Θα φωτιστεί μπλε το Κάστρο της Πάφου το Σάββατο για τα 60χρονα της Κύπρου στην UNESCO

Με μπλε χρώμα θα φωτιστεί το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου το Σάββατο για να τιμηθεί η επέτειος των 60 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου ως κράτους μέλους στην UNESCO.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και τη σπουδαιότητα αυτού του Οργανισμού, στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και των Επιστημών.

Η ένταξη της χώρας μας στην UNESCO το 1961, στην αυγή της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαρτυρά τη σημασία αυτής της απόφασης, εφόσον δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, ώστε η Κύπρος να συμβαδίσει με τα υπόλοιπα κράτη μέλη σε τομείς αιχμής, που θα συνέβαλλαν, και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο, στη διαμόρφωση της κοινωνίας και του σύγχρονου πολιτισμού, όπως αναφέρεται.

“Η αειφόρος ανάπτυξη, όπως διαγράφεται κυρίως στις μέρες μας, οφείλει να έχει ως βάση τις πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτές διασώθηκαν μέσα από την παγκόσμια κληρονομιά. Αυτή η αρχή συνοψίζει την αποστολή της UNESCO, καθώς, ως οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, πρεσβεύει την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ισότητας, αλλά και το όραμα του Τμήματος Αρχαιοτήτων” συμπληρώνεται.

Σε αυτή τη βάση, η διαχρονικά στενή σχέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων με την UNESCO διαφαίνεται μέσα από την επικύρωση συμβάσεων και σχετικών δράσεων και ενεργειών, με πρωταρχικό στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, προστίθεται αναφέροντας την Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς που τέθηκε σε ισχύ το 1972. Η Κυπριακή Δημοκρατία την επικύρωσε το 1975, τον χρόνο που ακολούθησε την τουρκική εισβολή με τις δραματικές συνέπειες και “φανερώνει τις συστηματικές και στοχευμένες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, για προστασία και διατήρηση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς”.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναφέρεται σε άλλες δύο σημαντικές Συμβάσεις της UNESCO, την Σύμβαση για την Παρεμπόδιση και Πρόληψη της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταφοράς Κυριότητας Πολιτιστικής Περιουσίας του 1970 και την Σύμβαση για την Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης, η οποία υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 και των Δύο Πρωτοκόλλων της.

Την περίοδο 2007-2011 το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, διετέλεσε μέρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Δεύτερου Πρωτοκόλλου της εν λόγω Σύμβασης, διαδραματίζοντας, επίσης, ρόλο στη σύνταξη των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του, σημειώνεται. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναφέρει επίσης ότι μεταξύ 2015 – 2019, αποτέλεσε εκλελεγμένο μέλος της Επιτροπής της Σύμβασης, ενώ εξίσου δραστήριο είναι και στην Επιτροπή της Σύμβασης του 1970 όπου επίσης υπήρξε εκλελεγμένο μέλος με διάφορες θητείες, μέχρι το 2019. Σημειώνεται ακόμη ότι υπήρξε μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους.

Τρεις είναι οι θέσεις στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως αναφέρεται, ο αρχαιολογικός χώρος της Νέας Πάφου (Κάτω Πάφος και Τάφοι των Βασιλέων) και των Κουκλιών το 1980, οι δέκα Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές τοιχογραφημένες εκκλησίες στο Τροόδος (εννέα εκκλησίες κηρύχθηκαν το 1985 και μια το 2001), και ο αρχαιολογικός χώρος της Χοιροκοιτίας το 1998.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει εντάξει στον Δοκιμαστικό Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ένα σημαντικό αριθμό αρχαιολογικών χώρων και φυσικών τοπίων της Κύπρου.

Πυρήνας όλων των εργασιών, σημειώνεται, είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, με γνώμονα την ανάπτυξη στη βάση των πολιτιστικών μας αξιών και παραδόσεων.

Μέσα από το φωτισμό του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου στις 6 Φεβρουαρίου το Τμήμα Αρχαιοτήτων δηλώνει ότι μεταφέρει το μήνυμα της ανάγκης για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος, αλλά και σεβασμού των πανανθρώπινων αξιών, ώστε να καλωσορίσουμε, ως ανθρωπότητα, καλύτερες μέρες.

Εξάλλου, σε μήνυμα της για την αυριανή επέτειο η Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ ανέφερε ότι αφού οι πόλεμοι γεννιούνται πρώτα στο μυαλό των ανθρώπων, εκεί, στον ανθρώπινο νου πρέπει να χτίσουμε τις βάσεις για την ειρήνη και η UNESCO αυτό πρεσβεύει και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικός ο φετινός εορτασμός των 60 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στον διεθνή Οργανισμό.

Ως Κυπριακή επιτροπή της UNESCO, γιορτάζουμε τα 60 χρόνια συνεχούς συνεργασίας με την UNESCO, ανέφερε λέγοντας ότι εργάστηκαν για την προώθηση της εκπαίδευσης, των κοινωνικών και φυσικών επιστημών. «Αναγνωρίσαμε την δύναμη του πολιτισμού να λειτουργεί ως εφαλτήριο για αξίες πανανθρώπινες. Συμμετείχαμε στο κοινό όραμα που εστιάζει στην ευημερία του ανθρώπου σε έναν ειρηνικό κόσμο. Δεσμευτήκαμε, μέσω των στρατηγικών και των δράσεών της UNESCO, να συμβάλουμε και εμείς ως Κύπρος, δημιουργώντας τις συνθήκες για έναν ειλικρινή διάλογο που να βασίζεται στον σεβασμό των κοινών αξιών και των ιδεωδών όλων των πολιτισμών».

Ανάμεσα σε άλλες δράσεις, πρόσθεσε η κ. Χατζηγαβριήλ,  η Εθνική Επιτροπή συμβάλλει κυρίως σε ό,τι αφορά στη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1972, στη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του 2003 και στη Σύμβαση της UNESCO για την Προστασία και Προώθηση της Πολυμορφίας των Πολιτιστικών Εκφράσεων, στον τομέα του περιβάλλοντος, όπως το πρόγραμμα για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη – ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο, πολύπλοκο και ευρύ πεδίο μεταρρυθμίσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία, που συνιστά, στην ουσία, τη μετεξέλιξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη βάση των νέων δεδομένων και απαιτήσεων της εποχής μας.

«Αν μας έμαθε κάτι η χρονιά που έφυγε, είναι πως ζούμε σε μια εποχή γεμάτη αβεβαιότητες, όπου αυτά που νομίζουμε πως ελέγχουμε για την ζωή και το μέλλον, το δικό μας και του κόσμου μας, διαρκώς μεταβάλλονται. Μέσα σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας έχουμε διπλά ανάγκη από σταθερές. Αξίες και παγκόσμια οράματα που μας θυμίζουν ότι μπορούμε και οφείλουμε να κοιτάζουμε μπροστά» σημείωσε λέγοντας ότι με το σκεπτικό αυτό, η UNESCO αποτελεί φάρο φωτεινό σε δύσκολους καιρούς.

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, Παύλου Παρασκευά, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί ποικιλοτρόπως από την UNESCO, έλαβε ενίσχυση σε τεχνοκρατικό και σε οικονομικό επίπεδο και συμμετείχε ενεργά στις δράσεις του Οργανισμού. «Εκτιμάται ότι η εικόνα στους τομείς της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού θα ήταν πολύ διαφορετική στον τόπο μας αν δεν υπήρχε η συστηματική και ενεργός στήριξη της UNESCO» λέει.

H χώρα μας διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, φυσικές ομορφιές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, ένα δυναμικό εκπαιδευτικό σύστημα, άριστα καταρτισμένο επιστημονικό και διοικητικό δυναμικό και μια ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη κοινωνία πολιτών, πρόσθεσε λέγοντας ότι «ως εκ τούτου, έχει πολλά να προσφέρει διεθνώς, όπως και το να επωφελείται συν τω χρόνω από τη συμμετοχή της στην UNESCO».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy