Τετραγωνίζεται…ο κύκλος της κλιματικής αλλαγής;

Μακρύς και με πολλές προκλήσεις ο δρόμος για την κλιματική προσαρμογή

Μακρύς και γεμάτος προκλήσεις, διαφόρων ειδών είναι ο δρόμος της  κλιματικής προσαρμογής, με βάση τα όσα τόνισαν συμμετέχοντες στο δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή.

Προκλήσεις, πολιτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και την ίδια ώρα στη μέση είναι φανερό ότι μπαίνουν ως τροχοπέδη πολύ ισχυρά συμφέροντα.

Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει διάθεση να προχωρήσει η συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σε δηλώσεις της στο περιθώριο του Συνεδρίου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου ανέφερε ότι δεν είναι εύκολη η συνεργασία της Κύπρου ενός μέλους της ΕΕ με της κράτη της περιοχής αλλά ούτε και ακατόρθωτη, όταν υπάρχει πραγματική θέληση, καθώς όπως είπε το περιβάλλον δεν έχει σύνορα, όπως το ίδιο ισχύει για τη θάλασσα και τον αέρα.

 

Στη μέση τα… “πετροδόλαρα”

 

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Καρτάλης επεσήμανε το ότι χώρες της περιοχής που είναι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων δεν είναι έτοιμες για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα. Όπως εξήγησε , μπορεί ναι μεν να δηλώνουν στον ΟΗΕ ότι σκοπεύουν να απεξαρτητοποιηθούν από το πετρέλαιο ως το 2030 ή το 2050, όμως ακόμα, όχι μόνο συνεχίζουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες ορυκτού καυσίμου αλλά κάποιες από αυτές αυξομειώνουν την παραγωγή επηρεάζοντας τις τιμές διεθνώς.

Όπως εξήγησε, οι χώρες της περιοχής έχουν διαφορετική ανάγνωση της επόμενης μέρας καθώς άλλες εισάγουν ενέργεια κι’ άλλες παράγουν. Πρόκειται όπως είπε, για μια πολύ δύσκολη ισορροπία, όμως τόνισε πως αυτές οι χώρες υπέγραψαν τη συνθήκη των Παρισίων και θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν από τη μια μέρα στην άλλη.

 

Διχάζουν οι πυρηνικοί σταθμοί

 

Την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει διαφορετική ανάγνωση ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα ως προς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Ο κ Καρτάλης ανέφερε ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή  δεν χωράει διότι  δημιουργεί  προηγούμενα τα οποία, δεν βοηθούν στην ισορροπία της ευρύτερης περιοχής. Αντιθέτως είπε, πρέπει νσ υπάρξει εμπιστοσύνη στις ΑΠΕ.

 

Υδρογόνο και σύντηξη

 

Υπάρχουν επιλογές για να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα δηλώνει ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυρακου Μητσοτάκη σε Θέματα Περιβάλλοντος Ενέργειας κλίματος και Κυκλικής Οικονομίας Γεώργιος Κρεμλής.

Ανέφερε ότι ήδη η Ελλάδα προχώρησε κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη τον λιγνίτη ενώ σε άλλες χώρες η προώθηση των ΑΠΕ έχει πολύ σημαντική συνεισφορά.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι από μόνες τους οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν μπορούν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα και χρειάζονται επιπρόσθετες επιλογές όπως η παραγωγή ενέργειας με το υδρογόνο που είναι σε πιλοτική εφαρμογή, η τεχνολογία της σύντηξης, η οποία αναμένεται στο δεύτερο μισό του αιώνα αλλά και η παραγωγή ενέργειας μέσω της βιομάζας.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.