Τετράμηνα: «Γλυκοβλέπει» ο Μυλωνάς την πρόταση του Υπουργείου για αλλαγές – Έταξε ήδη συγκεκριμένα πράγματα ο ΠτΔ λέει ο Χριστοφίδης

Συνεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Ως καλή τροφή για σκέψη και συζήτηση χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας την χτεσινή πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στις εξετάσεις τετραμήνων στην τρέχουσα και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι την Τετάρτη ξεκινά η συζήτηση επί της πρότασης που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για κατάργηση των τετραμήνων εν αναμονή, όπως είπε, της πρότασης της Υπουργό για το δεύτερο τετράμηνο και για την επόμενη χρονιά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι ο διάλογος πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε τον Ιούνιο όλοι να γνωρίζουν με ποια αξιολόγηση θα ξεκινήσει η επόμενη χρονιά. Κριτική ασκούν το ΑΚΕΛ και η ΔΗΠΑ ως προς το ότι δεν δόθηκε θεραπεία ως προς την ενδιάμεση εξέταση του πρώτου τετραμήνου.

Από την πλευρά του, ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα σε ό,τι αφορά τη θέση του Υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων. Το πρώτο, σημείωσε, είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε για την εξέταση του α’ τετραμήνου, κάνοντας λόγο για «φιάσκο».

Σε ό,τι αφορά το νέο σχέδιο για τις εξετάσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι θα περιμένει να δει τη συνολική πρόταση του Υπουργείου, τονίζοντας ότι δεν είναι ικανοποιητική η θέση του Υπουργείου Παιδείας για την τρέχουσα χρονιά, «διότι η μεγάλη σφαγή των μαθητών έγινε στην ενδιάμεση εξέταση», όπως είπε.

«Θα ζητήσουμε στην Επιτροπή Παιδείας επειγόντως την ερχόμενη Τετάρτη να συζητηθεί η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει για άμεση κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, αλλά και για να είναι η ενδιάμεση εξέταση του Ιανουαρίου καθαρά διαμορφωτική, να μην επηρεάσει δηλαδή τη συνολική βαθμολογία των μαθητών», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες οργανωμένων γονιών για την ύπαρξη βαθέος κράτους στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Χριστοφίδης υπέδειξε ότι εκείνος που σηκώνει στο τέλος της ημέρας την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις είναι ο εκάστοτε Υπουργός. «Αν εννοούμε ότι η Υπουργός είναι εγκλωβισμένη στις θέσεις των τεχνοκρατών, αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από την ουσία του ζητήματος. Εγώ δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω κάτι τέτοιο», κατέληξε.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, είπε ότι το κόμμα του χαιρετίζει την εισήγηση της Υπουργού Παιδείας που αφορά το β’ τετράμηνο, όμως θα ζητήσει εξηγήσεις για τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το α’ τετράμηνο και τη βαρύτητα του 5%.

«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες από την Κυβέρνηση και την αρμόδια Υπουργό ούτως ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το 5%, για να αμβλύνουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις εξετάσεις του α’ τετραμήνου», πρόσθεσε.

Σε δικές του δηλώσεις, ο Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι «πρέπει να στοχεύουμε στην οικοδόμηση ενός αντικειμενικού και αξιόπιστου ποσοτικού συστήματος αξιολόγησης τόσο για τους μαθητές/τις μαθήτριες όσο και για τη μαθησιακή διαδικασία, δηλαδή ενός ορθολογικού πλαισίου κατάδειξης αδυναμιών και πλεονεκτημάτων για τη συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Ακόμη, είπε ότι η βαρύτητα της εξέτασης του β’ τετραμήνου στο 20% θα πρέπει να είναι αυξημένη για την όσο το δυνατόν αξιόπιστη αξιολόγηση ανάμεσα στα δύο τετράμηνα, προσθέτοντας ότι η μείωση της εξεταστέας ύλης στο 60% είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η βαρύτητα της εξέτασης του β΄τετραμήνου θα μπορούσε να ανέρχεται στο 30%.

Ο κ. Κάρουλλας εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη λειτουργία μηχανισμού εποπτείας της θεματοθέτησης και του βαθμού δυσκολίας των εξετάσεων τετραμήνων και τόνισε την ανάγκη για την αξιολόγηση του θεσμού μετά και την καθολική εφαρμογή του, όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy