Θα δώσουμε τον Συνεργατισμό και θα πληρώσουμε και από πάνω

Στο καλύτερο σενάριο θα πάει δωρεάν, ενώ στο χειρότερο θα πληρώσουμε μέχρι 600 εκατ. ευρώ!

Σοκ προκαλεί ο λογαριασμός για πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, αφού με βάση τις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν στο καλύτερο σενάριο ο επενδυτής θα την πάρει δωρεάν ενώ στο χειρότερο το κράτος θα χρειαστεί να πληρώσει και από πάνω μέχρι 600 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας οι δύο επενδυτές (Ελληνική και Apollo) άνοιξαν τα χαρτιά τους όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της πρότασής τους.

Ωστόσο ο λογαριασμός έφερε ψυχρολουσία στη ΣΚΤ, αφού και οι δύο προτάσεις προνοούν ότι στο καλύτερο σενάριο ο επενδυτής θα την πάρει δωρεάν, ενώ στο χειρότερο το κράτος και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι θα χρειαστεί να πληρώσουν και από πάνω μέχρι 600 εκατ. ευρώ. Μάλιστα πηγή η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι ένας εκ των δύο υποψήφιων επενδυτών στην αρχική του πρόταση ζητούσε μέχρι 1 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά από διαπραγμάτευση περιόρισε τις απαιτήσεις του στα 600 εκατ. ευρώ.
Τέλος στα σενάρια για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής

Σημειώνεται ότι η πιο πάνω εξέλιξη θέτει τέρμα στα σενάρια για ενδεχόμενη συνεργασία της Ελληνικής με ξένα ταμεία, τουλάχιστον για τους σκοπούς της πιθανής εξαγοράς της ΣΚΤ.

Το προηγούμενο διάστημα οι πληροφορίες έφεραν τους υφιστάμενους μετόχους της Ελληνικής να διαφωνούν με το ενδεχόμενο ένταξης νέου παίκτη στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, αφού αυτό θα μείωνε το δικό τους ποσοστό. Ωστόσο με τις νέες εξελίξεις φαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής, αφού δεν θα χρειαστεί να βρει νέα κεφάλαια σε περίπτωση που είναι ο επιτυχών προσφοροδότης.

Πληρώσαμε πέραν των 4 δισ. ευρώ.

Το κράτος πλήρωσε ήδη περισσότερα από 4 δισ. ευρώ για στήριξη της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Η πρώτη στήριξη παραχωρήθηκε το 2013, με την ανακεφαλαιοποίηση της ΣΚΤ ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ακολούθησε το 2015 η πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση ύψους 175 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση κυβερνητικών ομολόγων προς όφελος της ΣΚΤ, ύψους 2,35 δισ. ευρώ.

Συνολικά το κράτος και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι πλήρωσαν μέχρι σήμερα 4.025 δισ. ευρώ, ενώ ενδέχεται να πληρώσουμε και για την πώληση της ΣΚΤ.

Στο κράτος θα μείνουν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 6,3 δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ στο κράτος θα μείνουν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΣΚΤ, τα οποία ανέρχονται στα 6,3 δισ. ευρώ. Τα δάνεια θα συνεχίσουν να τυγχάνουν διαχείρισης από την Altamira. Με τον τρόπο αυτό η ΣΚΤ θα μετατραπεί σε φορέα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy