Θα πρέπει να τον ανεχτούμε για άλλες 647 μέρες

Του Γιάννη Κακαρή

 

Κατά την προεκλογική περίοδο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσίασε στον κόσμο τις προτεραιότητες και τις πολιτικές που θα εφαρμόσει κατά τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του. Ακολούθως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έσπευσε να τον αντιγράψει, λέγοντας ότι θα εξαγγείλει τις δικές του πρώτες 100 μέρες. Μάλιστα το παρουσίασε ως δική του ιδέα. Ωστόσο πριν καν εκλεγεί, ξεκίνησε να αναιρεί τις δεσμεύσεις του. Ακόμα περιμένουμε να μάθουμε τι θα γινόταν τις 100 πρώτες μέρες. Ήταν το πρώτο του ολίσθημα, το οποίο ακολούθησαν αρκετά άλλα και δεν φαίνεται να έχει τελειωμό η κοροϊδία προς τον κυπριακό λαό.

Καθώς συμπληρώνονται 85 μέρες από την ανάληψη της προεδρικής καρέκλας, έχουμε ένα σημαντικό δείγμα αναφορικά με την αντίληψή του για την άσκηση πολιτικής. Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα πεπραγμένα του 15 μέρες πριν ολοκληρωθούν οι 100.

Προεκλογικά, δήλωσε πως στο Υπουργικό Συμβούλιο θα διόριζε γυναίκες κατά 50%. Η πρώτη του πολιτική πράξη αναίρεσε τα «δεσμεύομαι», αφού, όπως είναι καλά γνωστό, δεν το εφάρμοσε.

Δήλωσε επίσης ότι θα δημιουργήσει γνωμοδοτικό συμβούλιο, το οποίο θα εξετάζει και θα καταθέτει την άποψή του σχετικά με τα πρόσωπα που προτίθεται να διορίσει. Αν, δηλαδή, πληρούν τα κριτήρια. Κι αυτό το πήρε ο αέρας. Τα παραδείγματα πολλά. Αρχικά έδιωξαν μέχρι και τους κηπουρούς του Προεδρικού για να τοποθετήσουν τους δικούς τους, λες και το κλάδεμα ή το πότισμα είναι πολιτική πράξη. Στη συνέχεια προέκυψε ο διορισμός του Μιχάλη Μιχαήλ στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (παχουλός μισθός), με τα προσόντα του να αμφισβητούνται και να αναγκάζεται σε παραίτηση χωρίς να απαντά στα ερωτήματα που τέθηκαν δημοσίως. Έπειτα, προσλήφθηκε 19χρονη μη πτυχιούχος ως σύμβουλος του Υφυπουργού Τουρισμού με κλίμακα Α8 (πτυχιούχου), ενώ διόρισε την κουμπάρα του και άλλους που έτρεχαν ξοπίσω του προεκλογικά με διάφορες μανούβρες.

Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε παράταση στον μειωμένο συντελεστή φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όμως κατά 50%, σε αντίθεση με το 100% που ίσχυε προηγουμένως. Ευτυχώς η Βουλή δεν το έκανε αποδεκτό και ψήφισε για 100%.

Όσον αφορά την ΑΤΑ, έγινε ένα βήμα, με τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνούν σε νέα προσωρινή συμφωνία, όμως τώρα θα φανεί η πρόθεση της κυβέρνησης για μη κατάργησή της και επέκταση του θεσμού.

Η δε προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε ανοιχτή επιταγή στους εργοδότες για εισαγωγή ξένου ανθρώπινου προσωπικού και κατάργησε ουσιαστικά το ρόλο των συντεχνιών και η σημερινή κυβέρνηση αντί να καταργήσει το διάταγμα, δίνει αβέρτα άδειες.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα όσα έκανε. Το μόνο που μπορούμε να πούμε ότι παραμείνει ακλόνητο από τις εξαγγελίες του είναι πως θα συνεχίσει στα βήματα που χάραξε η δεκαετής διακυβέρνηση του πολιτικού του πατέρα, Νίκου Χρ. Αναστασιάδη. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να τον ανεχτούμε όλοι μας για ακόμα τουλάχιστον άλλες 647 μέρες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy