Θανάτωση χίλιων πτηνών μετά τον εντοπισμό γρίπης

Αποτροπή της μετάδοσης επιχειρούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με δραστικά μέτρα σε δύο ιδιωτικές φάρμες στο Παραλίμνι


 

Μεταφέρεται μέσω των αποδημητικών πτηνών
Η γρίπη των πτηνών είναι ιογενής, μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α. Τα υγιή πτηνά μολύνονται είτε άμεσα, κατά την απευθείας επαφή με άλλα μολυσμένα ή ασθενή πτηνά, είτε έμμεσα με μολυσμένα αντικείμενα. Η γρίπη των πτηνών συνήθως μεταφέρεται από μια χώρα σε άλλη μέσω των αποδημητικών πτηνών.

 

Δραστικά μέτρα παίρνουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποτρέψουν ενδεχόμενη εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην επαγγελματική πτηνοτροφία μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε δύο ιδιωτικές φάρμες στο Παραλίμνι. Μετά από ελέγχους και επιβεβαίωση των κρουσμάτων, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποφάσισαν θανάτωση περίπου χιλίων πτηνών που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν φορείς του ιού Η5Ν1. Επίσης λήφθηκαν άλλα περιοριστικά μέτρα, ενώ διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε μια ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από τις φάρμες σε πρώτο στάδιο. Ευτυχές γεγονός είναι ότι τα κρούσματα βρέθηκαν σε ιδιωτικές συλλογές και όχι σε επαγγελματικά εκτροφεία πουλερικών, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Γιάννος Ιωάννου.

«Οι ιδιοκτήτες είχαν διαπιστώσει νοσηρότητα των πτηνών και θανάτους, γι’ αυτό περισυνέλεξαν δείγματα και τα απέστειλαν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Την περασμένη Παρασκευή (25/11) καταλήξαμε ότι έχουμε να κάνουμε με τη γρίπη. Δεν πρόκειται για πτηνοτροφία αλλά για συλλογές. Δηλαδή είναι πολίτες που έχουν κοτόπουλα σε κάποια περιφραγμένα κτήματα. Το ευτύχημα είναι πως δεν πρόκειται για εκτροφεία και ως εκ τούτου τα κοτόπουλα αυτά δεν προορίζονταν για διάθεση στο εμπόριο», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Ο αξιωματούχος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών καθησύχασε πάντως τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μικρές ιδιωτικές συλλογές που δεν στέλνουν προϊόντα για κατανάλωση προς τους καταναλωτές. «Οι συγκεκριμένες συλλογές έχουν ήδη μπει σε περιορισμό και θα γίνει θανάτωση των πτηνών που προσβλήθηκαν από τη γρίπη. Δεν έχουμε καμία αναφορά για εντοπισμό κρουσμάτων σε άλλες μονάδες παρά μόνο στο Παραλίμνι. Θα γίνουν έλεγχοι σε υποστατικά που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και τριών χιλιομέτρων από τις συλλογές όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν υπήρξε μετάδοση της γρίπης», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.


Ενήμερες για τα κρούσματα είναι και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τον άνθρωπο, αφού η μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών από πτηνό σε άνθρωπο είναι σπάνια.

Η ασθένεια μεταφέρεται από αποδημητικά πουλιά, κάτι που συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία φαίνεται να υπήρξε ταυτόχρονη εξάπλωση στις δύο ιδιωτικές φάρμες που βρίσκονται κοντά στη λίμνη Παραλιμνίου.  Τα δείγματα θα σταλούν για περαιτέρω εξετάσεις στο κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς στην Ιταλία για καθορισμό της λοιμογόνου δύναμης, ωστόσο οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα σε θανάτωση για να αναχαιτίσουν πιθανή εξάπλωση.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.