Θα παραλύσει ο ΚΟΑΓ λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας

Το οικιστικό απόθεμα του Οργανισμού έχει ουσιαστικά εξαντληθεί, αφού αυτή τη στιγμή διαθέτει προς πώληση μόνο 24 οικιστικές μονάδες

Του Γιάννη Κακαρή

• Ο ΚΟΑΓ κατά το 2019 έχει προϋπολογίσει την ανέγερση μιας πολυκατοικίας 16 διαμερισμάτων στο Καϊμακλί στη Λευκωσία και ενός συγκροτήματος 15 κατοικιών στα Πολεμίδια στη Λεμεσό και είναι έτοιμος εάν του δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις να προχωρήσει σε διάστημα δύο με τριών χρόνων, στην ανέγερση 156 αδειοδοτημένων οικιστικών μονάδων ανά το παγκύπριο

Υπάρχει κίνδυνος παγώματος του έργου που προσφέρει στην κοινωνία ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης, αφού παρά την πρόθεσή του να προσφέρει περαιτέρω, ακόμα αναμένεται η έγκριση του προϋπολογισμού του από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον μέχρι πριν από μερικές μέρες πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, Αντρέα Φράγκο, ο προϋπολογισμός για το 2019 βρίσκεται ακόμα προς έγκριση στο Υπουργείο Εσωτερικών. «Αν διατηρηθεί ακόμα λίγο αυτή η κατάσταση, τότε θα υπάρξει πραγματικό πρόβλημα. Η μη έγκριση του προϋπολογισμού θα προκαλέσει πρόβλημα στις αναπτύξεις. Εμείς θέλουμε να κτίσουμε σπίτια όμως όταν δεν έχουν εγκριθεί, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε», είπε στη «Χαραυγή».

Το οικιστικό απόθεμα του Οργανισμού έχει ουσιαστικά εξαντληθεί, αφού αυτή τη στιγμή διαθέτει προς πώληση μόνο 24 οικιστικές μονάδες, είπε ο κ. Φράγκος, εκ των οποίων οι 23 είναι μεταχειρισμένες, που για διαφόρους λόγους επιστράφηκαν στον Οργανισμό. Πρόσθεσε δε ότι οι μονάδες αυτές ανακαινίζονται και θα τεθούν σύντομα προς πώληση στους δικαιούχους.

Επίσης ανέφερε ότι ο ΚΟΑΓ κατά το 2019 έχει προϋπολογίσει την ανέγερση μιας πολυκατοικίας 16 διαμερισμάτων στο Καϊμακλί στη Λευκωσία και ενός συγκροτήματος 15 κατοικιών στα Πολεμίδια στη Λεμεσό και είναι έτοιμος εάν του δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις να προχωρήσει σε διάστημα δύο με τριών χρόνων στην ανέγερση 156 αδειοδοτημένων οικιστικών μονάδων ανά το παγκύπριο.

Στην ομιλία του, ο κ. Φράγκος με την ευκαιρία της λήξης της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ανέφερε ότι παρά το ότι δεν είχαν την όποια υποχρέωση, μελέτησαν εσωτερικά το θέμα των αστέγων, προτείνοντας ως άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος τη χρήση και διαμόρφωση προκατασκευασμένων σπιτιών. Η ανταπόκριση που έλαβαν από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, όπως είπε, ήταν θετική, ωστόσο παρά την ολοκλήρωση μελέτης για το θέμα ακόμα αναμένουν στοιχεία από τις υπηρεσίες του κράτους.

«Επειδή εμείς δεν είμαστε οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, δεν έχουμε τα δεδομένα στα χέρια μας, ώστε να γνωρίζουμε τις ανάγκες. Για αυτό περιμένουμε να μας δώσουν στοιχεία οι υπηρεσίες του κράτους για να ξέρουμε την ποσότητα και το πού υπάρχει περισσότερη ανάγκη», σημείωσε ο κ. Φράγκος.

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με τον Υπουργό Εσωτερικών και του έθεσε το ζήτημα, ότι δηλαδή ο ΚΟΑΓ αναμένει ανταπόκριση από το Υπουργείο για τη συνέχιση ανέγερσης οικιών. «Είμαστε σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ για το πώς θα αξιοποιηθεί καλύτερα η γη του και για το πώς θα καταρτιστούν καλύτερα σχέδια τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς. Ακόμα και για το πώς θα γίνει φορέας διαχείρισης της πολιτικής για την προσιτή στέγη, που δεν θα αφορά κάποιες δεκάδες αλλά χιλιάδες συμπατριώτες μας και αυτός θα είναι ο νέος ρόλος του ΚΟΑΓ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης. Σχετικά με την πρόταση του ΚΟΑΓ για πρόγραμμα αστέγων είπε ότι το Υπουργείο είναι θετικό. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός, ακόμα περιμένουν τα σχέδια για τη δημιουργία προκατασκευασμένων σπιτιών για το πώς, πότε και ποιους θα αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο.

Προσχέδιο αναθεώρησης των προνοιών  και όρων των Προσφυγικών Στεγαστικών Σχεδίων

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος παρευρέθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής για να ενημερώσει τους βουλευτές για το πλάνο της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος των προσφύγων, παρέδωσε στα κόμματα ένα προσχέδιο με βάση το οποίο θα καταρτιστεί η συγκεκριμένη πολιτική. Επίσης δήλωσε έτοιμος να το συζητήσει και να τροποποιήσει κάποιες πτυχές της πρότασής του.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, στα νέα κριτήρια εισάγονται σημαντικές βελτιώσεις οι οποίες μειώνουν το διοικητικό κόστος και βελτιώνουν τη διαχείριση των πόρων χωρίς να αυξάνουν τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς. Περαιτέρω, έγινε αναδιατύπωση των κριτηρίων με σκοπό την απλοποίηση και λειτουργικότητά τους.
Εάν εγκριθεί η αναθεώρηση των προνοιών και όρων από το Υπουργικό Συμβούλιο, τότε η πρόταση αναφέρει ότι θα εφαρμοστεί για αιτήσεις που υποβλήθηκαν και εκκρεμούν προς εξέταση στην Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισμένων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, ο επανασχεδιασμός της στεγαστικής πολιτικής για τους πρόσφυγες βασίζεται σε οκτώ παραμέτρους:
1. Στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας.
2. Στην αναθεώρηση των εισοδηματικών κριτηρίων.
3. Στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του οικονομικού εισοδήματος.
4. Στην παροχή δεύτερης στεγαστικής βοήθειας σε περίπτωση διαζυγίου.
5. Στις ρυθμίσεις που αφορούν τη σύνθεση της οικογένειας.
6. Στη διαφοροποίηση προνοιών ως προς την κατοχή της ακίνητης ιδιοκτησίας.
7. Στη διαφοροποίηση σε σχέση με το εμβαδόν της οικοδομής.
8. Στην επέκταση της περιόδου ισχύος της έγκρισης.
Υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός υπογράμμισε πως πρόκειται για προσχέδιο, θα παραθέσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία της πρότασης.

Αύξηση στεγαστικής βοήθειας
Υπολογισμός ετήσιου εισοδήματος: Για σκοπούς υπολογισμού του ύψους των επιδομάτων θα λαμβάνεται υπόψιν το ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα μαζί με τον 13ο μισθό τόσο για τον αιτητή όσο και για το άλλο μέλος της οικογένειας. Να θυμίσουμε ότι στα υφιστάμενα κριτήρια δεν υπολογίζεται ο 13ος μισθός. Επίσης θα λαμβάνεται υπόψιν το επίδομα υπερωριών εάν είναι επαναλαμβανόμενο, επίδομα διατροφής και άλλα επιδόματα από δημόσια ταμεία. Δεν θα λαμβάνονται υπόψιν η φοιτητική χορηγία, το επίδομα τέκνου κ.α., ενώ για κάθε τέκνο με αναπηρία θα παρέχεται έκπτωση ποσού ύψους 1.500 ευρώ.
Όταν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 30 χιλιάδες ανά έτος, τότε οι πρόσφυγες δικαιούνται 20 χιλ. για ένα υπνοδωμάτιο, 23 χιλ. για δύο υπνοδωμάτια, 26 χιλ. για τρία και 29 χιλ. για τέσσερα.
Για ετήσιο εισόδημα μεταξύ των 30 και 45 χιλιάδων η βοήθεια θα ανέρχεται στις 15 χιλ. για ένα υπνοδωμάτιο, 18 χιλ. για δύο υπνοδωμάτια, 21 χιλ. για τρία και 24 χιλ. για τέσσερα υπνοδωμάτια.
Για μονήρη άτομα η στεγαστική βοήθεια αυξάνεται στις 10 χιλιάδες ευρώ από τις 8,5 χιλ., ωστόσο μειώνεται το εισοδηματικό κριτήριο για τις επιδιορθώσεις από τις 40 χιλ. στις 25 χιλ. και η οικονομική βοήθεια από τις 10 χιλ στις 8,5 χιλ.

