«Θα εργαστούμε προς το σπάσιμο του αδιεξόδου», λέει ο Χριστοδουλίδης

Ετοιμάζεται έγγραφο για εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό

Δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, παρά την αδιαλλαξία της Τουρκίας, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του χθες το πρωί στα Φυλακισμένα Μνήματα, σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση επενδύει ιδιαίτερα στην ΕΕ και ότι το έγγραφο για εμπλοκή της στο Κυπριακό είναι έτοιμο. Ανέφερε ότι στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον Γ.Γ. των ΗΕ, τους προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Έχουμε ετοιμάσει το πλάνο μας, θα το μοιραστούμε με κάποιους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, έτσι ώστε να εργαστούμε προς το σπάσιμο του αδιεξόδου, είπε.

Σε ερώτηση για το πώς θα κινηθεί σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να σπάσει το αδιέξοδο. «Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες, γνωρίζουμε τα δεδομένα, γνωρίζουμε ποιες είναι οι θέσεις της άλλης πλευράς, αλλά αυτό δεν μας ικανοποιεί», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια επειδή υπάρχει η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση επενδύει ιδιαίτερα στην ΕΕ, «η οποία μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ, ναι, μπορεί να δημιουργήσει εκείνα τα δεδομένα έτσι ώστε να αντιληφθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τα οφέλη που θα προκύψουν μέσα από τη λύση του Κυπριακού», όπως είπε.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα στις προσπάθειες της κυβέρνησης για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «δεν πρέπει να αναμένουμε τις τουρκικές εκλογές, δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο», δεδομένης και της αβεβαιότητας μετά τους σεισμούς. Ερωτηθείς αν το έγγραφο για την εμπλοκή της ΕΕ είναι έτοιμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ναι, είναι έτοιμο, έχει ετοιμαστεί, το συζητώ με τους συνεργάτες μου και θα το μοιραστώ με κάποιους με τους οποίους έχω επαφές».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy