Από το μουσείο Ερμιτάζ ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Αντρη Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας,.

Κατά την άφιξη του στο Ερμιτάζ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Μουσείου κ. Mikhail Piotrovsky.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη της αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου περιλαμβανομένου και του χώρου της Χρυσής Αποθήκης, όπου εκτίθενται σπάνια κοσμήματα.

Στο Μουσείο εκτίθεται επίσης εικόνισμα του Αγίου Μάμαντος, του 14ου αιώνα, από την Κύπρο, το οποίο παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και αρχαιότητες της κλασικής περιόδου από την Κύπρο που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σεβέρη.

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Ερμιτάζ. Στο βιβλίο ο Πρόεδρος έγραψε τα ακόλουθα:

«Ηταν μεγάλη τιμή και προνόμιο να επισκεφθώ το κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης μου στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και για τη συναρπαστική ξενάγηση σε αυτό το σπουδαίο και πλέον διάσημο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σας συγχαίρω για τη 200η επέτειο που γιορτάσατε πέρυσι και σας εύχομαι ακόμη περισσότερη επιτυχία στο μέλλον».

Μετά την ξενάγηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι η λέξη θαυμασμός δεν αποδίδει αυτό το οποίο έχουμε δει σε αυτό το υπέροχο Μουσείο που αποτελεί μια παγκόσμια κοιτίδα του πολιτισμού. Αυτό που ιδιαίτερα συγκινεί είναι και η παρουσία της Κύπρου, η δωρεά της οικογένειας Σεβέρη, που ένα κομμάτι του δικού μας πολιτισμού εκτίθεται σε ένα περίοπτο μέρος. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον αμύθητο θησαυρό που φυλάσσεται σε αυτό το Μουσείο και την εικόνα του Αγίου Μάμαντος η οποία δωρίθηκε από Ρώσο Πρέσβη που υπηρετούσε στην Αίγυπτο και είναι πραγματικά συγκινητικό στο βυζαντινό μέρος του Μουσείου να προβάλλεται και η κυπριακή θρησκευτική παράδοση.

Εκφράζω το θαυμασμό και τη συγκίνηση μου διότι είναι πραγματικά από τα σπάνια Μουσεία που μπορεί κανείς να επισκεφθεί και να θαυμάσει τον πολιτισμό των διαφόρων λαών, όπως φιλοξενούνται στο Ερμιτάζ. Ηταν μια παρότρυνση του Προέδρου Πούτιν (να επισκεφθώ την Αγία Πετρούπολη και το Μουσείο) όταν βρεθήκαμε στο Μιλάνο και είμαι ευγνώμων για αυτό το δώρο που μου έκανε».