρό αριθμό πράξεων και πιο υψηλές χρεώσεις για μεγαλύτερο αριθμό πράξεων). Όπως αναφέρθηκε, η συγκεκριμένη ρύθμιση στοχεύει στην παροχή βοήθειας προς τους καταναλωτές, οι οποίοι πραγματοποιούν μικρό αριθμό πράξεων, όπως οι συνταξιούχοι, αλλά και στην προστασία των τραπεζών από πιθανή κατάχρηση του συστήματος από άλλους μεγάλους καταναλωτές.

• Μηδενισμό των χρεώσεων για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ εντός Κύπρου. Σημειώνεται ότι σήμερα οι τράπεζες δεν χρεώνουν για αναλήψεις μετρητών από τις δικές τους ΑΤΜ, αλλά εάν ο καταναλωτής επιχειρήσει να πραγματοποιήσει ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζες ενδέχεται να χρεωθεί (ανάλογα με την τράπεζα στην οποία ανήκει η ΑΤΜ). Με το μηδενισμό των χρεώσεων αναμένεται να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα το οποίο παρατηρείται σε δεκάδες κοινότητες στις οποίες υπάρχει μόνο ένα υποκατάστημα ή μόνο μηχάνημα ΑΤΜ.

• Καθορισμό πιο χαμηλών χρεώσεων για καταναλωτές οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, οι οποίες θα καθοριστούν από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι τα πιο πάνω μέτρα θα έχουν αντίκτυπο μερικών εκατομμυρίων στις τράπεζες. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι έγιναν μελέτες σε σχέση με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.