Τερματισμός αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού στις ηλεκτρονικές πωλήσεις στην ΕΕ

  • Αγοράστε ευκολότερα αγαθά και υπηρεσίες από άλλες χώρες της ΕΕ
  • Πληρώστε την ίδια τιμή με τους τοπικούς καταναλωτές
  • Καλύπτονται επίσης τα ηλεκτρονικά βιβλία, η ηλεκτρονική μουσική και τα παιχνίδια
  • Απαγορεύεται η μεταφορά σε άλλους ιστότοπους χωρίς τη συγκατάθεση του αγοραστή
  • Προς το παρόν εξαιρούνται: οπτικοακουστικές, οικονομικές, μεταφορικές, ηλεκτρονικές επικοινωνίες ή υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης

 

Οι ευρωβουλευτές σε ψηφοφορία της επιτροπής την Τρίτη υιοθέτησαν κανόνες που εξασφαλίζουν ότι οι αγοραστές αγαθών ή υπηρεσιών από άλλη χώρα της ΕΕ αντιμετωπίζονται όπως οι τοπικοί πελάτες.

 

Το σχέδιο νόμου καθορίζει συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες δεν επιτρέπεται η γεωγραφική παρεμπόδιση. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικτυακοί πωλητές δεν θα μπορούν να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των καταναλωτών σε άλλα μέρη της ΕΕ όσον αφορά τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των τιμών, ανάλογα με την εθνικότητα, τον τόπο κατοικίας ή ακόμη και την προσωρινή τους παραμονή.

 

Η αντιμετώπιση των αγοραστών της ΕΕ στο εξωτερικό, όπως οι ντόπιοι

 

Χωρίς να πληρώνουν περισσότερα, οι αγοραστές από διαφορετική χώρα της ΕΕ από εκείνη του εμπόρου θα είναι σε θέση να:

  • αγοράζουν αγαθά (π.χ. οικιακές συσκευές, ρούχα) ακόμη και όταν ο έμπορος δεν τα παραδίδει στο κράτος μέλος διαμονής του καταναλωτή, εάν υπάρχει η δυνατότητα να παραλάβουν τα εμπορεύματα σε συμφωνημένο τόπο σε άλλη χώρα της ΕΕ (η πρόταση δεν εισάγει υποχρέωση παράδοσης σε ολόκληρη την ΕΕ),
  • λαμβάνουν ηλεκτρονικά από τον έμπορο υπηρεσίες που δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, όπως υπηρεσίες cloud, τείχη προστασίας, αποθήκευση δεδομένων, φιλοξενία ιστοσελίδων,
  • (προστέθηκε από τους Ευρωβουλευτές) λαμβάνουν ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονική μουσική, παιχνίδια ή λογισμικό (δηλαδή μη οπτικοακουστικό περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα) εάν ο έμπορος έχει το δικαίωμα ή την άδεια χρήσης αυτού του περιεχομένου για τις ενδιαφερόμενες χώρες, και
  • κάνουν κράτηση εκτός του τόπου κατοικίας του καταναλωτή (π.χ. διαμονή σε ξενοδοχείο, αθλητικές εκδηλώσεις, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, φεστιβάλ μουσικής ή εισιτήρια αναψυχής).

 

Θα απαγορευτεί επίσης η αυτόματη προώθηση σε έναν άλλο ιστότοπο χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του καταναλωτή, εκτός εάν μια κοινοτική ή εθνική διάταξη, π.χ. που σχετίζεται με ανηλίκους, θα το καθιστούσαν απαραίτητο.

 

Οι Ταινίες και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες δεν καλύπτονται για τώρα

Οι τομείς όπως οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων των μεταδόσεων αθλητικών εκδηλώσεων που παρέχονται βάσει αποκλειστικών εδαφικών αδειών) ή χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες μεταφορών, ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή υγειονομικής περίθαλψης εξαιρούνται προς το παρόν από το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου κανονισμού.  Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει μέσα σε τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος του, αν θα πρέπει να καλυφθούν στο μέλλον, πρόσθεσε η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς.

 

Αναφορά από την Εισηγήτρια της Έκθεσης του ΕΚ Róża Thun (ΕΛΚ, Πολωνία).

“Η δουλειά μας στοχεύει στο σταδιακό άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς για τους καταναλωτές και τους εμπόρους, με την νομοθέτηση σαφών κανόνων.  Οι καταναλωτές θα έχουν καλύτερη διαδικτυακή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και οι έμποροι θα έχουν λιγότερο εμπόδια για πωλήσεις σε καταναλωτές από διαφορετικά κράτη μέλη», ανέφερε η εισηγήτρια της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών Róża Thun (EPP, PL).

 

Επόμενα βήματα

Η ψηφοφορία της Επιτροπής δίνει στην διαπραγματευτική της ομάδα, υπό την ηγεσία της κας Thun, εντολή να ξεκινήσει τριμερείς συνομιλίες (συζητήσεις) με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τον τελικό νόμο. Η εντολή εγκρίνεται με 31 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy