Τέρμα το διπλοπόρτι για ενδονοσοκομειακή φροντίδα στο ΓεΣΥ

Πλάνο για οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Σύστημα Υγείας, κυρίως σε σχέση με τις καταχρήσεις το συστήματος, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για το ΓεΣΥ που έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Νιόβης Παρισινού, κατά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί και αφορούν κυρίως στις καταχρήσεις του συστήματος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε επίσης επιτακτικά την ανάγκη όπως ο ΟΑΥ, το συντομότερο, εφαρμόσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι καταχρήσεις. Συμφωνήθηκε όπως ετοιμαστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μηχανισμών ελέγχου, το οποίο θα συζητηθεί σε νέα σύσκεψη που θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος μετά το Πάσχα.

«Σύμφωνα με στοιχεία, οι δημόσιες δαπάνες υγείας το 2021, περιλαμβανομένων και των δαπανών της πανδημίας, εκτιμάται ότι παρουσίασαν αύξηση 1,4 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2020, από 6% σε 7,4% του ΑΕΠ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την αύξηση, οι δαπάνες της Κύπρου παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που κυμαίνεται στο 8%.

Προστίθεται ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της παροχής ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε δικαιούχους από μη συμβεβλημένους με τον ΟΑΥ ιατρούς σε συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ νοσηλευτήρια. Ο Πρόεδρος ζήτησε να σταλεί τάχιστα εγκύκλιος, ώστε να τερματιστεί οριστικά το καθεστώς που ισχύει σήμερα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η πρόοδος της διαδικασίας αυτονόμησης και βιωσιμότητας των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η πορεία υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων του ΟΚΥπΥ. Ο Πρόεδρος έδωσε οδηγίες όπως ετοιμαστεί συγκεκριμένο πλάνο δράσης στη βάση χρονοδιαγραμμάτων που να περιλαμβάνει και μηχανισμούς ελέγχου, οργάνωσης και λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών και τα ΤΑΕΠ των νοσηλευτηρίων και λήφθηκαν αποφάσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος που προέκυψε όσον αφορά τον αριθμό φυσιοθεραπειών των ανήλικων ασθενών με εγκεφαλική παράλυση.

Σε σχέση με το θέμα των €150 εκατομμυρίων που μονομερώς απέκοψε το Υπουργείο Οικονομικών από το ταμείο του ΓεΣΥ, με τη δικαιολογία του συμψηφισμού οφειλών του Οργανισμού προς το Υπουργείο Υγείας, δεν υπήρξε εξέλιξη, καθώς το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα σε συνάντηση μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών και ΟΑΥ.

Ετοιμάζεται και στέλνεται εγκύκλιος

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της παροχής ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε δικαιούχους από μη συμβεβλημένους με τον ΟΑΥ ιατρούς σε συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ νοσηλευτήρια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να σταλεί τάχιστα εγκύκλιος ώστε να τερματιστεί οριστικά το καθεστώς που ισχύει σήμερα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.