«Θανάσιμος κίνδυνος» από επαναλειτουργία του Νότιου Μεταλλείου Μαθιάτη

 

Αυξημένες τιμές βαρέων (επικίνδυνων) μετάλλων σε δείγματα εδάφους του μεταλλείου

Σε άμεσο κίνδυνο θα βρεθεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής Μαθιάτη σε περίπτωση δραστηριοποίησης της Hellenic Copper Mines (HCM) στο μεταλλείο του Στρογγυλού. Αυτό κατήγγειλαν οι Ομάδες Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού Πλούτου κοινότητας Μαθιάτη και Επηρεαζόμενων από τη Λειτουργία του Νότιου Μεταλλείου Μαθιάτη. Οι ομάδες παρουσίασαν μάλιστα τα αποτελέσματα μελέτης που διενεργήθηκε από πιστοποιημένο εργαστήριο και την οποία κατέχει η εφημερίδα μας.
Η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει με επιστημονικά και αδιάσειστα στοιχεία τις επιπτώσεις από τη διατάραξη της υπάρχουσας κατάστασης από την επαναλειτουργία του μεταλλείου. Η διενέργεια των συγκεκριμένων χημικών αναλύσεων του εδάφους του μεταλλείου έγινε με πρωτοβουλία των δύο ομάδων με την καθοδήγηση ειδικού. Η δειγματοληψία έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις ειδικών επιστημόνων από πέντε διαφορετικά σημεία περιμετρικά του κώνου και σε βάθος πάνω από 10cm από την επιφάνεια του μεταλλείου.
Σύμφωνα με τις δύο ομάδες και τα στοιχεία της μελέτης «επιφανειακά το έδαφος μετά το πέρας 80 περίπου χρόνων έχει σταθεροποιηθεί και έχει δημιουργηθεί ένα στρώμα “στεγανοποίησης” το οποίο αποτρέπει τις ρυπογόνες ουσίες να έρθουν στην επιφάνεια, κάτι που αποδεικνύει ότι η σημερινή κατάσταση είναι ακίνδυνη».
Ωστόσο, στην ανάλυση φαίνεται ξεκάθαρα η αυξημένη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα (Αρσενικό, Κάδμιο, Μόλυβδο), τα οποία είναι πολύ τοξικά και προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκινογενέσεις, πνευμονοπάθειες και στη χειρότερη των περιπτώσεων το θάνατο. Αναπόφευκτη θα είναι η ρύπανση του αέρα, των νερών, των δένδρων, των γεωργικών καλλιεργειών.
Τα βαρέα αυτά μέταλλα μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι και στους σπόρους των φυτών, να προκαλέσουν μόνιμη ακαρπία ή και μολυσματική καρποφορία και κατ’ επέκταση να διοχετευθούν στην τροφική αλυσίδα. Στα δε ζώα όχι μόνο θα επηρεαστεί η υγεία τους, αλλά και τα παράγωγά τους όπως γάλα, κρέας και αυγά θα καταστούν επικίνδυνα για κατανάλωση (http://www.hssas.gr/files/uploads/ATT00013-_PARAGIOTOPOULOS.pdf).
Τα καθορισμένα όρια ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ χαμηλά και συγκεκριμένα για το Αρσενικό και είναι μόλις 2.4 ng/m3 αέρα (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=CELEX:32004L0107). Όπως φαίνεται στην επισυναπτόμενη ανάλυση η περιεκτικότητα των χωμάτων σε Αρσενικό είναι 49.13 mg/Kg. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της HCM, το ποσοστό κονιοποίησης των χωμάτων αυτών είναι περιορισμένο και κυμαίνεται από 11% μέχρι 14%. Με βάση αυτό το ποσοστό έχει υπολογιστεί από τους ειδικούς που συμβουλεύονται οι δύο ομάδες ότι θα εκλύονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα 24 χιλιάδες κιλά (200 τόνοι = 200 χιλιάδες κιλά x 12% κονιοποίηση) σκόνης Χ 49.13 mg, άρα 1.179.120 mg Αρσενικού που ισούται με 1.179.120.000000 ng (ένα τρισεκατομμύριο εκατόν εβδομήντα εννέα δισεκατομμύρια εκατόν είκοσι εκατομμύρια). Αφού λοιπόν τα όρια ασφαλείας είναι μόνο 2.4 ng/m3, οι δύο ομάδες συμπεραίνουν ότι «θα βρεθούμε ενώπιον θανάσιμου κινδύνου».
Η σκόνη, όπως αναφέρουν, μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγάλη απόσταση μέσω της διακίνησης των αέριων μαζών, όπως συμβαίνει σε κάθε μεταλλείο. Επικαλούνται προς τούτο το παράδειγμα στις Σκουριές Χαλκιδικής στην Ελλάδα, όπου η σκόνη εξαπλώθηκε σε απόσταση τριάντα (30) χλμ. από το μεταλλείο.