Περιορισμός στο εμβαδόν της κατοικίας
Θα παρέχεται ολόκληρη η στεγαστική βοήθεια μόνο όταν το εμβαδόν της οικίας είναι ίσο ή μικρότερο των 250 τ.μ., ενώ από 251 μέχρι 300 τ.μ. θα αποκόπτεται το 25%, από 301-350 τ.μ. θα αποκόπτεται το 50%, ενώ άνω των 351 τ.μ. δεν καταβάλλεται στεγαστική βοήθεια.
Αυτό που ισχύει τώρα είναι η παραχώρηση του 100% του ποσού για εμβαδόν κατοικίας μέχρι 200 τ.μ., από 201 μέχρι 250 τ.μ. δίνεται το 75%, από 251 μέχρι 300 τ.μ. δίνεται το 50% και από 301 τ.μ. και πάνω δίνεται το 25%.

Κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας
Αιτητής ο οποίος υποβάλλει αίτημα για παραχώρηση στεγαστικής βοήθειας, ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλο μέλος της οικογένειάς του δεν πρέπει να έχουν επωφεληθεί από την επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους και για αυτό ο αιτητής θα υποβάλλει ένορκο δήλωση.
Στα τεκμήρια οργανικής οικογένειας θα προστεθεί και το σύμφωνο συμβίωσης, εκτός από το πιστοποιητικό γάμου.
Τα νέα κριτήρια θα προνοούν στεγαστική βοήθεια σε διαζευγμένα άτομα που δεν έλαβαν προηγουμένως στεγαστική βοήθεια και έχουν παιδεία, σε αντίθεση με το τι ισχύει μέχρι σήμερα.

Μπαίνουν αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα
Η περίοδος ισχύος της έγκρισης θα ισχύει για δύο έτη αντί ενός, από την ημερομηνία γνωστοποίησης. Εντός της περιόδου αυτής θα πρέπει να υπογράφονται τα σχετικά συμβόλαια, ενώ η ισχύ της έγκρισης θα μπορεί να παραταθεί μέχρι 3 επιπρόσθετα χρόνια για την ολοκλήρωση της οικοδομής. Σήμερα δεν υπάρχει αναφορά, παραμένοντας απροσδιόριστη η περίοδος εντός της οποίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί η οικοδομή. Διαφοροποίηση θα υπάρξει και στο χρονικό πλαίσιο υποβολής αίτησης για ιδιόκτητο οικόπεδο.

Οικίες σε αυτοστέγαση ή συνοικισμό
Το δικαίωμα μεταβίβασης οικίας αυτοστέγασης ή οικίας κυβερνητικού οικισμού από συγγενικά πρόσωπα θα δίνεται πλέον, διατηρώντας τη δυνατότητα λήψης του 50% της χορηγίας.
Επίσης προστίθεται πρόνοια ώστε να δίνεται η δυνατότητα στεγαστικής βοήθειας στην περίπτωση ανέγερσης νέας κατοικίας πάνω από υφιστάμενη κατοικία που ανεγέρθηκε σε κυβερνητικό οικόπεδο αυτοστέγασης ή πάνω από οικιστική μονάδα κυβερνητικού οικισμού και για την οποία δεν έχει εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.