Τέσσερα υπουργεία χωρίς ολοκληρωμένες πολιτικές για ξένους εργάτες

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Κύπρος παραχώρησε το 2020 πρώτη άδεια διαμονής σε συνολικά 16.910 άτομα. Μιλάμε, δηλαδή, για μεγάλο αριθμό ξένων εργατών από τρίτες χώρες, οι οποίοι, εάν εξαιρέσουμε τους Ρώσους που εργοδοτούνται κυρίως σε εταιρείες, απασχολούνται στον κλάδο της γεωργοκτηνοτροφίας, στην οικοδομική βιομηχανία, ενώ υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός -οικιακοί βοηθοί- που προέρχονται από το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ κ.λπ. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι κοινοτικοί εργάτες. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο εξαρτώμενη είναι η κυπριακή οικονομία από τα ξένα εργατικά χέρια.

Οι φωνές για έλλειψη ξένου εργατικού δυναμικού είναι δικαιολογημένες, ιδιαίτερα για χειρωνακτικά επαγγέλματα. Το θέμα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας χωρίς να δοθούν πειστικές απαντήσεις και λύσεις. Γιατί οι εργάτες σε γεωργικούς κλήρους και σε κτηνοτροφικές φάρμες εγκαταλείπουν την εργασία τους; Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες είδαν και το φως της δημοσιότητας, όπου Κύπριοι εργοδότες συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους ωσάν και να είναι δούλοι, αναγκάζοντάς τους να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, να διαμένουν σε ακατάλληλα υποστατικά – παράγκες, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Ούτε λόγος για την ανάγκη ψυχαγωγίας αυτών των ανθρώπων…

Από τη συζήτηση στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των τεσσάρων εμπλεκόμενων Υπουργείων Εσωτερικών, Γεωργίας, Εργασίας και Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες πολιτικές. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τους όρους και τις συνθήκες εργοδότησης, ενώ περιπτώσεις καταγγελιών στην Αστυνομία παρασιωπούνται και κουκουλώνονται. Σοβαρά κενά υπάρχουν και στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, αφού υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, κάτι που εκμεταλλεύεται μια ομάδα ξένων εργατών για να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην Κύπρο.

Ενώ στην Κύπρο εργοδοτείται ένας τεράστιος αριθμός ξένων εργατών σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας μας, δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες και μηχανισμοί, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις άδειες εργοδότησης, αλλά κυρίως για ελέγχους, για καταγγελίες και επιβολή ποινών στις περιπτώσεις που παραβιάζονται οι όροι και οι συνθήκες εργοδότησης. Μπορεί να φωνάζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και ο Αβέρωφ για την έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά αρνούνται να αγγίξουν καυτά ζητήματα σε σχέση με τις ξενοφοβίες και τις εχθρικές πολιτικές των εμπλεκόμενων υπουργείων. Μιλάμε για άγρια εκμετάλλευση, για εξευτελιστικούς μισθούς, για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαμονής αυτών των ανθρώπων που ομολογουμένως στηρίζουν την κυπριακή οικονομία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy