Δεν θα ψηφίσεις; Ξανασκέψου το!

Της Ράνιας Γεωργίου*

 

Δυστυχώς έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του απλού πολίτη πως η πολιτική είναι ταυτόσημη με βρομιά, με δυσωδία, με διαφθορά. Τα τελευταία 8 χρόνια με τη διακυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη βιώνουμε τόσο πρωτοφανή επίπεδα σήψης όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οδεύουμε όλο και περισσότερο προς μια κοινωνία με αποκλεισμούς και διακρίσεις, με διαφθορά κι εγωκεντρισμό, με ανισότητες και φασίζουσες νοοτροπίες. Η ρητορική μίσους, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η καταπάτηση θεμελιωδών ελευθεριών και ο ανορθολογισμός έχουν πλέον κανονικοποιηθεί.

Αναμενόμενο είναι λοιπόν, ως αντανακλαστική αντίδραση αυτοπροστασίας, να αυξάνονται όλοι αυτοί που αρνούνται να εμπλακούν στην πολιτική. Είναι όμως η μη εμπλοκή η καλύτερη οδός; Σαφέστατα όχι.

Το ΑΚΕΛ είναι η μοναδική δύναμη του τόπου που διαχρονικά και με σταθερότητα υπερασπίζεται με σθένος, χωρίς παλινδρομήσεις, την επανένωση, τη συμφιλίωση, το κράτος δικαίου, τη δημόσια παιδεία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ναι. Πρέπει να πλατιάσει η Αριστερά και οι ιδέες της να αγκαλιαστούν από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν η Κύπρος χωρίς τους αριστερούς ιδεολόγους που τόλμησαν να διεκδικήσουν μια αλλιώτικη, πιο δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία. Δεν μπορώ να φανταστώ μια Κύπρο χωρίς τον προοδευτισμό και τον ορθολογισμό της Αριστεράς. Δεν μπορώ να φανταστώ μια Κύπρο χωρίς τους αγώνες της Αριστεράς για επανένωση της πατρίδας μας.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως είμαστε όλοι ίδιοι και πως το ΑΚΕΛ αποτελεί μέρος του προβλήματος και του σάπιου συστήματος. Πόσο εξυπηρετεί αυτό το βολικό αφήγημα τους κυβερνώντες! Γιατί όταν τσουβαλιάζεις και ισοπεδώνεις τους πάντες, διαμοιράζεις και τις ευθύνες ισότιμα σε όλους, είτε φταίνε είτε όχι. Εξάλλου, το πιο εύκολο κι εύπεπτο επιχείρημα είναι να λες πως κι οι άλλοι κλέβουν, έστω κι αν αυτό δεν ισχύει.

Κάποιοι άλλοι προσωποποιούν το ΑΚΕΛ σε συγκεκριμένα άτομα στην προσπάθειά τους να μειώσουν το αριστερό κίνημα. Τους βολεύει να το σμικρύνουν στα μάτια του κόσμου. Το ΑΚΕΛ όμως, ως ο μοναδικός πολιτικός χώρος που αντιπροσωπεύει την Αριστερά, είναι πάνω απ’ όλα οι ιδέες και οι θέσεις του, είναι όλοι οι άνθρωποί του, είναι ο καθημερινός μόχθος του απλού ιδεολόγου, είναι η επαναστατικότητα και η αντισυμβατικότητα των νέων, είναι οι δυνατές φωνές των γυναικών που απαιτούν ίση αντιπροσώπευση, είναι οι επανενωτικές διεκδικήσεις για ειρήνη και συμφιλίωση, είναι οι κραυγές των περιθωριοποιημένων ομάδων συνανθρώπων μας που δικαιούνται ορατότητα και αξιοπρέπεια, είμαστε όλοι εμείς μαζί, που σαν ενωμένη γροθιά υψώνουμε ανάστημα σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική.

Αν σκέφτεσαι λοιπόν να μην ψηφίσεις, ξανασκέψου το. Γιατί ένα ενισχυμένο αριστερό κίνημα είναι το μοναδικό αντίβαρο που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη λεηλασία του τόπου αποκαθιστώντας και θεραπεύοντας την τοξική κατάσταση που αυτή η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει.

* Υποψήφια βουλευτής Λεμεσού, ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.