Θα αναγνωρίζονται με DNA ακομα και μαγειρεμένα τα αμπελοπούλια

Ένα νέο εργαλείο «όπλο» για την καταπολέμηση της παράνομης θήρευσης αμπελοπουλιών έχει στη διάθεσή του το Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας (Ecology and Biodiversity) του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου, με χρηματοδότηση του «Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη», εκπόνησε μια πρωτοποριακή έρευνα, με ουσιαστικά αποτελέσματα, που θα συμβάλει καίρια στη ριζική αντιμετώπιση και πάταξη της παράνομης παγίδευσης και θήρευσης των προστατευόμενων μεταναστευτικών αμπελοπουλιών και άλλων πτηνών.

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου, που διεξήχθη σε συνεργασία με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία, οι ερευνητές του Εργαστηρίου κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το γενετικό υλικό 81 διαφορετικών πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των αμπελοπουλιών, με στόχο την αναγνώρισή τους ακόμα και μαγειρεμένα!

Η λογική της γενετικής ταυτοποίησης θυμίζει τη διαδικασία ταυτοποίησης προϊόντων βάσει γραμμωτού κώδικα (barcode), γι’ αυτό και είναι γνωστή ως DNA barcoding.

Τα γενετικά δεδομένα θα χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικό υλικό από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους στα Δικαστήρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, περίπου δύο εκατομμύρια πουλιά παγιδεύονται και σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο με ξόβεργες και δίκτυα, ενώ η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας εκτιμά ότι η παράνομη αγορά παγιδευμένων πτηνών αποφέρει κέρδη 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας, Αναπληρωτής Καθηγητής Σπύρος Σφενδουράκης, τόνισε ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της παράνομης σύλληψης αμπελοπουλιών, η οποία θέτει σε κίνδυνο σημαντικές συνιστώσες της κυπριακής βιοποικιλότητας και, επιπλέον, εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς.

«Η έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πέραν του καθαρά ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, στοχεύει και στη συνεισφορά στην κυπριακή κοινωνία. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα βοηθήσουν τις αρμόδιες αρχές στον αγώνα τους ενάντια στις παράνομες δραστηριότητες που καταστρέφουν τον φυσικό μας πλούτο. Η επιστημονική έρευνα πάνω στην κυπριακή βιοποικιλότητα, όμως, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως ο βασικός ακαδημαϊκός φορέας με την αναγκαία επιστημονική κατάρτιση και υποδομή, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή», σημείωσε ο κ. Σφενδουράκης.
«Οι ερευνητικές μας προσπάθειες προσβλέπουν στην καλύτερη κατανόηση της κυπριακής βιοποικιλότητας με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείρισή της, ώστε να παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές τη σπουδαία αυτή φυσική κληρονομιά μας», πρόσθεσε ο υποψήφιος διδάκτορας, Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος ήταν και ο βασικός ερευνητής του προγράμματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy