Έτσι θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί ο Πολιτισμός

Οι ρεαλιστικές και προοδευτικές προτάσεις του Α. Μαυρογιάννη για τον Πολιτισμό

 

Τις προτάσεις του για στήριξη και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του, ξεδίπλωσε την Τετάρτη το βράδυ στη Λεμεσό, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, τονίζοντας πως η στήριξη και η περαιτέρω ανάπτυξη του Πολιτισμού ενισχύει και εξελίσσει το ήθος, την κουλτούρα και το πνεύμα της κοινωνίας.

Με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας, προτείνεται σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τον Πολιτισμό, με διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην κατανομή τους και απαλλαγή από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στη χορήγησή τους.

Επιπλέον, η ριζική αναθεώρηση των κριτηρίων για Επιχορήγηση των Φορέων του Πολιτισμού, θα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ούτως ώστε να συμβάλει σε ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας.

Ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης Μαυρογιάννη.

Επιπροσθέτως, θα υπάρξει ρύθμιση υποχρέωσης των ΜΜΕ να παρουσιάζουν έργα Κυπρίων δημιουργών.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή προβολή του κυπριακού Πολιτισμού, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ώστε να προσελκύσει όσο το δυνατό περισσότερους επισκέπτες, λαμβάνοντας υπόψη τις θρησκευτικές, φυλετικές, εθνικές και άλλες ποικιλομορφίες των ατόμων αυτών.

Για το εξόχως σοβαρό ζήτημα της εμβάθυνσης της καλλιτεχνικής παιδείας, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προτείνει τα εξής: Αναγνώριση της υψηλής αξίας των Τεχνών στα σχολικά προγράμματα, για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και τη βελτίωση των πολιτισμικών δεξιοτήτων, που ενισχύουν τη δημιουργικότητα των μαθητών και την ικανότητά τους για αποτελεσματική συμμετοχή σε πολυπολιτισμικά, κοινωνικά και εργασιακά περιβάλλοντα αργότερα και στήριξη και αναβάθμιση του πετυχημένου θεσμού των μουσικών σχολείων, του σχολικού θεάτρου, αλλά και άλλων πολιτιστικών δράσεων στο σχολείο. Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προώθηση της αναβάθμισης και επέκτασης της Σχολής Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και δημιουργία Τμήματος Μουσικής σε όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου.

Επιπλέον, θα στηριχθεί η συγγραφική δραστηριότητα και προώθηση του κυπριακού βιβλίου και της φιλαναγνωσίας γενικότερα.

Η αύξηση των κονδυλίων για την αγορά βιβλίων Κύπριων συγγραφέων, όπως και για τη συμμετοχή τους σε συνέδρια και εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό, θα βρεθούν στο επίκεντρο, όπως και ο εμπλουτισμός όλων των βιβλιοθηκών με το συγγραφικό έργο των Κύπριων συγγραφέων και η επέκταση των σχεδίων για μετάφραση λογοτεχνικών και άλλων έργων στην ελληνική, τουρκική και ξένες γλώσσες.

Σχετικά με τις διακοινοτικές δραστηριότητες θα προωθηθεί η ενθάρρυνση και ενίσχυση των διακοινοτικών δραστηριοτήτων, με την παροχή κατάλληλων πόρων και υποδομών, για αποτελεσματική δράση και λειτουργία.

Οι προτάσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον Πολιτισμό, είναι αναρτημένες στον σύνδεσμο: https://mavroyiannis.cy/programma-diakivernisis/politismos/

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.