Θα καθυστερήσει η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Πάφο – Εμποδίζεται η υλοποίηση άλλων σχεδιασμών

Η καθυστέρηση θα εμποδίσει την υλοποίηση κι άλλων σχεδιασμών στο Γ.Ν. Πάφου

Το Μάιο αναμένεται η αποπεράτωση της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου που κατασκευάζεται  βόρεια του νοσηλευτηρίου.

Το έργο θα έπρεπε να παραδοθεί πριν το τέλος του χρόνου όμως μόλις πρόσφατα δόθηκε παράταση στον εργολάβο μέχρι τον Μάιο του 2023.

Η καθυστέρηση αυτή θα εμποδίσει την υλοποίηση και άλλων σχεδιασμών στο Γ.Ν. Πάφου, όπως για παράδειγμα την αναδιαμόρφωση του ΤΑΕΠ, το οποίο σήμερα στεγάζεται δίπλα από τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης.

Η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης γίνεται βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών και έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει μέχρι και 25 σταθμούς αιμοκάθαρσης αναλόγως και με τις ανάγκες της επαρχίας Πάφου.

Το νέο κτίριο θα διαθέτει ξεχωριστή Μονάδα Αιμοκάθαρσης για τους οροθετικούς ασθενείς (φορείς Ηπατίτιδας Β), το λεγόμενο yellow unit, το οποίο σήμερα, όπως είπε, δεν διαθέτουν, με αποτέλεσμα ασθενείς από την Πάφο να μεταβαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στη Λευκωσία και να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Επιπρόσθετα, θα υπάρχει πρόνοια για μονάδα που θα εξυπηρετεί λοιμώδη νοσήματα, όπως π.χ. Covid–19. Στο κτίριο προβλέπεται να στεγαστούν τα εξωτερικά νεφρολογικά ιατρεία και θα υπάρχει μονάδα βραχείας νοσηλείας και θάλαμος για μικρές επεμβάσεις και περιτοναϊκή κάθαρση, που αποτελεί ένα άλλο είδος θεραπείας αποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

Το κτίριο είναι σχεδιασμένο για εύκολη πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο Γ.Ν. Πάφου υπερβαίνουν τους 60, ενώ ένας σημαντικός αριθμός εξυπηρετείται και από Μονάδες Αιμοκάθαρσης ιδιωτικών νοσοκομείων που συνεργάζονται με το ΓεΣΥ. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και η αποπεράτωσή του είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2022. Μάλιστα, κατά την τελετή θεμελίωσης είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα παραδίδονταν και ενωρίτερα.

Το κόστος ανέγερσης ανέρχεται στο ποσό των €4.737.000 πλέον ΦΠΑ. Το κτίριο θα είναι ανεξάρτητο μεν, αλλά θα συνδέεται με το υφιστάμενο κτίριο μέσω διαδρόμου με το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου.

Αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους, με συνολικό εμβαδό 2.100 τετραγωνικά μέτρα περίπου. Ο εργολάβος θα έχει την ευθύνη συντήρησης του κτιρίου για 12 χρόνια. Η ανάγκη για ανέγερση νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου είχε διαπιστωθεί και προγραμματιστεί από την περασμένη δεκαετία.

Ο αριθμός των ασθενών σταδιακά είχε αυξηθεί και ο υφιστάμενος χώρος ήταν αδύνατον να εξυπηρετήσει τις ανάγκες. Λόγω της στενότητας του χώρου υπήρξαν περιστατικά όπου έβγαζαν από τη μονάδα ασθενείς από τα παράθυρα.

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.