Τεταμένο κλίμα στην Ιερουσαλήμ ενόψει της «Παρέλασης των Σημαιών»

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Ιερουσαλήμ ενόψει της «Παρέλασης των Σημαιών» την Κυριακή. Σε στρατιωτικές προετοιμασίες προβαίνουν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι παλαιστινιακές οργανώσεις προειδοποιούν να μην εισέλθουν Εβραίοι στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα την ερχόμενη Κυριακή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στη χώρα ως επίσης και στους υπαλλήλους της πρεσβείας και στις οικογένειές τους να μην εισέλθουν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαΐου, ημέρα που έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί η «Παρέλαση των Σημαιών» για τη συμπλήρωση 55 ετών από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, οπότε και τέθηκε υπό ισραηλινό έλεγχο ο ανατολικός τομέας της πόλης.

Επιπροσθέτως, η ως άνω σύσταση της αμερικανικής πρεσβείας ισχύει για όλες τις ημέρες της εβδομάδας μετά τη δύση του ηλίου. Η ίδια σύσταση ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής, αρχής γενομένης από σήμερα.

Τέλος, η πρεσβεία των ΗΠΑ συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν μέχρι νεωτέρας σε κάθε περίπτωση τις Πύλες Δαμασκού, Ηρώδη και Λεόντων, που αποτελούν τις κύριες εισόδους προς την αραβική συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ήδη αυξήσει την παρουσία τους στην πόλη επιστρατεύοντας εφέδρους συνοριοφύλακες. Προχθές ανακοινώθηκε ότι ο στρατός έχει εγκαταστήσει αντιπυραυλικά συστήματα σε σημεία πέριξ της Ιερουσαλήμ, επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο την ερχόμενη Κυριακή να εκτοξευθούν πύραυλοι από τη Γάζα στοχεύοντας την πόλη, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της «Παρέλασης των Σημαιών», όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο Μάιο.

Χθες βράδυ οι παλαιστινιακές οργανώσεις που εδρεύουν στη Γάζα συνεδρίασαν υπό την προεδρία των εκπροσώπων της Χαμάς και εξέδωσαν ανακοίνωση δια της οποίας προειδοποιούν το Ισραήλ να μην αφεθούν Εβραίοι να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα την ερχόμενη Κυριακή, πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της «Παρέλασης των Σημαιών». Από την άλλη, ο βουλευτής Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, του εθνοθρησκευτικού δεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», έχει δηλώσει ότι προτίθεται να ανέβει για προσκύνημα στο «Όρος του Ναού» (σ.σ. προαύλιος χώρος του Τεμένους Αλ-Άκσα) την ερχόμενη Κυριακή. Πληροφορίες που διέρρευσαν στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η αστυνομία θα εξετάσει κατά πόσον θα επιτραπεί στον Μπεν-Γκβιρ να επισκεφθεί τον προαύλιο χώρο του Αλ-Άκσα, «αφού συνεκτιμηθούν οι πολιτικές περιστάσεις».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.