Δεν θα λυθούν οι κρίσεις όσο δεν επιλύεται το Κυπριακό, λέει η Τουρκοκύπρια πολιτικός Ντογούς Ντεργιά

Το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο έχει ανασταλεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπενθύμισε η Τουρκοκύπρια πολιτικός, Ντογούς Ντεργιά. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Οζγκιούρ Γκαζέτε» γράφει ότι η «βουλευτίνα» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΛΚ), Ντογούς Ντεργιά, απαντώντας σε ερωτήσεις του Οζγκιούρ Web TV, είπε ότι δεν θα λυθούν οι κρίσεις που βιώνουν στα κατεχόμενα ενόσω δεν επιλύεται το Κυπριακό και υπάρχει εξάρτηση από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την κ. Ντεργιά, μετά τις «προεδρικές εκλογές» του 2020, καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως επαρχία της Τουρκίας η κατεχόμενη Κύπρος.

«Η Τουρκία αιχμαλώτισε το κυπριακό πρόβλημα για τα δικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή την στιγμή χρησιμοποιούμε την τουρκική λίρα λόγω πολιτικών αποφάσεων. Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα των πολιτικών εκτουρκισμού που εφαρμόζονται μετά το 1974. Πρέπει να διαβουλευτούμε με την Κεντρική Τράπεζα της ΕΕ και τον νότο για να μπορέσουμε να περάσουμε στο ευρώ ως ένα ‘Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης’», ανέφερε η κ. Ντεργιά.

Πρόσθεσε ότι «έπρεπε να έχουμε στραμμένο το πρόσωπό μας προς την Ευρώπη, διότι στην Τουρκία δεν έμεινε πέτρα πάνω σε πέτρα. Μας φέρνει σε δύσκολη θέση το γεγονός ότι η Τουρκία αποφασίζει για το μέλλον μας στη θέση μας, προσθέτοντάς μας στα δικά της εθνικά συμφέροντα. Όπως στο Βαρώσι για παράδειγμα. Είναι εκεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ στο Βαρώσι και η υπογραφή που έβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς ότι ‘θα παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους του υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ’. Όμως, γίνεται κάτι εκ μέρους της Τουρκίας και χάνουμε εμείς».

Στα πλαίσια των δηλώσεων της, η κ. Ντεργιά ανέφερε ακόμη ότι «δεν είναι γνωστός ο πληθυσμός στον οποίο παρέχουν υπηρεσίες οι δήμοι».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.