08052017.pdf - Adobe Acrobat Pro

Καμία χημική ανάλυση από μέρους της εταιρείας αλλά…
Καταγγέλλουν δε ότι η εταιρεία στη Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) σκόπιμα δεν έχει συμπεριλάβει καμία χημική ανάλυση, η οποία να καταδεικνύει τη χημική σύσταση του εδάφους. Επισημαίνουν, όμως το γεγονός ότι εκπρόσωπος της εταιρείας σε δημόσια παρουσίαση της εν λόγω ΜΕΕΠ στον Μαθιάτη έκανε αναφορά για επικίνδυνα χημικά στοιχεία στο έδαφος του μεταλλείου.

Και κυκλοφοριακή συμφόρηση από τα φορτηγά
Επιπρόσθετα επισημαίνουν ότι τα βαρέα οχήματα θα περνούν από το κέντρο της κοινότητας Μαθιάτη, μπροστά από τον βρεφονηπιοκομικό σταθμό Άγιος Νεκτάριος, το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, το κέντρο της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας καθώς και το Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση (κάθε 20 λεπτά θα διέρχεται ένα αρθρωτό
φορτηγό), διασπείροντας σε όλη τη διαδρομή τοξική σκόνη. Αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία εκατοντάδων παιδιών, καθώς και κατοίκων των γύρω κοινοτήτων. Θέτουν έτσι το ερώτημα κατά πόσον κάποιος από τους υπέρμαχους στήριξης των συμφερόντων μιας ιδιωτικής εταιρείας (που αδιαφορεί για την υγεία και νοιάζεται μόνο για το οικονομικό της όφελος) θα αναλάβει και την ευθύνη όταν έστω και ένα άτομο ασθενήσει εξαιτίας του συγκεκριμένου έργου.
Η επιβάρυνση από τη σκόνη θα είναι αναπόφευκτη, έστω και αν διαδίδεται από την εταιρεία ότι θα ραντίζεται το μετάλλευμα. Με το ράντισμα περιορίζεται μόνο η επιφανειακή σκόνη, ενώ η σκόνη που δημιουργείται από φορτοεκφόρτωση ή μετατόπιση όγκων χώματος δεν μπορεί να περιοριστεί με κανέναν τρόπο. Η μεταφορά του μεταλλεύματος θα μοιάζει με κινούμενη χημική βόμβα. Κόκκοι από το μετάλλευμα, αλλά και σκόνη θα διασκορπίζονται σε όλη την περιοχή τόσο κατά την εξόρυξη και τη μεταφορά όσο με τον αέρα και τη βροχή.
Χάριν της ιστορίας αναφέρεται ότι δύο συγχωριανοί τους, οι μακαριστοί Γιώργος Ξυδόντας και Αρακλήτης Μουζόφτας (πρώτος σύζυγος της κας Μουζόφταινας) κατά τη διάρκεια των εργασιών του συγκεκριμένου μεταλλείου γύρω στο 1940, απεβίωσαν ενόσω εργάζονταν στο μεταλλείο και άφησαν ορφανά μικρά παιδιά.

Αξίζει να εκτεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους
Σε διαμαρτυρία που έγινε στις 30 Απριλίου κοντά στο λατομείο οι επηρεαζόμενοι διερωτούνταν:
* Αξίζει να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας για ένα κομμάτι ασφαλτοστρωμένου δρόμου και για ένα υποτιθέμενο γήπεδο που κάποιοι διαδίδουν ότι θα κάνει η εταιρεία χωρίς καμία δέσμευση προφορική ή γραπτή από μέρους της;
* Αξίζει να θυσιάσουμε τον πλούτο της κοινότητάς μας για το συμφέρον άλλων;
* Αξίζει να καταστρέψουμε ένα χώρο τεράστιας ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας για να εξυπηρετήσουμε τους κερδοσκόπους;
* Προειδοποιούν πως όταν χαθούν οι μαρτυρίες από το χώρο, όταν καταστραφούν οι γαλαρίες, εξαφανιστούν οι νυχτερίδες και εκριζωθούν 2.000 πεύκα ο χώρος απλά θα μείνει στα χαρτιά και στη μνήμη των κατοίκων της περιοχής.
Αντίθετα πιστεύουν ακράδαντα πως αν προστατεύσουν και αναβαθμίσουν το συγκεκριμένο μεταλλείο ως αρχαιολογικό-γεωλογικό μουσείο με όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την προβολή που τυγχάνει φιγουράροντας στη λίστα της UNESCO και στους τουριστικούς προορισμούς του ΚΟΤ, η υπάρχουσα επισκεψιμότητα από επιστήμονες, τουρίστες, ποδηλάτες, προσκόπους και φυσιολάτρες θα αυξάνεται συνεχώς.
Τότε -εκτιμούν- τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια, τόσο οικονομικά όσο κοινωνικά και περιβαλλοντικά σε σχέση με τα μηδαμινά οφέλη της επαναλειτουργίας του.

Νίκη Κουλέρμου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy