Με την κατάθεση τεσσάρων μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.
 

Πρώτος κατέθεσε σήμερα ο Κώστας Πενταράς, ο οποίος διετέλεσε Επιθεωρητής Παραλιών Δήμου Πάφου από το 1996 μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 όταν και αφυπηρέτησε πρόωρα. Ο μάρτυρας κατέθεσε στο Δικαστήριο ως έγγραφο και μέρος της κυρίως εξέτασης του την αρχική του κατάθεση στην Αστυνομία.
 
Μεταξύ άλλων, στην κατάθεση του εξηγεί πως στο πλαίσιο των καθηκόντων του ήταν αρμόδιος για απομάκρυνση των φυκιών από τις παραλίες του Δήμου Πάφου. Όπως ανέφερε, τα πρώτα χρόνια που ανέλαβε Επιθεωρητής Παραλιών, τα φύκια μεταφέρονταν στον χώρο αδρανών υλικών (σκυβαλότοπο) Μαραθούντας, ενώ στο ΧΥΤΑ Πάφου η παράδοση φυκιών ξεκίνησε 3-4 χρόνια πριν αφυπηρετήσει.
 
Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρο Αλεξάνδρου και ερωτηθείς κατά πόσο τα φύκια κατέληγαν στο ΧΥΤΑ Πάφου από το 2009 και μετά, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν θυμάται.
 
Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της θητείας του (1996-2013) ως Επιθεωρητής Παραλιών υπέγραψε κάποιο έντυπο για πληρωμή του χώρου όπου κατέληγαν τα φύκια ο κ. Πενταράς απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι ο ίδιος έλεγχε μόνο την πληρωμή αυτών που μάζευαν τα φύκια από τις παραλίες.
 
Ακολούθως κατέθεσε στο Δικαστήριο ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, υπάλληλος στο Δήμο Πάφου από το 1991 και ο οποίος διαδέχτηκε τον Κώστα Πενταρά στη θέση του Επιθεωρητή Παραλιών Δήμου Πάφου, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.
 
Η αρχική κατάθεση του κ. Χαραλάμπους στις ανακριτικές αρχές κατατέθηκε στο Δικαστήριο ως μέρος της κυρίως εξέτασης του. Σε αυτήν ο μάρτυρας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από την ημέρα που ανέλαβε τη θέση του Επιθεωρητή Παραλιών έχουν δαπανηθεί €23.000 – €25.000 για απομάκρυνση φυκιών από τις παραλίες του Δήμου Πάφου αλλά και ότι κατά την περίοδο αυτή ουδέποτε απορρίφθηκαν φύκια στον ΧΥΤΑ Πάφου.
 
Σε ερώτηση της κατηγορούσας Αρχής σχετικά με το πού καταλήγουν τα φύκια ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε ότι οι όροι της προσφοράς προνοούν ότι τα φύκια θα παραδίδονται στον χώρο αδρανών υλικών Μαραθούντας.
 
Σε ερώτηση της κατηγορούσας Αρχής αν είχε ρόλο σε ό,τι αφορά τα φύκια ο τότε Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης, ο μάρτυρας απάντησε ότι σε καμία περίπτωση ο ίδιος δεν μίλησε ή συζήτησε με τον Πατσαλίδη για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι η υπηρεσία της οποίας προΐσταται υπάγεται στον Δημοτικό Μηχανικό.
 
Αντεξεταζόμενος από το συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη και σε υποβολή ότι από τις 13 Ιουνίου 2013 όταν και ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιθεωρητή Παραλιών δεν είχε καμία σχέση με την πληρωμή του δέκτη των φυκιών ο κ. Χαραλάμπους συμφώνησε, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως ο Δήμος δεν πλήρωνε τίποτα προς τον δέκτη και πως αυτός που πλήρωνε ήταν ο προσφοροδότης.
 
Στο Δικαστήριο κατέθεσαν στη συνέχεια οι κοινοτάρχες Ψεματισμένου Χριστόδουλος Παπαχρήστου και Σκαρίνου Δαμιανός Μιχαήλ οι οποίοι είναι και μέλη του Συμβουλίου ΟΕΔΑ Λάρνακας-Αμμοχώστου (ΧΥΤΥ Κόσιης).
 
Ο Χριστόδουλος Παπαχρήστου είναι Κοινοτάρχης Ψεματισμένου από το 1984 και από το 2011 μέλος του Συμβουλίου του ΧΥΤΥ Κόσιης. Στο πλαίσιο της κατάθεσης του κατέθεσε στο Δικαστήριο την αρχική του κατάθεση στους ανακριτές ημερομηνίας 21/4/2016 ως μέρος της κυρίως εξέτασης του. Μεταξύ άλλων ανέφερε στους ανακριτές ότι το Συμβούλιο του ΧΥΤΥ Κόσιης ενεργούσε προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών, ενώ για το θέμα του χρηματισμού του πρώην Δημάρχου Λάρνακας και πρώην Προέδρου του Συμβουλίου ΧΥΤΥ Κόσιης Ανδρέα Λουρουτζιάτη είπε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε και πως ό,τι ξέρει το έμαθε από τα ΜΜΕ.
 
Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Αντρέα Πελεκάνο, και σε παρατήρηση του τελευταίου ότι η κατάθεση του στην Αστυνομία είναι πανομοιότυπη με αυτήν του Κοινοτάρχη Σκαρίνου Δαμιανού Μιχαήλ, ο κ. Παπαχρήστου ανέφερε ότι ο ανακριτής που του έπαιρνε την κατάθεση είχε ενώπιον του μια κατάθεση και συμπλήρωνε με βάση αυτήν.
 
Σε ερώτηση αν ο ανακριτής τον ρώτησε κατά πόσο επιβεβαιώνει την κατάθεση του Δαμιανού Μιχαήλ και ποια είναι η θέση του (επ’ αυτής) ο κ. Παπαχρήστου απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ξέρει το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Μιχαήλ.
 
Σε υποβολή του κ. Πελεκάνου ότι το Συμβούλιο ΧΥΤΥ Κόσιης υπό τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη είχε σαν στόχο να βελτιώσει τη συμφωνία με τον εργολάβο προς όφελος των δημοτών χωρίς αλλότρια κίνητρα, ο μάρτυρας απάντησε βεβαίως, προσθέτοντας ότι έγνοια τους ήταν πως θα πετύχαιναν με νόμιμο τρόπο μείωση των τιμών.
 
Την αρχική του κατάθεση στους ανακριτές κατέθεσε στο Δικαστήριο ως μέρος της κυρίως εξέτασης του και ο Κοινοτάρχης, από το 1989, Σκαρίνου, Δαμιανός Μιχαήλ, ο οποίος από το 2011 είναι μέλος στο Συμβούλιο του ΧΥΤΥ Κόσιης και από το 2012 Αντιπρόεδρος.  Μεταξύ άλλων στην αρχική του κατάθεση ανέφερε και αυτός ότι για το θέμα χρηματισμού του Ανδρέα Λουρουτζιάτη δεν γνωρίζει τίποτε και πως ό,τι άκουσε το άκουσε από τα ΜΜΕ.
 
Αντεξεταζόμενος από την υπεράσπιση του Ανδρέα Λουρουτζιάτη και σε ερώτηση αν λόγος που υπήρξε η σκέψη το Συμβούλιο να απαντήσει στις δημόσιες δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος ήταν και επειδή όλες οι ενέργειες τους ήταν για μείωση των τιμών, ο κ. Μιχαήλ απάντησε καταφατικά.
 
Σε ερώτηση αν μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του στις ανακριτικές αρχές είχε επαφή με τον Χριστόδουλο Παπαχρήστου ο κ. Μιχαήλ απάντησε «όχι».
 
Σε ερώτηση αν οι αποφάσεις του Συμβουλίου ΧΥΤΥ Κόσιης για διαπραγμάτευση για μείωση των τιμών ήταν ομόφωνες, ο κ. Μιχαήλ απάντησε καταφατικά.
 
Ερωτηθείς τέλος αν οι ενέργειες του Συμβουλίου ήταν έντονες αλλά και έντιμες προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών ο Κοινοτάρχης Σκαρίνου απάντησε «ναι».
 
Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στις 9:00.
 
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).