Τεσσάρων χρονών έμβρυο!

Του Τάσου Περδίου

Για όσους ξέρουν στοιχειωδώς να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, η δήλωση του δημάρχου Λάρνακας μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος την περασμένη Πέμπτη, εξέπεμπε μηνύματα οργής.

Έχοντας συζητήσει με τον Κώστα Καδή για τη στέγαση της Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα, ο Ανδρέας Βύρας συμπύκνωσε τη θέση του Δήμου Λάρνακας σε μια σύντομη φράση: “Ζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα και στοιχεία από τον υπουργό και τη βοήθειά του ώστε να φύγουμε από τη θεωρία και να πάμε στην πράξη”. Στην πραγματικότητα ήθελε να πει “Φτάνει λόγια και δεσμεύσεις”, αλλά δεν το είπε από διπλωματική αβρότητα.

Η ουσία είναι ότι ο δήμαρχος δικαιολογείται απόλυτα να είναι οργισμένος. Να θυμίσουμε: Η αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για στέγαση του Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, του Κέντρου Ωκεανογραφίας και του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Στέγη Άγιος Χαράλαμπος, το παλιό λεπροκομείο, στη Λάρνακα με αξιοποίηση γης συνολικής έκτασης 95 σκαλών, παρά την Αλυκή Λάρνακας, όπου βρίσκεται το παλιό λεπροκομείο, λήφθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2014. Η απόφαση ανακοινώθηκε εν χορδαίς και οργάνοις στις 30 Οκτωβρίου 2014 από τον τότε Υπουργό Υγείας, Φίλιππο Πατσαλή, πασπαλισμένη με την εξής δήλωση: “Εντός έξι μηνών θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα επιχειρησιακό πλάνο και μελέτη βιωσιμότητας των έργων αυτών και εντός δύο χρόνων να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησής τους”. Αν ήταν αξιόπιστοι ο Πατσαλής και ο Αναστασιάδης, τα έργα θα ξεκινούσαν το 2016 και σήμερα η Λάρνακα θα ήταν φοιτητούπολη. Αλλά, όπως φάνηκε στην προχθεσινή επίσκεψη του συναρμόδιου υπουργού στον Δήμο Λάρνακας, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί καν το εμβαδόν της γης που θα παραχωρήσει, εάν και εφόσον, το Τμήμα Δασών για να χωροθετηθούν εκεί τα πανεπιστημιακά κτίρια. Σε μια εβδομάδα, η απόφαση θα γιορτάσει τα τέταρτα γενέθλιά της και το μωρό δεν έχει ακόμα ξεφύγει από το στάδιο του εμβρύου.

Η Λάρνακα έχει μπουχτίσει από εξαγγελίες, ανακοινώσεις, μεγαλοστομίες και ανέξοδες υποσχέσεις που αποδεικνύονται φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αυτό ήταν το πραγματικό μήνυμα που ήθελε να στείλει ο δήμαρχος, ηγούμενος μιας πόλης που περίμενε και περιμένει 13 χρόνια για καινούργιο λιμάνι, 17 χρόνια για να φύγουν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και 22 χρόνια για καινούργια δημοτική αγορά. Τηρουμένων των αναλογιών, τα δύο χρόνια καθυστέρησης στις Πανεπιστημιακές Σχολές είναι παρωνυχίδα. Αλλά όταν έχεις καεί στο χυλό, φυσάς και το γιαούρτι..

Αοριστίες κυβέρνησης για το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αλυκής

 

