Τέσσερις «βράχοι» σέρνουν την οικονομία στην επιβράδυνση

Η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει παράταση των πληθωριστικών πιέσεων

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,6% (σε σύγκριση με 5.6% πέρσι) αλλά και συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων τουλάχιστον μέχρι το 2024 προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα σε έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα (Μακροοικονομικές Προβλέψεις Μαρτίου 2023 για την Κυπριακή Οικονομία).

Σύμφωνα με την έκθεση, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης αποδίδεται στους ακόλουθους τέσσερις παράγοντες:

• Τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως αναφέρεται, «η απώλεια των εξαγωγών προς τη Ρωσία κατά το 2022 έχει αντισταθμιστεί από διαποικίληση των εξαγωγών υπηρεσιών προς άλλες αγορές. Εντούτοις, οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να είναι εντονότερες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε συνάρτηση και με την προβλεπόμενη πορεία του εξωτερικού περιβάλλοντος».

• Την αναμενόμενη βραδεία διόρθωση των εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,3% και θα παραμείνει σε πιο υψηλά επίπεδα από το στόχο τον οποίο θέτει η ΕΚΤ και το 2024 (2.3%). Σημειώνεται μάλιστα ότι η ΚΤ έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω (κατά 0.7%) την πρόβλεψή της για το 2024, λόγω «των νέων υποθέσεων εργασίας του Ευρωσυστήματος για την πορεία των τιμών του πετρελαίου σε σχέση με το 2023, καθώς και την απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων», όπως αναφέρεται.

• Την αύξηση των επιτοκίων. Αναφέρεται μάλιστα ότι η προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας «οφείλεται κυρίως στον περιορισμό που αναμένεται να έχει η άνοδος των επιτοκίων στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις».

• Το εύθραυστο εξωτερικό περιβάλλον. Σημειώνεται ότι στην έκθεση αναφέρεται ότι «οι νέες προβλέψεις (της ΚΤ) ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαρτίου πριν από την πρόσφατη εμφάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ως εκ τούτου, οι εντάσεις αυτές ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό μέσω των επιπτώσεων των εν λόγω εντάσεων στο εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο παραμένει εύθραυστο».

Υπάρχει και χειρότερο σενάριο

Σε σχέση με τις πιθανότητες για απόκλιση από το βασικό σενάριο των προβλέψεων, αναφέρεται ότι «αυτές τείνουν να είναι, συνολικά, ελαφρώς προς τα κάτω για το ΑΕΠ και ελαφρώς προς τα πάνω για τον πληθωρισμό την περίοδο 2023-2025».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικοί καθοδικοί κίνδυνοι για το ΑΕΠ σχετίζονται με την πιθανότητα δυσμενέστερων από των αναμενόμενων προοπτικών σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον και μεγαλύτερων και/ή πιο επίμονων επιπτώσεων υστέρησης (lag effect) από τις αυξημένες τιμές ενέργειας κατά το 2022. Αναφέρεται επίσης ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν υψηλότερες από τις προβλεπόμενες επιδόσεις στις εξαγωγές υπηρεσιών, ιδιαίτερα λόγω της συνεχιζόμενης εισροής ξένων εταιρειών στο νησί. Ακόμη, για τον πληθωρισμό αναφέρεται ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι προέρχονται κυρίως από μεγαλύτερες και/ή πιο επίμονες επιπτώσεις υστέρησης από τις αυξημένες τιμές ενέργειας και την πιθανή ανατροφοδότηση μισθών-τιμών (wage-price spiral), συνυφασμένη με υψηλότερες μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy