Τερματίστηκε η δίωξη Γιώργου Γαβριήλ κατόπιν αιτήματος του Υπουργικού Συμβουλίου …

Ο Γεν. Εισαγγελέας «άδειασε» τον Υπ. Παιδείας για την πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού - καλλιτέχνη

Μορφή χιονοστιβάδας πήραν οι χθεσινές εξελίξεις στο θέμα της δίωξης του εκπαιδευτικού – καλλιτέχνη Γιώργου Γαβριήλ μετά και την κατακραυγή από τις πολιτικές δυνάμεις και φορείς Γραμμάτων και Τεχνών. Αποκορύφωμα ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Παιδείας, όπως «προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων για τις προθέσεις της κυβέρνησης απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του συγκεκριμένου διευθυντή Γυμνασίου». Κι αυτό «ενόψει του γεγονότος ότι πολιτικές δυνάμεις και φορείς των Γραμμάτων και των Τεχνών θεώρησαν πως διώκεται η ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης, έστω και αν για μεγάλη μερίδα πολιτών αποτελεί πρόκληση και προσβολή προς θεσμούς».

Λίγες ώρες αργότερα ο Γεν. Εισαγγελέας με ανάρτησή του στο τουίτερ ανέφερε ότι «η Νομική Υπηρεσία έλαβε σήμερα επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας με οδηγίες για ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του κ. Γαβριήλ. Στη συνέχεια, η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε προ ολίγου με επιστολή την ΕΕΥ για την ανάκληση της δίωξης».

Νωρίτερα χθες -και μετά το άδειασμα του κ. Προδρόμου από τον Γενικό Εισαγγελέα- ο Χρίστος Χριστοφίδης, βουλευτής, επικεφαλής Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, υπέδειξε πως «ο Υπουργός Παιδείας πρέπει να καταλάβει ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει, αυτός της πολιτικής ευθιξίας και του σεβασμού: Να παραιτηθεί και να πάει σπίτι του». Τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις στο ΡΙΚ ανέφεραν ότι το Υπουργείο Παιδείας ήταν υποχρεωμένο να διατάξει έρευνα και να παραπέμψει το πόρισμά της, με βάση τους κανονισμούς, στη Νομική Υπηρεσία. Άποψή του, είπε, είναι ότι αυτοί οι κανονισμοί θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί.

Ο Γ. Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, «άδειασε» τον κ. Προδρόμου λέγοντας πως η Νομική Υπηρεσία εξετάζει ποινικές ευθύνες αποκλειστικά και πως η δίωξη για πειθαρχικά θέματα αφορά την αρμόδια Αρχή, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας. Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ότι η απόφαση για παραπομπή του καθηγητή Γιώργου Γαβριήλ ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για το περιεχόμενο των έργων του λήφθηκε από τη Νομική Υπηρεσία.

Καταδίκασε και ο ΔΗΣΥ 

Νωρίτερα και ο κυβερνών ΔΗΣΥ διατύπωσε με ανακοίνωσή του τη διαφωνία του με την πειθαρχική δίωξη οποιουδήποτε για το προσωπικό καλλιτεχνικό του έργο, όσο κι αν το θεωρούμε προσβλητικό. Από την άλλη, επεσήμανε ότι η διενέργεια πειθαρχικής διαδικασίας σε ανάλογες περιπτώσεις, που μπορεί να αφορά καθήκοντα διευθυντή σχολείου, προβλέπεται από τους κανονισμούς που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ψηφίσει και εξέφρασε την ετοιμότητά του «να εργαστούμε για τη διόρθωση και τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών αυτών». Το ΔΗΚΟ επίσης θεωρεί απαράδεκτη, αυταρχική και λανθασμένη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε δίωξη του εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ για πίνακες που ζωγράφισε στον ελεύθερό του χρόνο και όχι εν ώρα καθήκοντος. Το ΕΛΑΜ, σε αντίθεση με όλους, υποστήριξε ότι «ορθώς προχωρεί πειθαρχική δίωξη του κ. Γαβριήλ».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.