Μόνο για χρονοδιάγραμμα μίλησε ο αρμόδιος υπουργός

Με αοριστίες απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα του Δήμου Λάρνακας να προχωρήσει άμεσα με την υλοποίηση του Περιβαλλοντικού Κέντρου στην Αλυκή Λάρνακας. Πρόκειται για έργο το οποίο είναι ώριμο, με έτοιμα κατασκευαστικά σχέδια και χρειάζεται μόνο χρηματοδότηση από το κράτος, το οποίο όμως διά στόματος του αρμόδιου υπουργού δεν τοποθετείται ξεκάθαρα. Το θέμα ήταν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας την περασμένη Πέμπτη 11 Οκτωβρίου. Η συνάντηση καταπιάστηκε σχεδόν αποκλειστικά με ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των Αλυκών Λάρνακας με τον Ανδρέα Βύρα να τονίζει στον Κώστα Καδή ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης είναι έτοιμο για υλοποίηση, φτάνει το κράτος να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια. “Είναι κάτι το οποίο έχουμε αναφέρει στον υπουργό ότι υπάρχει ένα ώριμο έργο εκεί. Υπάρχει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ξοδεύτηκαν 300 χιλιάδες ευρώ για το σχεδιασμό του Περιβαλλοντικού Κέντρου το οποίο δεν θα βοηθούσε μόνο στην προβολή της περιοχής, αλλά και στην έρευνα και στην εξασφάλιση κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Από τη στιγμή που είναι ώριμο έργο και πλέον τα δημόσια οικονομικά ίσως επιτρέπουν τη δημιουργία του, ήταν το πρώτο πράγμα που θέσαμε. Αλλά αυτό δεν θα είναι το τέλος της αξιοποίησης. Είναι απλώς ένα μέρος και απλώς αυτό είναι έτοιμο. Ζητούμε στους επόμενους προϋπολογισμούς του κράτους αυτό το περιβαλλοντικό κέντρο να γίνει γιατί θα είναι η αρχή για την περαιτέρω αξιοποίηση της Αλυκής και ήταν από τα συγκεκριμένα αιτήματα που θέσαμε στον υπουργό”, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Λάρνακας. Ωστόσο, η απάντηση του υπουργού κάθε άλλο παρά πειστική ήταν, αφού εντελώς αόριστα απάντησε “μέσα στο πλάνο δράσης με τις ενέργειες που θα γίνουν για τις Αλυκές θα περιλαμβάνεται χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτού του έργου”.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Κώστα Καδή, ο Ανδρέας Βύρας επανέλαβε αρκετές φορές ότι ο Δήμος Λάρνακας απαιτεί πλέον έργα για τη σωστή και σύγχρονη διαχείριση των Αλυκών καλώντας την κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα με τη διάθεση της απαραίτητης δαπάνης για δημιουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Η δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην Αλυκή Λάρνακας έφτασε ένα βήμα πριν την υλοποίηση όταν με αιτιολογία την οικονομική κρίση, κόπηκε από τους κρατικούς προϋπολογισμούς από τους οποίους απουσιάζει τα τελευταία 6 χρόνια.

Το σχέδιο προβλέπει ένα χώρο παροχής ολοκληρωμένης ενημέρωσης για την Αλυκή Λάρνακας στους επισκέπτες, αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Θα προσφέρει συγκεκριμένα πλήρη πληροφόρηση για το περιβάλλον, τα οικολογικά χαρακτηριστικά αλλά και άλλα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία για τον ένα από τους δύο μοναδικούς υγροβιότοπους της Κύπρου που είναι το σύμπλεγμα των Αλυκών αποτελούμενο από τις λίμνες Αλυκή, Ορφανή, Σορός και τη μικρή λίμνη του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον κτιριολογικό σχεδιασμό, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης θα περιλαμβάνει χώρο υποδοχής όπου θα υπάρχει η είσοδος και η έκδοση εισιτηρίων και η υποδοχή των επισκεπτών, καθώς και κατάστημα.

Προβλέπονται επίσης αίθουσα προβολών και διαλέξεων, αίθουσες εκθεμάτων, αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αποθηκευτικοί χώροι, οι απαραίτητοι χώροι υγιεινής για προσωπικό και κοινό και η κουζίνα μαζί με άλλους λειτουργικούς χώρους.

Η ενημέρωση θα γίνεται με έντυπο υλικό, απευθείας ενημέρωση από το προσωπικό του ΚΠΕ, μόνιμα ή προσωρινά εκθέματα (αφίσες, φωτογραφίες, μακέτες, κομπιούτερς κ.α.) και ταινία ειδικού περιεχομένου.

Επιπρόσθετες διευκολύνσεις όπως μικροσκόπια, κομπιούτερς και μικρό παρασκευαστήριο θα απολαμβάνουν οι μαθητές.

Η διαχείριση του Κέντρου θα βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Τάσος Περδίος

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy