Τέσσερις φόρες ισόβια στους Πένταφκα και Ντέγιαν για τον τετραπλό φόνο

Σε τέσσερις φορές ισόβια έκαστος καταδικάστηκαν σήμερα οι Παναγιώτης Πένταφκας από την Ορμήδεια και Ντέγιαν Λόι από τη Σερβία για την υπόθεση του τετραπλού φόνου της Αγίας Νάπας. Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι σε τέσσερις κατηγορίες φόνου εκ προμελέτης, μια για κάθε θύμα και καταδικάστηκαν σε ισόβια φυλάκιση για κάθε κατηγορία.

Οι Πένταφκας και Ντέγιαν βρέθηκαν επίσης ένοχοι στις υπόλοιπες κατηγορίες για συνωμοσία για φόνο, απόπειρα φόνου, πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου καταδίκασε τους κατηγορουμένους επιπλέον σε 15 χρόνια φυλάκιση για απόπειρα φόνου ενώ στον Πένταφκα επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης 7 χρόνων για τον εμπρησμό του αυτοκινήτου των δραστών. Οι ποινές αυτές όμως δεν έχουν στην ουσία σημασία από τη στιγμή που επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων.

Σύμφωνα με το Κακουργιοδικείο, αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας η συμμετοχή των κατηγορουμένων στο φοβερό έγκλημα της 23ης Ιουνίου 2016. Για τον Πένταφκα, λήφθηκε υπόψη άμεση μαρτυρία με βάση την οποία ήταν το πρόσωπο που υπέδειξε στους ισοβίτες Μάριο Χριστοδούλου άλλως Μπένη και Χαράλαμπο Ανδρέου το δρομολόγιο διαφυγής των δύο εκτελεστών Άλεξ Μπουρέλι και Γιάνι Βόγλι.

Στον Πένταφκα καταλογίστηκε διπλός ρόλος καθώς το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ήταν το πρόσωπο που δέχθηκε το μήνυμα sms από τον προσωπικό φρουρό του Φάνου Καλοψιδιώτη με το οποίο δόθηκε το σύνθημα για έφοδο των δραστών και διαβίβασε το μήνυμα στον Μπένη ο οποίος έδωσε την τελική εντολή στους δολοφόνους.

Σε ό,τι αφορά στον Ντέγιαν Λόι, παρά το ότι δεν υπήρξε άμεση μαρτυρία εναντίον του, το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι παρουσιάστηκε επαρκής περιστατική μαρτυρία με βάση την οποία ήταν ο φρουρός ασφαλείας του Καλοψιδιώτη ο οποίος το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016, ενημέρωσε με μήνυμα sms τον Πένταφκα ότι βρίσκονταν στο εστιατόριο Stone Garden ώστε οι δράστες να κτυπήσουν στο συγκεκριμένο χώρο. Ο Λόι μπήκε στην τουαλέτα λίγο πριν την έφοδο των δραστών και βγήκε όταν ολοκληρώθηκε το έγκλημα, όπως είχε συμφωνηθεί.

Καταδικαστικά για τον Σέρβο ήταν τα ψέματα που είπε στην κατάθεσή του στην Αστυνομία τα οποία μάλιστα παραδέχθηκε στο δικαστήριο, χωρίς όμως να μπορέσει επαρκώς να τα δικαιολογήσει. Για την καταδίκη των κατηγορουμένων, καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι μαρτυρίες του Χαράλαμπου Ανδρέου, οδηγού του αυτοκινήτου των δραστών και της Σοφίας Γρηγορίου, φιλενάδας του Μπένη ο οποίος είχε τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο.

Τεκμηριώνοντας το προμελετημένο του εγκλήματος, το δικαστήριο τόνισε ότι οι δράστες, είχαν όλη την ευχέρεια και το χρόνο να ξανασκεφτούν το αποτρόπαιο των πράξεων τους, ωστόσο, δεν το έπραξαν. Αντίθετα, όπως τονίστηκε, οι δύο εκτελεστές έδειξαν επιμονή και κατά τη διάρκεια των δολοφονιών χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι στο τραπέζι του Καλοψιδιώτη υπήρχαν και δύο ανήλικα παιδιά.

“Ενώ αντιλήφθηκαν ότι στο τραπέζι βρίσκονταν και άλλα πρόσωπα και δύο ανήλικα παιδιά, επέμειναν με αδίστακτο και ψυχρό τρόπο” υπογράμμισε χαρακτηριστικά το Κακουργιοδικείο. Με τις καταδίκες, ολοκληρώθηκε η δίκη για το δεύτερο πιο αιματηρό έγκλημα στα κυπριακά χρονικά μετά τον πενταπλό φόνο στον οποίο και πάλι στόχος ήταν ο Καλοψιδιώτης. Τελικός απολογισμός της δίκης είναι τέσσερις ισοβίτες και δύο ολιγόμηνες ποινές φυλάκισης στις δύο γυναίκες που ενεπλάκησαν οι οποίες έχουν ήδη αποφυλακιστεί.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy