Τέσσερις στους 10 Κύπριους εργαζόμενους χωρίς πρόσβαση σε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας

Τέσσερις στους δέκα πολίτες στην Κύπρο δεν έχουν πρόσβαση σε ευέλικτη οργάνωση της εργασίας τους, περιλαμβανομένης της γονικής άδειας, ή ρυθμίσεων που να επιτρέπουν τη φροντίδα των τέκνων, σύμφωνα με τα σημερινά αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου, που εκδίδεται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ίσης αμοιβής (3 Νοεμβρίου).

Συγκεκριμένα σε δείγμα 501 τηλεφωνικών συνεντεύξεων στην Κύπρο, που διεξήχθησαν από τις 26 ως τις 29 Ιουνίου οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 38% έχουν πρόσβαση, αν το θελήσουν, σε ευέλικτες συνθήκες εργασίας, το 13% όμως δεν τις έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, ενώ το 41% απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόνοια εκεί που εργάζονται. Τα ποσοστά μάλιστα είναι ταυτόσημα για γυναίκες και άνδρες.

Αναλυτικά, μόλις το 3% δηλώνει ότι έχει ήδη πάρει  άδεια πατρότητας (20% στην ΕΕ), το 23% “το σκέφτεται” (ίδιο ποσοστό με ΕΕ) και το 22% (έναντι 11% στην ΕΕ) δηλώνει ότι εκεί που εργάζεται δεν προβλέπεται καν άδεια πατρότητας . Παρομοίως το 15% στην Κύπρο και το 3% στην ΕΕ, δήλωσε ότι δεν γνώριζε αν έχει δικαίωμα για τέτοια άδεια. Τέλος το 11% στην Κύπρο και το 13% των ερωτηθέντων στην ΕΕ δηλώνει ότι δεν έχει και δεν σκοπεύει να αποκτήσει παιδιά.

Γενικώς σε σχέση με τη γονεϊκή άδεια, και στα δύο φύλα, το 21% έχει ήδη λάβει, το 14% το σχεδιάζει, το 18% δηλώνει ότι δεν θα την πάρει, το 9% δεν έχει πρόσβαση σε τέτοια πρόνοια και το 20% δεν γνώριζε ότι θα μπορούσε να την αιτηθεί.

Από όσους στο τέλος λαμβάνουν τέτοια άδεια, το 43% είναι γυναίκες και μόνο το 21% άνδρες.

Απαντώντας στην ερώτηση “τι θα συνηγορούσε στο να επιλέξουν να κάνουν χρήση μιας τέτοιας ρύθμισης, το 30% αναφέρει τις υψηλότερες απολαβές κατά τη διάρκεια της άδειας, το 14% θα επιθυμούσε να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στην άδεια και το μειωμένο ωράριο, το 18% ζητά καλύτερες εγγυήσεις για την καριέρα του κατά την επιστροφή στην εργασία και το 34% γενικώς πληρέστερη πληροφόρηση για το ζήτημα. Τέλος ένα 14% ζητά να αυξηθεί το όριο ηλικίας το τέκνου στο οποίο βασίζεται η απόφαση για απόδοση άδειας και ένα ακόμα 14% θα ήθελε να προβλέπεται και κάποιο είδος άδειας που δεν θα είναι μεταβιβάσιμο στον σύντροφο του.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του χώρου εργασίας: το 33% συμφωνεί ότι αν κάνει χρήση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα του και το 36% πιστεύει ότι οι συνάδελφοί κρίνουν αρνητικά όσους φεύγουν με τέτοια άδεια. Επιπλέον το 53% πιστεύει ότι τέτοιες ρυθμίσεις είναι πιο εύκολες για τις γυναίκες, ενώ το 42%, 40% και 69% αντίστοιχα συμφωνούν και οι ίδιοι με αυτές τις απόψεις (τα ποσοστά του μέσου όρου της ΕΕ είναι 39%, 24% και 52%.

Με αφορμή το ευρωβαρόμετρο ο πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς  και οι Επίτροποι Τάισεν και Γιούροβα, δήλωσαν ότι “οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ίσοι, αλλά οι γυναίκες στην Ευρώπη κερδίζουν 16,2% λιγότερο από τους άνδρες και αυτή η διαφορά στις αμοιβές των δύο φύλων δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και στην πράξη”.

Εξηγούν μάλιστα ότι η διαφορά αυτή θέτει τις γυναίκες σε επισφαλείς καταστάσεις κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, και ακόμη περισσότερο μετά τη συνταξιοδότησή τους, με ένα χάσμα στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μεταξύ των δύο φύλων κατά 36,6%.

Σημειώνουν ότι η Κομισιόν  έχει υποβάλει ορισμένες προτάσεις στο τραπέζι για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος στο χώρο εργασίας και στο σπίτι και είναι επείγον να προωθηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο για να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα με τη βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων γονέων να λαμβάνουν άδεια για την υποστήριξη των οικογενειών τους.

“Τα νέα δεδομένα που δημοσιεύονται σήμερα υπογραμμίζουν τη σημασία της επείγουσας υιοθέτησης της νομοθεσίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού και οικογενειακού βίου που έχει καταθέσει η Κομισιόν καθώς ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν ήταν σε θέση να λάβει οικογενειακή άδεια πέρυσι και μόνο τέσσερις στους δέκα άνδρες έλαβαν (ή προτίθενται να πάρουν) γονική άδεια”.  “Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε βιώσιμο”, καταλήγουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy