Θανάσης Κουκάκης στην «Χ»: Ο «ιός» Ταλ Ντίλιαν ξεκίνησε από την Κύπρο

Το τελευταίο διάστημα η κυπριακή κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν αγώνα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σχετικά με το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, και κυρίως με ποιο τρόπο αυτό συνδέεται με την Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: 

Οι προσπάθειες του Προεδρικού να παρουσιάσει την Κύπρο άμοιρη ευθυνών για το μέγα αυτό ζήτημα προσκρούουν με βία στα γεγονότα και την πραγματικότητα. Και εξηγούμαστε: Αν η κυπριακή δικαιοσύνη αντιμετώπιζε τον Ταλ Ντίλιαν έτσι όπως ορίζει ο νόμος, τότε το πιθανότερο ο ίδιος να έκανε δεύτερες σκέψεις να μεταφέρει τις παράνομες δραστηριότητές του στην Ελλάδα, με τις γνωστές προεκτάσεις.

Είναι πράγματι υποθετικό σενάριο το τι θα έκανε ο Ντίλιαν σε τέτοια περίπτωση, ωστόσο μόνο υπόθεση δεν είναι ότι ο συγκεκριμένος έτυχε σκανδαλώδους αντιμετώπισης από τις κυπριακές Αρχές, και πολύ χειρότερα από τη δικαιοσύνη.

«Η Κύπρος φέρει βαθύτατες ευθύνες, διότι όταν ενέσκηψε το ζήτημα στην Κύπρο, αν γίνονταν οι κατάλληλες κινήσεις σε σχέση με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του Ταλ Ντίλιαν, και δεν του είχε δοθεί διέξοδος προς την Ελλάδα, δεν θα είχε έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο να συστήσει την Intellexa και να μεταφέρει αυτούσια την “μπίζνα” από την Κύπρο στην Ελλάδα», λέει στη «Χαραυγή» ο Θανάσης Κουκάκης, ο Έλληνας δημοσιογράφος κατά του οποίου έγινε προσπάθεια παρακολούθησης με το λογισμικό Predator, ενώ προηγουμένως έπεσε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ.

Ο Θανάσης Κουκάκης έκανε λόγο για «δίκη – παρωδία στην Κύπρο (Ταλ Ντίλιαν)», ενώ τόνισε πως αν ο Ντίλιαν είχε τιμωρηθεί παραδειγματικά στην Κύπρο -σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τότε τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του στον ίδιο τεχνολογικό κλάδο θα έκαναν δεύτερες σκέψεις για το πώς διεισδύουν σε αυτές τις αγορές.

Αντιθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Κουκάκης, το πνεύμα το οποίο κυρίευσε την υπόθεση είναι ότι «αν κάνουμε παράνομη συναλλαγή στην Κύπρο, μπορούμε εύκολα να γλιτώσουμε, κι ας μας έχουν πιάσει με τη γίδα στην πλάτη».

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη δική του υπόθεση, ο Θανάσης Κουκάκης εξήγησε πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αφού ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, δεν ασχολήθηκε με την ουσία της υπόθεσης.

Αντιθέτως, ρωτούσε με ποιο τρόπο τόσο ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης έμαθαν ότι παρακολουθούνταν.

«Καταλαβαίνετε ότι η δικαστική διαχείριση της υπόθεσης στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ανώτατο επίπεδο, κινδυνεύει να καταλήξει αλά Κύπρος», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος, φωτογραφίζοντας ξανά τη σκανδαλώδη διαχείριση της υπόθεσης από την κυπριακή δικαιοσύνη, ενώ, όπως σημείωσε, «ο Ντίλιαν ήρθε στην Ελλάδα ουσιαστικά έχοντας φυγαδευτεί από την Κύπρο».

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος στην Ελλάδα, ο κ. Κουκάκης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε μέσα από τις παραιτήσεις του πρώην πλέον διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα και του διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, να διαχειριστεί το πολιτικό κομμάτι, θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία ανάμειξη και δεν γνώριζε.

«Αυτό δεν είναι πειστικό, αποδομείται σε όλα τα επίπεδα, ενώ το συγκεκριμένο αφήγημα δεν υιοθετείται ούτε από τα Μέσα τα οποία είναι φιλικά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Επιπρόσθετα, ο δημοσιογράφος στηλιτεύει τη ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διατυμπανίζει το σλόγκαν «όλα στο φως», λέγοντας πως «την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα σε ό,τι αφορά με τους ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται τόσο με την προμήθεια συστημάτων προς την ΕΥΠ όσο και με την εταιρεία του Ταλ Ντίλιαν. Η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια και δεν απαντά στα βασικά ερωτήματα».

Ο Θανάσης Κουκάκης υπενθυμίζει ότι αποδεδειγμένα η Intellexa παρακολουθούσε Έλληνα πολίτη από τον Απρίλιο του 2022.

«Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προκειμένου να διωχθεί ο Ταλ Ντίλιαν, να ελεγχθεί αν είναι νόμιμη η δραστηριότητα της Intellexa, να ανοίξουν οι τραπεζικοί της λογαριασμοί για να φανεί ποιοι έχουν προμηθευτεί τα συστήματά της και ποια είναι η δραστηριότητά της γενικότερα.

Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για μια κυπριακή εταιρεία, ούτε για μία εταιρεία με έδρα π.χ. τη Μάλτα, αλλά για μία ελληνική εταιρεία. Όλη η δικαιοδοσία είναι επί ελληνικού εδάφους».

Επανερχόμενος στην Κύπρο, ο κ. Κουκάκης επανέλαβε πως «η Κύπρος δυστυχώς στο ζήτημα των υποκλοπών πέρασε κάτω από τον πήχη», τονίζοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι όταν μία κοινή γνώμη ζητά απαντήσεις και αντιθέτως υπάρχουν αμφισβητούμενες αποφάσεις της δικαιοσύνης σε ανώτατο επίπεδο και μία ηγεσία η οποία κρύβεται, τότε υπάρχουν σκιές για το ποιος συνδέεται με το συγκεκριμένο σύστημα παρακολούθησης».

«Ο Ταλ Ντίλιαν βρέθηκε στην Κύπρο και φυγαδεύτηκε ουσιαστικά από εκεί, ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν “φύτρωσε” στην Κύπρο. Βρήκε ένα πρόσφορο έδαφος για να δραστηριοποιηθεί, ανέπτυξε εργασίες στο νησί και όταν αποδείχθηκε ότι αυτές οι εργασίες ήταν παράνομες, σχεδόν δεν “άνοιξε μύτη”.

Tην ίδια στιγμή, οι δραστηριότητές του στην Κύπρο υπονόμευσαν προσωπικές ελευθερίες, διατάραξαν τη ζωή ανθρώπων, κλόνισαν το σύστημα, επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε εσείς και άλλοι συνάδελφοί σας στην Κύπρο, γνωρίζοντας ότι ενδεχομένως οι συνομιλίες σας να παρακολουθούνται.

Αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε στο απυρόβλητο και γι’ αυτό δεν υπάρχουν από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης δικαιολογίες, αφού δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας πως «στη δική μου αντίληψη –χωρίς να είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω τώρα, ωστόσο μπορεί να είμαι στο μέλλον– η υπόθεση του Ταλ Ντίλιαν με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης είναι κάτι το οποίο η Ελλάδα κληρονόμησε από την Κύπρο».

Αν μιλήσω με όρους πανδημίας, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος, «εάν ο ιός που λέγεται Ταλ Ντίλιαν είχε μπει σε καραντίνα στην Κύπρο, δύσκολα θα είχε εξαπλωθεί στην Ελλάδα, ενώ προσπαθούμε να τον απομονώσουμε στην Ελλάδα για να μην εξαπλωθεί παραπέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Θανάσης Κουκάκης επεσήμανε πως όταν βρεθεί στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, θα είναι πολύ σαφής σε ό,τι αφορά το κυπριακό σκέλος, αλλά φυσικά και για το πώς εξελίσσεται το μεγάλο αυτό σκάνδαλο στην Ελλάδα. Τέλος, ο δημοσιογράφος τόνισε ότι πολύ σύντομα στην Ελλάδα θα πέσει φως στο τι πούλησε η Intellexa, σε ποιους και με ποιο τρόπο.

Πώς βγήκε στην επιφάνεια η δράση του «Predator» στην Ελλάδα

Το «Predator» είναι ένα λογισμικό παρακολούθησης με το οποίο τα κινητά τηλέφωνα είναι δυνατόν να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ό,τι λεχθεί ή γραφεί μέσω ενός «μολυσμένου» κινητού τηλεφώνου, μπορεί να διαβαστεί ή να ακουστεί με τη χρήση του λογισμικού, ακόμα και αν η επικοινωνία είναι κωδικοποιημένη.

  1. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής. Τον περασμένο Ιούνιο έκανε χρήση μίας υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να ερευνήσει το κινητό του τηλέφωνο για την ύπαρξη βλαβερού λογισμικού ή πιθανές ηλεκτρονικές επιθέσεις με στόχο την παρακολούθηση των συνομιλιών του. Και αποκαλύφθηκαν τα ίχνη του λογισμικού «Predator»!. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη επιχειρήθηκε να παγιδευτεί με το λογισμικό «Predator» στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021. Την ίδια περίπου εποχή ξεκίνησε και η «νόμιμη επισύνδεση» των επικοινωνιών του από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η οποία «διήρκεσε τρεις μήνες», όπως παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του. Την περίοδο εκείνη ο Ανδρουλάκης ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
  2. Στο μεταξύ, έχει αποκαλυφθεί ότι εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη παρακολουθείτο από την ΕΥΠ και ο οικονομικός ρεπόρτερ Θανάσης Κουκάκης. Και στην περίπτωσή του σημειώθηκε επιπλέον επίθεση με το λογισμικό παρακολούθησης «Predator». Η ΕΥΠ επικαλέστηκε λόγους «εθνικής ασφάλειας» για την παρακολούθηση. Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή ο δημοσιογράφος ερευνούσε την Τράπεζα Πειραιώς και υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
  3. Όταν ξέσπασε ο σάλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκίνησε έρευνα, όχι για να διερευνηθεί τι έχει συμβεί, όχι για να μάθει ο κόσμος γιατί δημοσιογράφοι και πολιτικοί αρχηγοί σε μια δημοκρατική χώρα τίθενται υπό παρακολούθηση, αλλά πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαρροές από τις κρατικές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι μόνο το 2021 εκδόθηκαν 15.475 αιτήσεις άρσης του απορρήτου.

Κυριάκος Λοΐζου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy