Καθοριστικό το 2019 για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, αφού πρόκειται για τη χρονιά υλοποίησης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία, αρχής γενομένης από την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αυτά δήλωσε χθες ο ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ήδη από χθες η διοικητική και οικονομική εποπτεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων έχει μεταφερθεί στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). «Την περασμένη Δευτέρα, συνέχισε, αποσπάστηκαν όλοι οι υπάλληλοι που δουλεύουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και από σήμερα (χθες) έχουν αναλάβει επίσημα τη διοικητική εποπτεία τα άτομα που έχουν διοριστεί από τον ΟΚΥπΥ για να διευθύνουν τις τρεις διευθύνσεις των κρατικών νοσηλευτηρίων», που είναι η Διεύθυνση Λευκωσίας (Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και Μακάρειο Νοσοκομείο), η Διεύθυνση Λεμεσού (Νοσοκομεία Λεμεσού, Πάφου και Κυπερούντας) και η Διεύθυνση Λάρνακας – Αμμοχώστου (Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου).

«Θεωρούμε ότι η διοικητική και οικονομική αυτονομία των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα αναδείξει επιτέλους την ποιότητα και την επιστημοσύνη που φέρουν οι επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια και θα γίνουν πιο ευέλικτοι οργανισμοί για να μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις προκλήσεις που έρχονται ενόψει του ΓεΣΥ και να φθάσουν στα επίπεδα ποιότητας που εμείς φιλοδοξούμε και που δεν βλέπαμε μέχρι σήμερα», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου. «Θα υπάρξει ο κατάλληλος αριθμός γιατρών» Κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις των ιατρικών εταιρειών που καλούν τα μέλη τους να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ο Υπουργός είπε πως με βάση ενημέρωση που έχει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας «θα υπάρξει ο κατάλληλος αριθμός γιατρών».

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΟΑΥ τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ακόμα μια προσπάθεια ενημέρωσης των επιστημονικών εταιρειών τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε προσέλευση για να ενημερωθούν.

Ο κάθε γιατρός θα αποφασίσει από μόνος του εάν θα συμβληθεί ή όχι με το ΓεΣΥ, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΙΣ Βάσος Οικονόμου. Πρόσθεσε ότι θεωρεί ως φυσιολογική εξέλιξη τον προβληματισμό των επιστημονικών εταιρειών, οι οποίες, είπε, είναι και οι πιο αρμόδιες να τοποθετηθούν για το ΓεΣΥ και υπογράμμισε ότι ο ΠΙΣ διαχρονικά υποστηρίζει την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Ωστόσο, εκτίμησε ο κ. Οικονόμου, σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα μπει στο ΓεΣΥ η δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη, θα διαφανεί ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι επαρκής. Υπενθύμισε ότι ο ΠΙΣ από την αρχή υποστήριζε ότι το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό του και ότι θα φανεί στην πορεία ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι πιο ψηλός. Παραμένουν, τόνισε, πολλά κενά για τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό