Θα ενισχύσει τους δεσμούς με την μητέρα πατρίδα το «πρωτόκολλο» για την ΤΑ, είπε ο Τατάρ

Το «πρωτόκολλο αδελφοποίησης και συνεργασίας» ανάμεσα στην Ένωση Δήμων Μεσογείου της Τουρκικής Δημοκρατίας και την «τουρκοκυπριακή ένωση δήμων», θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των δύο «χωρών», ανέφεραν οι ομιλούντες χθες στην τελετή, στην οποία παρενέβη διαδικτυακά και ο Ερσίν Τατάρ από την Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η εκδήλωση έγινε στα κατεχόμενα και σε αυτή συμμετείχαν 79 δήμοι από την Τουρκία, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό δίνει δύναμη στην εθνική τους υπόθεση και στον «λαό» τους σε αυτό το κρίσιμο στάδιο.

Αυτά τα «πρωτόκολλα», πρόσθεσε, θα παρέχουν στις «τοπικές διοικήσεις» την ευκαιρία για συνεργασία και αλληλεγγύη σε όλους τους τομείς, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσουν και τους δεσμούς τους με τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Σε ομιλία του στην τελετή υπογραφής του «πρωτοκόλλου», ο «δήμαρχος» Μόρφου και πρόεδρος της «ένωσης δήμων», Μαχμούτ Όζτσιναρ ανέφερε ότι αυτό θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του ψευδοκράτους.

Ο δε πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Μεσογείου της Τουρκικής Δημοκρατίας Χακάν Τουτουντζού είπε ότι υπάρχει ένας πολύ ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, προσθέτοντας ότι το εν λόγω «πρωτόκολλο» θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των τοπικών αυτοδιοικήσεων, που μοιράζονται την ίδια γεωγραφία.

Ο Τούρκος «πρέσβης» στην κατεχόμενη Λευκωσία Αλί Μουράτ Μπαστσερί σημείωσε ότι αυτό το «πρωτόκολλο» θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στους δήμους των δύο «χωρών» και ότι οι ωφέλειες θα εμφανιστούν σύντομα.

Υποστηρίζοντας ότι οι «δήμοι» στα κατεχόμενα βιώνουν αρκετές δυσκολίες στην προσπάθεια τους να προσαρμόσουν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, λόγω της έλλειψης στήριξης διοικητικών και οικονομικών ρυθμίσεων, ο κ. Μπαστσερί είπε ότι θα αρθεί αυτή η έλλειψη με το «νομοσχέδιο» που θα περάσει από τη «βουλή».

Από το 2004 μέχρι και σήμερα, σημείωσε, παραχωρήθηκε κονδύλι ύψους 105,5 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών από την τουρκική «πρεσβεία» για επενδύσεις σε υποδομές στα «δημαρχεία».

Στο μεταξύ, η Κίπρις ποστασί γράφει ότι οι διαφημίσεις για τις εργασίες του «γραφείου ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» (KEİ) της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα προκάλεσαν ενόχληση στα «δημαρχεία», στους «υπουργούς» και στην «κυβέρνηση’, ιδιαίτερα λίγο πριν το συνέδριο του ΚΕΕ.

Σχολιάζοντας τις «πρωτότυπες διαφημίσεις» στις οποίες τονίζεται η στήριξη που παρέχει το σε έργα υποδομής σε «δήμους» και «υπουργεία», πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι αυτή η κατάσταση φθείρει πολιτικά την «κυβέρνηση», αναφέρει η τ/κ ιστοσελίδα.

Από την άλλη, η ανακοίνωση για την στήριξη που δίνεται στα «δημαρχεία» του ΚΕΕ πριν τις «δημοτικές εκλογές», αφήνει την εντύπωση ότι οι υποψήφιοι του UBP θα στηριχθούν στις «εκλογές», προστίθεται.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.