Τέσσερις εταιρείες με καταθέσεις σε SVB και Signature, αλλά η Κεφαλαιαγορά σπεύδει να καθησυχάσει τις ανησυχίες

Χτύπησε και την Κύπρο η κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών

Χτύπησε και την Κύπρο η κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών αφού τέσσερις εταιρείες, οι οποίες είναι αδειοδοτημένες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), είχαν καταθέσεις στη Silicon Valley Bank και τη Signature Bank. Παρά ταύτα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σπεύδει να καθησυχάσει, αναφέροντας ότι πρόκειται για μικρά ποσά τα οποία αφορούν ίδιους πόρους των εταιρειών και όχι χρήματα των πελατών τους. Επισημαίνει επίσης ότι οι αμερικανικές Αρχές έχουν δηλώσει ότι θα προστατευθούν όλες οι καταθέσεις και στις δύο τράπεζες, όχι μόνο οι εγγυημένες.

Τα πιο πάνω ανέφεραν χθες ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΚ, Γιώργος Θεοχαρίδης και Γιώργος Καρατζιάς αντίστοιχα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μετά την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών, η ΕΚΚ ζήτησε πληροφόρηση από τους εποπτευόμενους.

«Υπάρχουν τέσσερις εταιρείες με καταθέσεις τις οποίες σε μεγάλη τους πλειοψηφία τις είχαν αποσύρει, διότι ακουγόταν ότι υπήρχε πρόβλημα στις συγκεκριμένες τράπεζες. Όταν δημιουργήθηκε (το πρόβλημα) υπήρχε ένα μικρό ποσό για κάθε εταιρεία από τα δικά τους λεφτά, όχι από τα χρήματα των πελατών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Καρατζιάς. Επίσης, ο Γ. Θεοχαρίδης πρόσθεσε ότι: «Μπορεί για εμάς να φαίνονται μεγάλα (τα ποσά), αλλά για αυτές τις εταιρείες είναι μικρά, ενώ η απόφαση των αμερικανικών Αρχών είναι να προστατεύουν όλες τις καταθέσεις».

«Βόμβα» από Credit Suisse

Εν τω μεταξύ, χθες έσκασε νέα «βόμβα», αφού η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στον έλεγχο των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021.

Η ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας οδήγησε σε ισχυρές απώλειες της τάξης του 30% σε μετοχές, εμπορεύματα και νομίσματα. Σημειώνεται επίσης ότι νωρίτερα τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης από τα ευρωπαϊκά ταμπλό οι Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit, λόγω των μεγάλων απωλειών. Επισημαίνεται ότι η Saudi National Bank, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse, απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει με ρευστότητα την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενη ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου.

Η κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών, μέσα σε λίγες ημέρες, ρίχνει τους προβολείς και σε άλλες μεσαίας κεφαλαιοποίησης τράπεζες των ΗΠΑ. Κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη σπεύσει να διασκεδάσουν τους φόβους των επενδυτών για μετάδοση του «ιού» και άλλες έχουν επιχειρήσει να αντλήσουν φρέσκα κεφάλαια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy