Κόμματα – αγροτικές οργανώσεις θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της

Άμεση προώθηση του φακέλου που αφορά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ζητούν κόμματα και αγροτικές οργανώσεις, ώστε να αποτραπούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την απώλεια του εμπορικού σήματος στη Βρετανία. Ο φάκελος για κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως ΠΟΠ υποβλήθηκε στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2014.

Μάλιστα το 2016 ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε ότι η αίτηση βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και ότι επίκειται η έγκρισή της. Παρά ταύτα, τεσσεράμισι χρόνια μετά ο φάκελος παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ δεν υπάρχει καμιά ένδειξη κατά πόσο θα επικυρωθεί και πότε. Το χειρότερο όμως είναι ότι η καθυστέρηση στην κατοχύρωση χαλλουμιού ως ΠΟΠ τροφοδοτεί δικαστικές διαμάχες όπως η πρόσφατη στη Βρετανία, η οποία μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί το εμπορικό σήμα.

Ο πρόεδρος της Κοιν. Επιτροπής Γεωργίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, υπέδειξε χθες ότι ο φάκελος για το χαλλούμι αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση με τεράστια αξία και συμβολή στην οικονομία του τόπου. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, το αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης είναι καταστροφικό, αφού κινδυνεύει να χαθεί ένα από πιο σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα της Κύπρου. Επίσης, σχολιάζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης για μετατόπιση της ευθύνης αποκλειστικά στους λειτουργούς του Υπουργείου Εμπορίου, ο Α. Καυκαλιάς υπέδειξε ότι αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα της επικίνδυνης ανευθυνότητας και έλλειψης σοβαρότητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε σοβαρά θέματα όπως το συγκεκριμένο.

«H κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από ευθύνες υπηρεσιακών», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «πώς από το τελικό στάδιο και την επικείμενη έγκριση της αίτησης, φτάσαμε στην απόλυτη στασιμότητα και απώλεια του εμπορικού σήματος». Ο Α. Καυκαλιάς κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το παιχνίδι της μετατόπισης ευθυνών και να αναλάβει άμεσα δράση, ώστε να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΕΠ. Προειδοποίησε εξάλλου ότι «τα επικοινωνιακά παιχνίδια δεν απαλλάσσουν την Κύπρο από τη μεγάλη ζημία που κινδυνεύει να πάθει -αν δεν έχει ήδη πάθει- στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι άφησαν αιχμές για «υποβολιμαία και σχεδιασμένα» λάθη από πλευράς της κυβέρνησης, με στόχο να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Ανακοίνωσαν επίσης την εγγραφή του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Εισηγήσεις από την ΕΚΑ

Εν τω μεταξύ η ΕΚΑ κατέθεσε χθες σειρά προτάσεων για διασφάλιση του χαλλουμιού. Συγκεκριμένα εισηγήθηκε τη σύσταση Υπηρεσίας και τη στελέχωση της από ειδικούς και εμπειρογνώμονες, αφού, όπως επεσήμανε, το χαλλούμι κατέχει σημαντικό ποσοστό στην εγχώρια αγορά, ενώ οι εξαγωγές του έφτασαν στα 200 εκατ. ευρώ. Επίσης εισηγήθηκε την επίσπευση των διαδικασιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, αλλά και την εισαγωγή αποτρεπτικών ποινών για τη χρήση γαλακτόσκονης (πχ πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ).

Ακόμη, εισηγήθηκε την πραγματοποίηση επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους (αγελαδοτρόφους, αιγοπροβατοτρόφους και τυροκόμους), ώστε οι όποιες διαφορές υπάρχουν και πιθανές τροποποιήσεις στο φάκελο που κατατέθηκε, να γίνουν μετά την εγγραφή του ως ΠΟΠ, αλλά και την πραγματοποίηση επαφών με την τ/κ κοινότητα για να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια υπάρχουν.