Tέσσερα κρούσματα κορωνοϊού σε γνωστό δικηγορικό γραφείο

Ο ιδιοκτήτης του γραφείου δεν ενημέρωσε το υπουργείο για την ύπαρξη των κρουσμάτων ούτως ώστε να δημοσιοποιηθεί το όνομα - Δραστηριοποιείται και στο Δικαστήριο το γραφείο

*Update: Το κείμενο ανανεώθηκε με νεότερες πληροφορίες στις 11:40 μετά από επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του γραφείου.
Διαβάστε επίσης: Δύο και όχι τέσσερα τα κρουσματα στο Δικηγορικό – Τι λέει ο ιδιοκτήτης του στο Dialogos

Σοβαρή υπόθεση παραβίασης των σχετικών διαταγμάτων περί Λοιμοκαθάρσεως, με μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Λάρνακας, φέρνει σήμερα στο φως η ιστοσελίδα μας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, σε γνωστό δικηγορικό γραφείο της Λάρνακας, παρουσιάστηκαν τέσσερα συνολικά κρούσματα Covıd-19 που συνδέονται με το cluster της γυναίκας που ήρθε από ΗΠΑ και έσπειρε τον ιό σε πολλά άτομα*.

Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του Covid-19, Διάταγμα (Αρ. 16) του 2020, σε οποιαδήποτε επιχείρηση και/ή στο δημόσιο τομέα και/ή στις Ανεξάρτητες υπηρεσίες και/ή στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εντοπιστεί κρούσμα μόλυνσης, από τον κορωνοϊό, εντός 24 ωρών, για σκοπούς δημόσιας υγείας, το Υπουργείο Υγείας, ανακοινώνει τις σχετικές λεπτομέρειες που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το όνομα και τη διεύθυνση των ποιο πάνω.

Τέσσερα κρούσματα ενώ αναμένονται νέα αποτελέσματα

Οι πρώτες πληροφορίες μας έκαναν λόγο για τέσσερα κρούσματα ωστόσο μετά από επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη, κ. Ποιητή, πρόκειται για δύο τα οποία δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους και το ένα άτομα δεν ανήκει στο εργατικό δυναμικό του γραφείου.

Τον ιό φέρεται να μετέφερε εν αγνοία του στο γραφείο, ένας εκ των δικηγόρων του, που ήρθε σε επαφή με την γυναίκα με προέλευση από τις ΗΠΑ, η οποία φέρεται να μην τήρησε τους κανόνες αυτοπεριορισμού και καραντίνας και να διεξήγαγε κοινωνικές εκδηλώσεις και επισκέψεις, με αποτέλεσμα να μεταδώσει τον ιό σε πάρα πολλά άτομα.

 

11 κρούσματα χθες

Χθες ανακοινώθηκαν από το Υπ. Υγείας, 11 νέα κρούσματα σε σύνολο 3,314 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

Από 144 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προέκυψαν 6 κρούσματα.

Από 797 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα. Εξ αυτών, τα 2 έχουν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό.

Από 321 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10,000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Δύο και όχι τέσσερα τα κρούσματα* (update 11:40)

Δύο είναι τελικά τα κρούσματα στο δικηγορικό γραφείο στη Λάρνακα και όχι τέσσερα όπως ανάφεραν οι πρώτες πληροφορίες στο dıalogos.com.cy και μεταδώσαμε σήμερα.

Ο ιδιοκτήτης του γραφείου, κ. Ανδρέας Ποιητής, επικοινώνησε με τo dialogos.com.cy προκειμένου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση που επικρατεί στο γραφείο του.

Σύμφωνα με τον κ. Ποιητή, πρόκειται για ένα κρούσμα που προέκυψε την Πέμπτη το απόγευμα και αμέσως εφαρμόστηκε το σχετικό πρωτόκολλο που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ποιητή, την Παρασκευή το γραφείο παρέμεινε κλειστό για απολύμανση ενώ ενημερώθηκε το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου. Την ίδια στιγμή, όλο το προσωπικό μετέβη για εξέταση κορωνοϊού με έξοδα του δικηγορικού γραφείου.

Τα αποτελέσματα βγήκαν για κάποιους Παρασκευή και ήταν αρνητικά. Ωστόσο για τέσσερα μέλη του προσωπικού τα αποτελέσματα ήταν διφορούμενα και κλήθηκαν να δώσουν ξανά δείγμα. Τα νέα αποτελέσματα ήρθαν επίσης αρνητικά.

Όπως είχαμε γράψει επικαλούμενοι πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να προβεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο, ωστόσο ο κ. Ποιητής υπογράμμισε ότι αυτό δεν ευσταθει. Όπως μας είπε, δεν έδωσε δείγμα την Παρασκευή, λόγω θέματος υγείας που αντιμετώπιζε και μετά που έλαβε ιατρική συμβουλή, έκανε την εξέταση το Σάββατο το πρωί, ενώ στο μεσοδιάστημα παρέμεινε σε αυτοπεριορισμό.

Όσο αφορά το δεύτερο κρούσμα, πρόκειται για εξωτερικό συνεργάτη του γραφείου που δεν έχει σχέση με το κρούσμα που εντοπίστηκε την Πέμπτη και ήταν στενή επαφή άλλου επιβεβαιωμένου κρούσματος και όπως μας λέχθηκε ήταν σε περιορισμό από πριν.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Ποιητή, τόσο ο ίδιος όσο και το γραφείο, τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας ευλαβικά και σε καμία περίπτωση δεν έγινε παρατυπία.

Ερωτηματικά για τη μη ενημέρωση από το Υπουργείο

Όπως μας είπε ο κ. Ποιητής, το Υπουργείο ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ήταν σε συνεχή επαφή. Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά ωστόσο, είναι το γιατί το υπουργείο δεν εξέδωσε ανακοίνωση, όπως κάνει σε άλλες περιπτώσεις που εντοπίζονται κρούσματα σε επιχειρήσεις, ούτως ώστε κόσμος που ενδεχομένως να ήρθε σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα να ενημερωθεί σχετικά.

Το γραφείο Dr. Andreas Poetis&Co LLC αναμένεται να εκδόσει εντός της ημέρας ανακοινωση με την οποία θα ενημερώσει για τα πιο πάνω.

Σε αυτό το σημείο, ο υποφαινόμενος ενημερώνει ότι σε καμία περίπτωση, η δημοσιοποίηση του θέματος δεν είχε σκοπό να πλήξει ή να δημιουργήσει σκιές στην όποιαδήποτε επιχείρηση και αποκλειστικός σκοπός είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Συνεπώς απολογείται για τυχόν ανακίβειες που δημοσιοποιήθηκαν.

Τάσος Αναστάση