Θα πληρώσουμε το ψωμί… σαν παντεσπάνι

Του
Παναγιώτη Βασιλείου

 

Ράλι αυξήσεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε αρκετούς τομείς της οικονομίας με περαιτέρω αυξήσεις να αναμένονται να μας χτυπήσουν την πόρτα. Η εικόνα που αναμένεται να διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα σε σχέση με τις αυξήσεις ακόμη και σε βασικά αγαθά είναι τουλάχιστον τραγική, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να μειώνουν τα ψώνια τους ή να ψάχνουν δεύτερη και τρίτη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα.

Την ίδια στιγμή, οι μισθοί για την πλειοψηφία των κατοίκων της Κύπρου παραμένουν στα ίδια επίπεδα, εκείνα δηλαδή των 800 με 1.000 ευρώ και όχι αυτά που μας ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία τις προάλλες, αυτά των περίπου 2 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως. Οι μισθοί παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όλα τα προϊόντα ακριβαίνουν και εμείς ψάχνουμε λύσεις για να αντεπεξέλθουμε και να είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας.

Με τα ενοίκια στα ύψη, τις τιμές των κατασκευαστικών υλικών για να χτίσεις μία κατοικία να είναι στον «ουρανό», τις τιμές των καυσίμων να συνεχίζουν να παίρνουν την ανιούσα, το ρεύμα να «καίει», έρχεται κύμα αυξήσεων και στα βασικά υλικά αγαθά όπως το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, σε είδη μακαρονιών, στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ναι μεν είναι παγκόσμιο το φαινόμενο του ράλι αυξήσεων, λόγω και της αύξησης στην τιμή των μεταφορικών ναύλων, όμως οι μισθοί σε άλλες χώρες δεν είναι τόσο χαμηλοί όσο στην Κύπρο. Για να είμαι πιο σωστός, οι μισθοί στην Κύπρο για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είναι μισθοί επιβίωσης, ενώ για μερικούς άλλους είναι μισθοί ικανοποιητικοί.

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο κόσμος που αμείβεται με μισθούς επιβίωσης είναι η πλειοψηφία ετούτου του τόπου. Οι συμπολίτες μας δέχονται ακόμη ένα γερό χτύπημα με το κύμα αυξήσεων που έρχεται να μας καταπλακώσει, αυξήσεις που θα «πονέσουν» αρκετά και θα τις νιώσουμε για τα καλά. Ένα ράλι αυξήσεων των τιμών που πρέπει να σταματήσει και οι κυβερνώντες, επιτέλους, να κάνουν κάτι για να αποτρέψουν χειρότερες καταστάσεις. Ήδη σε κάποια προϊόντα ή σε κάποιους τομείς οι αυξήσεις είναι πρωτοφανείς και έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ για την Κύπρο.

Πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2020 δεικνύουν πως η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων είναι περίπου 20% πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα αφορούν το 2020 και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνουν τις πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά λόγω της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα. Παρά ταύτα, αποτυπώνουν τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι καταναλωτές και ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy