Θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, είπε ο Οικονόμου για τα ναυάγια

Τη θέση ότι η μη εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας όσων επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο οδηγεί νομοτελειακά σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, εξέφρασε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τα δύο ναυάγια που σημειώθηκαν έξω από τα Κύθηρα και τη Λέσβο, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Κατά την έναρξη της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «παρά την οργάνωση και τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών Αρχών, οι οποίες συνεχίζονται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα, όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει».

Εκφράζοντας τη θλίψη της ελληνικής Κυβέρνησης για τα ναυάγια που σημειώθηκαν στις ελληνικές θάλασσες και οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές «υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, διέσωσαν ανθρώπινες ζωές, έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανένα κανόνα ασφαλείας».

«Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας, από τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά, οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες», επισήμανε.

Αναφορικά με την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα, στην οποία μετέχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι αύριο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να «ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για την κλιμάκωση της προκλητικής τουρκικής ρητορικής, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τους «κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης διεθνούς συγκυρίας», όπως σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, όπως υποστήριξε ο ίδιος, «υιοθετεί τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.